Tradycyjne lody na bazie żółtek są prawdopodobnie jednym z najlepszych deserów podczas lata. Rozkoszowanie się ich smakiem zawsze związane jest z mile spędzonym czasem i wypoczynkiem.
Lody śmietankowe można urozmaicać, dodając do nich orzechy, rodzynki, czekoladę, herbatniki lub owocowe polewy. Przygotowując je samodzielnie mamy pewność, że użyte produkty są świeże i zawierają wszystkie niezbędne składniki. Te najbardziej tradycyjne powinny składać się z mleka, śmietany oraz żółtek.
Dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu domowe lody nabierają aksamitnego i wybornego smaku.
Aby je przygotować, możemy wybrać zestaw składający się z samej śmietany, bądź mleka ze śmietaną. Warto wypróbować oba sposoby i zdecydować, która opcja bardziej przypadła do gustu.
Lody ze śmietaną
Składniki:
- 200 ml śmietany 12 % ( jedna szklanka )
- 500 ml śmietanki kremówki 36 %
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 g wanilii
Sposób przygotowania:
Żółtka wymieszać w misce z cukrem pudrem, następnie dodać 200 ml śmietany 12% i wanilię (śmietanę wlewać powoli, co jakiś czas mieszając wszystkie składniki ). Tak powstałą masę gotować przez około 3 – 4 minuty, nie doprowadzając do całkowitego zagotowania.
Następnie przelać wszystko przez sitko i włożyć do zamrażalnika pilnując, aby masa całkowicie nie zamarzła.
W międzyczasie ubić śmietankę 36% na gładką pianę, a następnie dodać ją do reszty składników i zamrozić. Aby uniknąć grudek, warto zamieszać lody minimum raz w pierwszej godzinie po włożeniu ich do zamrażarki.
Jak zrobić lody z mlekiem i śmietaną?
Składniki:
- 150 ml mleka
- 300 g śmietanki 36 %
- pół szklanki cukru
- 3 żółtka
- 5 g wanilii
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować, wsypując do niego cukier i wanilię. Żółtka ubić i dodać do całkowicie przestudzonego mleka z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i całość ponowie zagotować na małym ogniu, stale mieszając.
Powstała masa powinna mieć dość gęstą konsystencję. Śmietanę 36% ubić mikserem i dodać do chłodnego mleka z żółtkami.
Następnie wstawić lody do zamrażalnika i podobnie jak w poprzednim przepisie, zamieszać minimum raz w ciągu pierwszej godziny.