PrzepisyRolada z cukinii: błyskawiczna i fantastyczna zarówno na słono, jak i na...

Rolada z cukinii: błyskawiczna i fantastyczna zarówno na słono, jak i na słodko

Przygotuj szybki i lekki letni obiad najlepiej z produktów z Twojego ogrodu. Cukinia to wdzięczne warzywo, które prawie nie zawiera kalorii.

Spróbuj użyć jej do upieczenia lekkiej letniej roladki pełnej witamin. Kiedy twoi znajomi jej spróbują, na pewno będą chcieli od ciebie przepis.

Cukinia jest przyjacielem w kuchni 

Cukinia to warzywo odpowiednie nie tylko na lekki obiad, ale także podczas diety redukcyjnej.

Zawiera tylko znikomą ilość kalorii, ale jest bogata w błonnik dla lepszego trawienia i oczyszczania jelit.

Pierwiastki śladowe – np. potas, magnez, wapń, cynk, fosfor – są potrzebne naszemu organizmowi dla mocnych kości i wsparcia serca.

Witaminy A, beta-karoten, C, E i B stanowią prawidłową profilaktykę cukrzycy, chorób serca i nerek, a także uchronią Cię przed innymi poważnymi chorobami.

Na korzyść cukinii przemawia również 90% udział wody. Jest więc dietetyczna i lekkostrawna.  

Jak przygotować smaczną roladę z cukinii? Zobaczysz to na poniższym filmie:

Tylko kilka składników

Korpus: dwie nieobrane cukinie, 3 jajka, zwykła mąka i sól

Krem do rolady: kwaśna śmietana, koperek lub bazylia, sól i pieprz

Farsz warzywny : 3 średniej wielkości pomidory pokrojone w krążki, kawałki dużej papryki, liście zielonej sałaty 

Przygotowanie korpusu  

Połowę jednej cukinii pokroić w cieńsze, około trzymilimetrowe krążki i posolić. Drugą połowę i jedną całą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Odciśnij wodę, dodaj do miski z trzema ubitymi jajkami ze szczyptą soli i 3 łyżkami mąki pszennej.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto wylać na wysmarowaną olejem blachę, równomiernie rozprowadzić i przykryć plastrami cukinii.

Piecz przez dwadzieścia minut w temperaturze 200°C. 

Krem do rolady 

Wymieszaj dwie szklanki kwaśnej, solonej i posypanej pieprzem bitej śmietany z jednym ząbkiem przeciśniętego czosnku.

Dodaj posiekany koperek lub bazylię. Obróć upieczony korpus tak, aby upieczone plastry cukinii znalazły się na spodzie.

Upieczone ciasto smarujemy śmietaną i równomiernie układamy w nim pokrojone pomidory, paprykę i porwane liście sałaty. Następnie ostrożnie zwiń całość w rulon.

Odstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokrój roladę na około 4 cm kawałki. 

Na deser rolada z cukinii

Dzięki neutralnemu smakowi cukinia nadaje się zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Słodką wersją tej roladki nie tylko uszczęśliwisz dzieci.

Procedura jest prosta. Sól i pieprz zastąp cukrem, śmietanę lub twaróg dopraw wanilią i cukrem pudrem.

Zamiast warzyw umieść różnokolorowe kawałki owoców: brzoskwinie, banany, ale też jagody, porzeczki czy maliny. Zawinąć w klasyczny sposób i pozostawić roladę do ostygnięcia. 

Jak podawać roladę?

Pokrojoną w plastry roladę możesz podać jako osobne danie lub jako lekką przystawkę do kurczaka. Słodką wersję możesz zamienić w doskonały i zdrowy deser. 


Najnowsze

Popularne

Najnowsze