PrzepisyRolada z cukinii: błyskawiczna i fantastyczna zarówno na słono, jak i na...

Rolada z cukinii: błyskawiczna i fantastyczna zarówno na słono, jak i na słodko

Przygotuj szybki i lekki letni obiad najlepiej z produktów z Twojego ogrodu. Cukinia to wdzięczne warzywo, które prawie nie zawiera kalorii.

">

Spróbuj użyć jej do upieczenia lekkiej letniej roladki pełnej witamin. Kiedy twoi znajomi jej spróbują, na pewno będą chcieli od ciebie przepis.

Cukinia jest przyjacielem w kuchni 

Cukinia to warzywo odpowiednie nie tylko na lekki obiad, ale także podczas diety redukcyjnej.

Zawiera tylko znikomą ilość kalorii, ale jest bogata w błonnik dla lepszego trawienia i oczyszczania jelit.

Pierwiastki śladowe – np. potas, magnez, wapń, cynk, fosfor – są potrzebne naszemu organizmowi dla mocnych kości i wsparcia serca.

Witaminy A, beta-karoten, C, E i B stanowią prawidłową profilaktykę cukrzycy, chorób serca i nerek, a także uchronią Cię przed innymi poważnymi chorobami.

Na korzyść cukinii przemawia również 90% udział wody. Jest więc dietetyczna i lekkostrawna.  

Jak przygotować smaczną roladę z cukinii? Zobaczysz to na poniższym filmie:

Tylko kilka składników

Korpus: dwie nieobrane cukinie, 3 jajka, zwykła mąka i sól

Krem do rolady: kwaśna śmietana, koperek lub bazylia, sól i pieprz

Farsz warzywny : 3 średniej wielkości pomidory pokrojone w krążki, kawałki dużej papryki, liście zielonej sałaty 

Przygotowanie korpusu  

Połowę jednej cukinii pokroić w cieńsze, około trzymilimetrowe krążki i posolić. Drugą połowę i jedną całą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Odciśnij wodę, dodaj do miski z trzema ubitymi jajkami ze szczyptą soli i 3 łyżkami mąki pszennej.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto wylać na wysmarowaną olejem blachę, równomiernie rozprowadzić i przykryć plastrami cukinii.

Piecz przez dwadzieścia minut w temperaturze 200°C. 

Krem do rolady 

Wymieszaj dwie szklanki kwaśnej, solonej i posypanej pieprzem bitej śmietany z jednym ząbkiem przeciśniętego czosnku.

Dodaj posiekany koperek lub bazylię. Obróć upieczony korpus tak, aby upieczone plastry cukinii znalazły się na spodzie.

Upieczone ciasto smarujemy śmietaną i równomiernie układamy w nim pokrojone pomidory, paprykę i porwane liście sałaty. Następnie ostrożnie zwiń całość w rulon.

Odstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokrój roladę na około 4 cm kawałki. 

Na deser rolada z cukinii

Dzięki neutralnemu smakowi cukinia nadaje się zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Słodką wersją tej roladki nie tylko uszczęśliwisz dzieci.

Procedura jest prosta. Sól i pieprz zastąp cukrem, śmietanę lub twaróg dopraw wanilią i cukrem pudrem.

Zamiast warzyw umieść różnokolorowe kawałki owoców: brzoskwinie, banany, ale też jagody, porzeczki czy maliny. Zawinąć w klasyczny sposób i pozostawić roladę do ostygnięcia. 

Jak podawać roladę?

Pokrojoną w plastry roladę możesz podać jako osobne danie lub jako lekką przystawkę do kurczaka. Słodką wersję możesz zamienić w doskonały i zdrowy deser. 


Najnowsze

Popularne

Najnowsze