PrzepisySekretny przepis mojej babci na syrop miętowy

Sekretny przepis mojej babci na syrop miętowy

W Twoim ogrodzie rośnie mięta i nie wiesz jak ją wykorzystać? Przygotuj leczniczy syrop do swoich zapasów. Mamy dla Was przepis, który uwielbiały nasze babcie.

Mięta to popularne i bardzo wdzięczne zioło, które w ostatnich latach pojawiło się w wielu ogrodach. Używa się go nie tylko jako przyjemnego aromatu do letnich i koktajlowych drinków, sałatek, warzyw i mięs, ale także robi się z niego pyszną herbatę i można zrobić doskonały aromatyczny syrop.

Do jego przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników. Z pewnością z przyjemnością będziesz go używać przez cały rok, ponieważ jest nie tylko możliwym słodzikiem, ale także aromatyczną posypką do słodyczy.

Mięta jest pełna zdrowia

Mięta jest ceniona jako zioło od czasów starożytnych. Odkryto go już w grobowcach egipskich faraonów oraz podczas badań archeologicznych w Karnaku.

Wybitny renesansowy lekarz i botanik pochodzenia włoskiego, Pietro Andrea Matthioli, zalecał miętę przy utracie apetytu, biegunkach i pasożytach jelitowych, a także przy regeneracji ospałych namiętności. 

Mięta ma silne działanie przeciwzapalne i ściągające. Wspomaga prawidłowe trawienie i działa odkażająco.

Pomaga również złagodzić niechciane skurcze. Jednocześnie wykazuje silne właściwości przeciwreumatyczne.

Łagodzi również wiele przeziębień, katar, ból gardła, zapalenie oskrzeli. W takim przypadku możesz płukać gardło lub wdychać zioło.

Mięta może również łagodzić podrażnioną skórę i pomaga zapobiegać wysypkom. Ma również pozytywny wpływ na spokojny sen i łagodzi stres. 

Przepis na syrop miętowy

Syrop najlepiej przygotować ze świeżych listków mięty, które należy zrywać przed kwitnieniem. Można go używać do przygotowywania wielu napojów jako słodzika, ale można go również przyjmować łyżką jako naturalny lek. Na jedną porcję syropu miętowego potrzebujesz: 500 ml wody, 500 g cukru trzcinowego i 50 listków świeżej mięty. 

Najpierw dokładnie umyj liście, pozwól im ocieknąć na durszlaku, a następnie osusz swobodnie na papierowym ręczniku.

W międzyczasie zagotować wodę z cukrem do gęstej konsystencji, wsypać do niej posiekaną miętę i krótko gotować.

Następnie odstaw syrop i pozostaw zioła do maceracji na 1 godzinę. Następnie przecedź je przez gazę i porcjuj do stylizowanych butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Chcesz wydłużyć okres przydatności do spożycia?

Jeśli chcesz, aby syrop miętowy działał dłużej, po prostu dodaj do niego sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze