Słodkie ślimaki drożdżowe nadziewane waniliowym kremem z żółtek jaj to niezwykła przekąska, która zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy jako dodatek do popołudniowej kawy.
Ta receptura łączy w sobie prostotę wykonania z wyjątkowym efektem końcowym, przypominającym wypieki z najlepszych cukierni.
Lista Składników
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłego mleka
- 10 g suchych drożdży
- 50 g masła
- 2 białka jaj
Nadzienie:
- 320 ml mleka
- 120 g cukru
- 2 żółtka jaj
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 10 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania nadzienia budyniowego. Ubij dwa jajka i oddziel białka od żółtek.
Do rondelka wsypać cukier, dodać dwa żółtka, posypać cukrem waniliowym i mąką kukurydzianą i wymieszać wszystkie składniki trzepaczką na gładką, jednolitą i gęstą masę.
Na koniec dodać mleko i dokładnie wymieszać. Postaw rondelek na kuchence i gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji gęstego budyniu. Przelać do miski wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj ciasto.
Do miski wsyp mąkę zwykłą, dodaj cukier granulowany i waniliowy oraz suche drożdże. Dobrze wymieszaj suche składniki. Dodaj do nich 300 mililitrów ciepłego (ale nie gorącego!) mleka i białka z dwóch jaj. Rozpuść 50 gramów masła w kuchence mikrofalowej lub na kuchence i dodaj do mieszanki. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub drewnianą łyżką i wyrób zwarte ciasto. Ciasto wyrabiamy rękoma, aż przestanie kleić się do dłoni i miski. Następnie przełóż je na wałek i kontynuuj ugniatanie, aż ciasto będzie całkowicie elastyczne i miękkie. Głęboką miskę wysmaruj olejem i włóż do niej ciasto uformowane w kulę. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na lekko posypany mąką wałeczek i lekko wyrabiaj rękami. Następnie zwiń go w duży i cienki prostokątny placek. Na naleśnik wylewamy ostudzony budyń i rozprowadzamy go po całej powierzchni ciasta. Rozpocznij zwijanie od szerszej strony w zwarty rulon i dokładnie dociśnij złącze palcami, aby się nie sklejało. Za pomocą kawałka nici przetnij rulon na kawałki o szerokości około 5 centymetrów. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po wyrośnięciu weź wykałaczkę i wciśnij każdego ślimaka wzdłuż na środku, tak aby na powierzchni powstało głębokie nacięcie. W misce wymieszaj jajko z dwiema łyżkami mleka i posmaruj tą mieszanką powierzchnię wszystkich ślimaków na blasze. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30 do 35 minut. Gotowe ślimaki odstaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.