Słodkie Ślimaki Drożdżowe Nadziewane Waniliowym Kremem

Słodkie ślimaki drożdżowe nadziewane waniliowym kremem z żółtek jaj to niezwykła przekąska, która zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy jako dodatek do popołudniowej kawy.

Ta receptura łączy w sobie prostotę wykonania z wyjątkowym efektem końcowym, przypominającym wypieki z najlepszych cukierni.

Lista Składników

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 10 g suchych drożdży
  • 50 g masła
  • 2 białka jaj

Nadzienie:

  • 320 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 2 żółtka jaj
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 10 g cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania nadzienia budyniowego. Ubij dwa jajka i oddziel białka od żółtek.

Do rondelka wsypać cukier, dodać dwa żółtka, posypać cukrem waniliowym i mąką kukurydzianą i wymieszać wszystkie składniki trzepaczką na gładką, jednolitą i gęstą masę.

Na koniec dodać mleko i dokładnie wymieszać. Postaw rondelek na kuchence i gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji gęstego budyniu. Przelać do miski wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj ciasto.

Do miski wsyp mąkę zwykłą, dodaj cukier granulowany i waniliowy oraz suche drożdże. Dobrze wymieszaj suche składniki. Dodaj do nich 300 mililitrów ciepłego (ale nie gorącego!) mleka i białka z dwóch jaj. Rozpuść 50 gramów masła w kuchence mikrofalowej lub na kuchence i dodaj do mieszanki. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub drewnianą łyżką i wyrób zwarte ciasto. Ciasto wyrabiamy rękoma, aż przestanie kleić się do dłoni i miski. Następnie przełóż je na wałek i kontynuuj ugniatanie, aż ciasto będzie całkowicie elastyczne i miękkie. Głęboką miskę wysmaruj olejem i włóż do niej ciasto uformowane w kulę. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na lekko posypany mąką wałeczek i lekko wyrabiaj rękami. Następnie zwiń go w duży i cienki prostokątny placek. Na naleśnik wylewamy ostudzony budyń i rozprowadzamy go po całej powierzchni ciasta. Rozpocznij zwijanie od szerszej strony w zwarty rulon i dokładnie dociśnij złącze palcami, aby się nie sklejało. Za pomocą kawałka nici przetnij rulon na kawałki o szerokości około 5 centymetrów. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Po wyrośnięciu weź wykałaczkę i wciśnij każdego ślimaka wzdłuż na środku, tak aby na powierzchni powstało głębokie nacięcie. W misce wymieszaj jajko z dwiema łyżkami mleka i posmaruj tą mieszanką powierzchnię wszystkich ślimaków na blasze. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30 do 35 minut. Gotowe ślimaki odstaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.