Świetny i oryginalny poczęstunek – Przygotuj mięso mielone na patyku w cieście!

Szukasz smacznej i nietypowej inspiracji na przystawkę lub przekąskę? Masz w domu kilkadziesiąt gramów mięsa mielonego? Zatem trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie przygotujemy pyszne mięso mielone zawinięte w panierkę na patyku. Dzięki załączonemu fotoprzepisowi i instrukcjom wideo przygotowanie tego przysmaku jest bardzo łatwe i oszczędza czas.

Czy już się ślinisz? Zatem załóż czapkę kucharską, weź do ręki drewnianą łyżkę i wspólnie przygotujmy na patyku pyszne mięso mielone zawijane w cieście!

Doskonały przepis na mięso mielone na patyku:

Składniki:

  • 450 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • 100 g cebuli (drobno posiekanej)
  • Szczypta soli
  • Sól i pieprz do smaku
  • 250 g twardego sera (np. cheddar)
  • 400 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko do posmarowania

Jak to zrobić:

1) Zaczynamy od pocięcia ciasta francuskiego na paski tej samej wielkości.

2) Wymieszaj mięso, jajko, sól, pieprz, cebulę.

3) Pokrój twardy ser i nabij go na szpikulec.

4) Następnie owinąć ser mięsem.

5) W kolejnym kroku mięso zawijamy w ciasto francuskie.

6) Ułożyć na blasze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.

7) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

INSTRUKCJA WIDEO