Szukasz smacznej i nietypowej inspiracji na przystawkę lub przekąskę? Masz w domu kilkadziesiąt gramów mięsa mielonego? Zatem trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie przygotujemy pyszne mięso mielone zawinięte w panierkę na patyku. Dzięki załączonemu fotoprzepisowi i instrukcjom wideo przygotowanie tego przysmaku jest bardzo łatwe i oszczędza czas.
Czy już się ślinisz? Zatem załóż czapkę kucharską, weź do ręki drewnianą łyżkę i wspólnie przygotujmy na patyku pyszne mięso mielone zawijane w cieście!
Doskonały przepis na mięso mielone na patyku:
Składniki:
- 450 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
- 1 jajko
- 100 g cebuli (drobno posiekanej)
- Szczypta soli
- Sól i pieprz do smaku
- 250 g twardego sera (np. cheddar)
- 400 g ciasta francuskiego
- 1 jajko do posmarowania
Jak to zrobić:
1) Zaczynamy od pocięcia ciasta francuskiego na paski tej samej wielkości.
2) Wymieszaj mięso, jajko, sól, pieprz, cebulę.
3) Pokrój twardy ser i nabij go na szpikulec.
4) Następnie owinąć ser mięsem.
5) W kolejnym kroku mięso zawijamy w ciasto francuskie.
6) Ułożyć na blasze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
7) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.