Wyłożyłam ciasto francuskie na blachę i przykryłam długimi biszkoptami: Zapomnij o drogich deserach

Przygotowanie fantastycznego i efektownego deseru w domu wcale nie musi być skomplikowane i drogie. Dzięki odpowiedniemu przepisowi możesz z łatwością zaimponować swoim gościom lub po prostu umilić sobie popołudnie.

Ten prosty przepis na deser z ciasta francuskiego i biszkoptu to przykład, jak przy minimum składników i wysiłku można stworzyć nieodparty przysmak, który zachwyca od pierwszego wejrzenia i smaku.

Jego przygotowanie jest szybkie i łatwe, co doceni każdy początkujący i bardziej doświadczony kucharz.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Długie biszkopty <== kliknij i sprawdź jakie
  • 2 jajka
  • 60 g cukru kryształu
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Cukier waniliowy
  • 300 ml mleka
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1) Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2) Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wraz z papierem do pieczenia układamy na kwadratowej blasze do pieczenia. Zawiń brzegi ciasta tak, aby ciasto nie wyciekało podczas pieczenia.

3) Długie biszkopty układaj równomiernie na dnie blachy.

4) W średniej misce rozbić jajka i dodać cukier granulowany, cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wszystko dobrze wytrzyj trzepaczką.

5) Stopniowo dodawaj mleko do mieszanki i mieszaj, aż powstanie gładki krem.

6) Krem wylać równomiernie na biszkopty na przygotowanym cieście.

7) Deser pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż powierzchnia będzie pięknie złocista.

8) Gotowy deser wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.