Przygotowanie fantastycznego i efektownego deseru w domu wcale nie musi być skomplikowane i drogie. Dzięki odpowiedniemu przepisowi możesz z łatwością zaimponować swoim gościom lub po prostu umilić sobie popołudnie.
Ten prosty przepis na deser z ciasta francuskiego i biszkoptu to przykład, jak przy minimum składników i wysiłku można stworzyć nieodparty przysmak, który zachwyca od pierwszego wejrzenia i smaku.
Jego przygotowanie jest szybkie i łatwe, co doceni każdy początkujący i bardziej doświadczony kucharz.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Długie biszkopty <== kliknij i sprawdź jakie
- 2 jajka
- 60 g cukru kryształu
- Skórka otarta z jednej cytryny
- Cukier waniliowy
- 300 ml mleka
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1) Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2) Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wraz z papierem do pieczenia układamy na kwadratowej blasze do pieczenia. Zawiń brzegi ciasta tak, aby ciasto nie wyciekało podczas pieczenia.
3) Długie biszkopty układaj równomiernie na dnie blachy.
4) W średniej misce rozbić jajka i dodać cukier granulowany, cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wszystko dobrze wytrzyj trzepaczką.
5) Stopniowo dodawaj mleko do mieszanki i mieszaj, aż powstanie gładki krem.
6) Krem wylać równomiernie na biszkopty na przygotowanym cieście.
7) Deser pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż powierzchnia będzie pięknie złocista.
8) Gotowy deser wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.