Strona głównaTriki7 genialnych wskazówek jak wykorzystać wodę po ugotowaniu makaronu!

7 genialnych wskazówek jak wykorzystać wodę po ugotowaniu makaronu!

Czy po ugotowaniu zostaje Ci woda z makaronu? Więc nigdy więcej jej nie wylewaj! Ma wiele przydatnych zastosowań, które z pewnością docenisz w domu.

Makaron to dość popularna potrawa. Nie dość, że gotuje się go szybko i bez wysiłku, to jeszcze można z niego przygotować wiele smacznych potraw.

Co więcej, zostaje po nim woda, która często nazywana jest „płynnym złotem”. Zawiera ważne minerały, witaminy i wiele innych przydatnych substancji.

Woda z makaronu ma wiele zastosowań

Niesolona woda z gotowanego makaronu to dosłownie uniwersalny skarb, który możesz wykorzystać w domu i ogrodzie. Jest to nawet korzystne dla organizmu. Nie należy jej jednak solić.

Idealny pożywny nawóz

Jeśli pozwolisz wodzie ostygnąć po ugotowaniu makaronu, otrzymasz doskonały płynny nawóz. Docenią to zarówno kwiaty w pomieszczeniach, jak i rośliny w ogrodzie.

Możesz go doskonale wykorzystać już teraz na wiosnę dla nowych młodych sadzonek, które dzięki zawartym w nim minerałom i składnikom odżywczym doskonale wspomogą ich wzrost i witalność.

Doskonały pomocnik w gotowaniu

Wodę z odcedzonego makaronu można również bardzo dobrze wykorzystać do przygotowania wielu potraw, ponieważ zawiera ona skrobię.

Kucharze lubią dodawać ją do ciasta na chleb, bułki i pizze. Wpływa to na lepszą konsystencję i uzyskany smak.

Wodę z makaronu można również wykorzystać do przygotowania pesto.

Przyspieszone zmiękczanie roślin strączkowych

Jeśli lubisz jeść rośliny strączkowe, użyj wody z makaronu, aby je namoczyć. Przed gotowaniem należy namoczyć soczewicę, ciecierzycę, fasolę lub groszek.

Substancje powodujące nieprzyjemne wzdęcia zostaną z nich wypłukane. Przed gotowaniem odcedź rośliny strączkowe, a na koniec ugotuj je w czystej wodzie.

Gotowanie na parze

Możesz również użyć wody z ugotowanego makaronu do dalszego przygotowania potraw, które chcesz ugotować na parze.

Zamiast wylewać ją do zlewu, wlej ją do pojemnika pod koszem do gotowania na parze.

Usuwa tłuszcz z naczyń

Woda z makaronu doskonale poradzi sobie nawet z tłuszczem, który przylgnął do przyborów kuchennych.

Dzięki zawartej w niej skrobi jest doskonałym środkiem czyszczącym. Wszystko, co musisz zrobić, to pozostawić brudne naczynia na chwilę w wodzie z makaronu, a następnie spłukać je w czystej wodzie.

Zwiększa objętość włosów

Czy należysz do osób, które cierpią z powodu wiotkich włosów i braku objętości? Regularnie spłukuj włosy po umyciu wodą z makaronu. 

Następnie owiń ręcznikiem i pozwól, aby wszystkie zawarte w niej minerały i witaminy zadziałały przez co najmniej 15 minut.

Następnie umyj włosy szamponem i spłucz. Zachwycą Cię nie tylko większą objętością, ale również pięknym połyskiem.

Bardziej miękkie stopy i pięty

Wlewając wodę z makaronu do miski, możesz zafundować swoim stopom przyjemną i pożyteczną kąpiel.

Nie tylko miło wypoczniesz i pozbędziesz się uczucia ciężkich nóg, ale także będziesz mieć bardzo miękką skórę nawet na piętach. Na koniec osusz stopy i nałóż na nie krem ​​nawilżający.

Zobacz Też: