Rzadko spotyka się naprawdę brzydkie jabłka w sklepach, które nie zachęcają do ich zakupu. Mają wspaniały wygląd dzięki woskowi, który należy usunąć z owoców przed spożyciem.
Przepięknie błyszczące jabłka, w które chce się wgryźć będąc jeszcze w sklepie, to standardowa oferta supermarketów.
W przeciwieństwie do czasami nieco brzydszych jabłek oferowanych przez sprzedawców na targowiskach lub zerwanych prosto z drzewa, wyglądają niesamowicie.
Za idealnym wyglądem sklepowych jabłek kryją się jednak wymagające procesy chemicznej obróbki, o których zwykły śmiertelnik zwykle nie ma pojęcia.
Modyfikacje zwiększające atrakcyjność wyglądu
Jeśli myślałeś, że rolnik zbiera jabłka, załaduje je na ciężarówkę i zawiezie do sklepu, w którym je kupisz, jesteś w błędzie.
Zanim nawet takie produkty jak owoce i warzywa trafią do konsumenta, często przechodzą one obróbkę chemiczną, zwłaszcza woskowanie.
Są to w większości nieszkodliwe procesy. Ich celem jest właśnie osiągnięcie jak najatrakcyjniejszego wyglądu owoców, bo wtedy lepiej się sprzedają.
Kiedy widzisz podejrzanie wyglądające jabłka na półkach sklepowych, które błyszczą z daleka, jest wysoce prawdopodobne, że zostały woskowane.
Dzięki temu owoce świetnie wyglądają, wolniej wysychają, później dojrzewają i są mniej podatne na pleśń i bakterie.
Jednak organizm ludzki nie trawi wosku. Ale nie musisz z tego powodu unikać sztucznie woskowanych jabłek. Po prostu dobrze je umyj przed jedzeniem.
Obieranie skórki nie jest dobrym pomysłem
Istnieje kilka sposobów radzenia sobie z woskowanymi jabłkami, gdy nie można już oprzeć się ich wyglądowi i przynieść je do domu ze sklepu.
Możesz po prostu obrać jabłko. Ale pamiętaj, że w skórze jest dużo błonnika i składników odżywczych, które stracisz.
Lepszą alternatywą jest odwoskowanie jabłka. Jednak bieżąca zimna woda nie wystarczy, do czego prawdopodobnie jesteś przyzwyczajony.
Będziesz musiał użyć ciepłej wody.
Do poprawy wyglądu jabłek najczęściej stosuje się emulsję wykonaną z wosku carnauba, rzadziej z wosku pszczelego.
Nie są niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Ale nie chcesz jeść takich owoców.
Aby pozbyć się nalotu z jabłek wystarczy przed jedzeniem umyć je gorącą wodą z mydłem.
Jeśli nie lubisz takiej metody, wystarczy zanurzyć jabłka na kilka minut w gorącej wodzie.
Wosk rozpuści się i pojawi się białawy nalot, który można zetrzeć gąbką. W obu przypadkach konieczne jest przepłukanie jabłek w zimnej wodzie.
Pomoże ci rada prababci
Jeśli czujesz, że gorąca woda może nie zadziałać idealnie, możesz wypróbować sztuczkę z kategorii porady babci.
Wszystko, co musisz zrobić to przygotować roztwór wody, jedną łyżkę sody oczyszczonej i łyżkę soku z cytryny.
Zanurz w nim jabłko na chwilę, przetrzyj gąbką, a na koniec spłucz pod bieżącą wodą.
Możesz też użyć octu zamiast soku z cytryny i pozbyć się nalotu sztucznego wosku na jabłkach.