Rzadko spotyka się naprawdę brzydkie jabłka w sklepach, które nie zachęcają do ich zakupu. Mają wspaniały wygląd dzięki woskowi, który należy usunąć z owoców przed spożyciem.
Przepięknie błyszczące jabłka, w które chce się wgryźć będąc jeszcze w sklepie, to standardowa oferta supermarketów.
W przeciwieństwie do czasami nieco brzydszych jabłek oferowanych przez sprzedawców na targowiskach lub zerwanych prosto z drzewa, wyglądają niesamowicie.
Za idealnym wyglądem sklepowych jabłek kryją się jednak wymagające procesy chemicznej obróbki, o których zwykły śmiertelnik zwykle nie ma pojęcia.
Modyfikacje zwiększające atrakcyjność wyglądu
Jeśli myślałeś, że rolnik zbiera jabłka, załaduje je na ciężarówkę i zawiezie do sklepu, w którym je kupisz, jesteś w błędzie.
Zanim nawet takie produkty jak owoce i warzywa trafią do konsumenta, często przechodzą one obróbkę chemiczną, zwłaszcza woskowanie.
Są to w większości nieszkodliwe procesy. Ich celem jest właśnie osiągnięcie jak najatrakcyjniejszego wyglądu owoców, bo wtedy lepiej się sprzedają.
Kiedy widzisz podejrzanie wyglądające jabłka na półkach sklepowych, które błyszczą z daleka, jest wysoce prawdopodobne, że zostały woskowane.
Dzięki temu owoce świetnie wyglądają, wolniej wysychają, później dojrzewają i są mniej podatne na pleśń i bakterie.
Jednak organizm ludzki nie trawi wosku. Ale nie musisz z tego powodu unikać sztucznie woskowanych jabłek. Po prostu dobrze je umyj przed jedzeniem.
Obieranie skórki nie jest dobrym pomysłem
Istnieje kilka sposobów radzenia sobie z woskowanymi jabłkami, gdy nie można już oprzeć się ich wyglądowi i przynieść je do domu ze sklepu.
Możesz po prostu obrać jabłko. Ale pamiętaj, że w skórze jest dużo błonnika i składników odżywczych, które stracisz.
Lepszą alternatywą jest odwoskowanie jabłka. Jednak bieżąca zimna woda nie wystarczy, do czego prawdopodobnie jesteś przyzwyczajony.
Będziesz musiał użyć ciepłej wody.
![](https://thumbsnap.com/i/nh3v1hRr.jpg)
Do poprawy wyglądu jabłek najczęściej stosuje się emulsję wykonaną z wosku carnauba, rzadziej z wosku pszczelego.
Nie są niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Ale nie chcesz jeść takich owoców.
Aby pozbyć się nalotu z jabłek wystarczy przed jedzeniem umyć je gorącą wodą z mydłem.
Jeśli nie lubisz takiej metody, wystarczy zanurzyć jabłka na kilka minut w gorącej wodzie.
Wosk rozpuści się i pojawi się białawy nalot, który można zetrzeć gąbką. W obu przypadkach konieczne jest przepłukanie jabłek w zimnej wodzie.
Pomoże ci rada prababci
Jeśli czujesz, że gorąca woda może nie zadziałać idealnie, możesz wypróbować sztuczkę z kategorii porady babci.
Wszystko, co musisz zrobić to przygotować roztwór wody, jedną łyżkę sody oczyszczonej i łyżkę soku z cytryny.
Zanurz w nim jabłko na chwilę, przetrzyj gąbką, a na koniec spłucz pod bieżącą wodą.
Możesz też użyć octu zamiast soku z cytryny i pozbyć się nalotu sztucznego wosku na jabłkach.