Gąbka do naczyń to element wyposażenia niemal każdego gospodarstwa domowego. Ale dlaczego należy ją regularnie podgrzewać w kuchence mikrofalowej? Powody mogą Cię zaskoczyć.
Nie trzeba tylko używać kuchenki mikrofalowej do podgrzewania i rozmrażania jedzenia.
To urządzenie może również zrobić coś więcej. Jeśli chcesz wydłużyć okres przydatności do spożycia gąbek do naczyń, dzięki czemu będziesz mógł ich używać znacznie dłużej.
Gąbka do naczyń to wylęgarnia zarazków
Może nawet o tym nie pomyślałaś, ale taka gąbka do naczyń to dosłownie raj dla nieprzyjemnych bakterii.
Występuje w nim do czterystu różnych gatunków. Są to często jedne z najgorszych patogenów występujących w domach.
Jeśli myślisz, że możesz się ich pozbyć płucząc gąbkę w ciepłej wodzie, bardzo się mylisz.
Wręcz przeciwnie, nastąpi ich dalsze namnożenie. Niebezpieczne bakterie można zabić tylko w wysokich temperaturach.
Patogeny są niszczone przez mikrofale
Kuchenka mikrofalowa jest przydatna do utrzymania czystości gąbek i ścierek, ponieważ działa dezynfekująco i działa jak domowy sterylizator.
Mikroorganizmy chorobotwórcze nie są niszczone przez samo promieniowanie mikrofalowe, ale przez wysoką temperaturę jaka występuje w czyszczonym materiale.
Powstaje w wyniku wzbudzenia cząsteczek wody, dlatego sterylizowane przedmioty powinny być wilgotne.
Gąbka do naczyń do mikrofalówki?
Najpierw zwilż gąbkę, lekko ją wykręć i włóż do kuchenki mikrofalowej na co najmniej 5 minut.
Ważna jest nie moc grzania, ale czas działania mikrofal. Dlatego pozwól gąbce „czyścić się” w ten sposób przez 2-4 minuty, niebezpieczne mikroorganizmy na pewno nie przeżyją.
Dwie minuty i 99% patogenów zniknęło
Wystarczy 2 minuty w kuchence mikrofalowej, aby ze zużytej gąbki zniknęło nawet 99% niebezpiecznych organizmów.
Wszystkie norowirusy, wirusy zapalenia wątroby typu A, bakterie Escherichia coli, salmonella i pasożytniczy pierwotniak Giardia są zdecydowanie eliminowane.
Ale ponieważ zarodniki Bacillus cereus są również często obecne, konieczne jest pozostawienie gąbki w piekarniku na co najmniej 4 minuty, aby upewnić się, że umrą.
Nasza rada: Nie masz kuchenki mikrofalowej?
Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej, masz inną opcję. Zamiast gąbki użyj ściereczki z mikrofibry.
Jest cieńsza, dzięki czemu schnie szybciej, co znacznie ogranicza liczbę i rozwój bakterii. Ponadto można ją również prać w pralce.
Ocet działa również na grzyby
Do dezynfekcji gąbek do naczyń możesz również użyć klasycznego octu, który również niweluje nieprzyjemne zapachy.
Namocz gąbkę w misce z octem na kilka minut, następnie dobrze ją wyciśnij i wypłucz pod bieżącą wodą.