Strona głównaTrikiPo użyciu drzwiczki kuchenki mikrofalowej należy pozostawić otwarte przez co najmniej 20...

Po użyciu drzwiczki kuchenki mikrofalowej należy pozostawić otwarte przez co najmniej 20 minut

Posiadanie w domu kuchenki mikrofalowej jest obecnie standardem i jest jednym z najczęściej używanych urządzeń. Dowiedz się, dlaczego powinieneś zostawiać otwarte drzwi po każdym użyciu.

Kuchenka mikrofalowa stała się już integralną częścią każdego gospodarstwa domowego. I nic w tym dziwnego.

Podgrzejesz jedzenie w mgnieniu oka bez konieczności wyjmowania garnków, patelni lub innego zagracania kuchni różnymi rzeczami.

Ponadto nawet dzieci mogą z łatwością ją obsługiwać i podgrzewać jedzenie lub napoje.

Ponieważ jednak kuchenka mikrofalowa, podobnie jak inne urządzenia jest podatna na namnażanie się mikroorganizmów należy o nią odpowiednio dbać.

Po co zostawiać otwarte drzwi kuchenki mikrofalowej?

Podczas podgrzewania jedzenia lub napojów często zdarza się, że krople skroplonej wody przyklejają się do drzwi.

Krople te należy wytrzeć do sucha szmatką. Użyj miękkiej szmatki, która jest delikatna dla powierzchni.

Po zakończeniu procesu podgrzewania pozostaw drzwiczki kuchenki mikrofalowej otwarte przez co najmniej 20 minut, aby wywietrzyć nadmiar wilgoci i zapobiec rozwojowi bakterii i innych mikroorganizmów.

Po każdym użyciu spróbuj również usunąć cały tłuszcz i krople z oleju lub innego tłuszczu.

Jeśli wyschną będą znacznie trudniejsze do usunięcia i będziesz miał tylko więcej pracy.

Czego nie należy wkładać do kuchenki mikrofalowej

Podczas korzystania z kuchenki mikrofalowej należy przestrzegać kilku zasad.

Krótko mówiąc, niektóre materiały i surowce nie nadają się do kuchenki mikrofalowej.

Nie wkładać kubków plastikowych, metalowych lub cienkościennych. Cienkie szkło może pęknąć z powodu nagłej, gwałtownej zmiany temperatury.

Uważaj na naczynia z elementami dekoracyjnymi, które również mogą reagować.

Nie zaleca się podgrzewania żywności w plastikowych pojemnikach, które uwalniają niebezpieczne substancje chemiczne do żywności. Zamiast tego zawsze używaj szkła.

Nie należy podgrzewać żywności, takiej jak chleb. Jeśli chcesz uzyskać chrupkość, do pieczenia użyj piekarnika lub tostera. Wypieki tracą wilgoć w kuchence mikrofalowej.

Zobacz Też: