Posyp cebulę mąką: nie zrozumiesz, jak bardzo możesz przedłużyć jej trwałość

Chcesz mieć w domu cebulę, która jak najdłużej pozostanie świeża? Doradzimy jak w prosty sposób przedłużyć jego żywotność.

Cebula to niezastąpiony składnik będący podstawą wielu dań. Dlatego prawie każde gospodarstwo domowe ma go w jakimś stopniu na magazynie. Co zrobić, aby te warzywa nie straciły świeżości i soczystości? Mamy dla Ciebie kilka ciekawych trików, które znacząco przedłużą trwałość cebuli.

Cebula wymaga suszenia

Jeśli chcemy, aby cebula jak najdłużej zachowała się w doskonałej kondycji, należy ją zawsze odpowiednio wysuszyć. Jeśli więc samodzielnie uprawiasz cebulę, umieść ją po zbiorze w dobrze wentylowanym, idealnie nasłonecznionym miejscu. Po prawidłowym wyschnięciu można przygotować go do przechowywania.

Jeśli kupujesz cebulę w sklepie, zawsze sprawdzaj każdy kawałek, który wyjmiesz z torby w domu. Nie może być wilgotne ani zakażone pleśnią lub zgnilizną.

Sztuczka z mąką

Niestety cebula ma tendencję do szybkiej utraty świeżości, w niektórych przypadkach nawet przy właściwym przechowywaniu. Dlatego warto znać trik, który sprawi, że warzywa te zachowają świeżość znacznie dłużej. Wystarczy podsypać mąką!

Jak dokładnie postępować

Najpierw wyłóż dno używanej skrzynki lub pudełka kilkoma warstwami papieru, możesz też wykorzystać stare torby na zakupy lub torby na ciasto. Warstwa ta doskonale wchłonie wilgoć. Przed włożeniem do pojemnika lekko oprósz każdą cebulę mąką.

Następnie ułóż poszczególne kawałki cebuli tak, aby się nie stykały. Jeśli mamy dużo cebuli, połóż kolejną warstwę papieru i ponownie oprósz mąką cebulę. Tak przechowywana cebula zachowa świeżość na naprawdę długi czas.

Dlaczego to działa

Mąka pochłania nadmiar wilgoci z cebuli, co jest główną przyczyną jej gnicia. Pomaga w ten sposób zapobiegać rozprzestrzenianiu się pleśni i bakterii, które powodują stopniowe niszczenie. Dodatkowo mąka tworzy na powierzchni cebuli barierę ochronną, która chroni ją również przed uszkodzeniami mechanicznymi.

Końcowe wskazówki

Mąkę można zastąpić mąką kukurydzianą lub drobnym piaskiem. Możesz także dodać kilka ząbków czosnku do skrzynki cebuli, aby zapobiec rozwojowi pleśni. Regularnie sprawdzaj cebulę i zawsze natychmiast usuwaj kawałki, które zaczęły się psuć.