Strona głównaWłaściwości zdrowotne9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych.

płatki owsiane

Należą do nich utrata masy ciała, niższy poziom cukru we krwi i zmniejszone ryzyko chorób serca.

Czym są owies i płatki owsiane?

Owies jest pokarmem pełnoziarnistym , znanym naukowo jako Avena sativa. Owies błyskawiczny (szybki) to najbardziej przetworzona odmiana. Najkrótszy czas gotowania sprawia, że ​​tekstura może być mdła.

Płatki owsiane są zwykle spożywane na śniadanie, często są również zawarte w muffinach, batonach, ciastkach i innych wypiekach.

Płatki owsiane korzyści zdrowotne

Są niezwykle pożywne

Są dobrym źródłem węglowodanów i błonnika, w tym potężnego beta-glukanu. Zawierają również więcej białka i tłuszczu niż większość ziaren.

Zawierają ważne witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Pół szklanki (78 g) zawiera:

  • Mangan: 191% RDI
  • Fosfor: 41% RDI
  • Magnez: 34% RDI
  • Miedź: 24% RDI
  • Żelazo: 20% RDI
  • Cynk: 20% RDI
  • Kwas foliowy: 11% RDI
  • Witamina B1 (tiamina): 39% RDI
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy): 10% RDI
  • Mniejsze ilości wapnia, potasu, witaminy B6 (pirydoksyny) i witaminy B3 (niacyna)

RDI – Zalecane dzienne spożycie

Jedna porcja zawiera 303 kalorii.

2. Bogate w przeciwutleniacze

Mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy i korzystnych związków roślinnych zwanych polifenolami. Najbardziej godna uwagi jest unikalna grupa przeciwutleniaczy zwana avenanthramides, które są prawie wyłącznie w owsie.

Avenantramamidy mogą pomóc obniżyć poziomy ciśnienia krwi poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu. Ta cząsteczka gazu pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne i prowadzi do lepszego przepływu krwi.

Zawierają rozpuszczalny błonnik

Płatki owsiane zawierają duże ilości beta-glukanu, rodzaju rozpuszczalnego błonnika. Beta-glukan częściowo rozpuszcza się w wodzie i tworzy gęsty, żelopodobny roztwór w jelicie.

Korzyści zdrowotne beta-glukanowego obejmują:

  • Zredukowane poziomy cholesterolu LDL
  • Zmniejszone stężenie cukru we krwi i odpowiedź insulinowa
  • Zwiększone uczucie pełni
  • Zwiększony wzrost dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym

Obniżają poziom cholesterolu

płatki owsiane

Choroby serca są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Jednym z głównych czynników ryzyka jest wysoki poziom cholesterolu we krwi. Wiele badań wykazało, że włókno beta-glukanowe w owsie skutecznie zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego i LDL (złego cholesterolu).

W jednym z badań stwierdzono, że przeciwutleniacze w owsie współdziałają z witaminą C, aby zapobiec utlenianiu LDL.

Poziomu cukru we krwi

Cukrzyca typu 2 jest częstą chorobą, charakteryzującą się znacznie podwyższonym poziomem cukru we krwi. Zwykle wynika to z obniżonej wrażliwości na hormon insuliny.

Płatki owsiane mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, szczególnie u osób z nadwagą lub cukrzycą typu 2. Mogą również poprawić wrażliwość na insulinę.

Wspomagają proces odchudzania

Owsianka to nie tylko pyszne jedzenie na śniadanie – jest również bardzo sycąca. Spożywanie pokarmów wypełniających może pomóc ci jeść mniej kalorii i schudnąć.

Opóźniając czas potrzebny do opróżnienia pokarmu z żołądka, beta-glukan w płatkach owsianych może zwiększyć uczucie pełności.

Pielęgnacja skóry

To nie przypadek, że owies można znaleźć w wielu produktach do pielęgnacji skóry. Twórcy tych produktów często wymieniają drobno zmielony owies jako „koloidalną owsiankę”.

W 2003 r. zatwierdzono koloidalne płatki owsiane jako substancję ochronną dla skóry. W rzeczywistości owies ma długą historię stosowania w leczeniu świądu i podrażnień w różnych stanach skóry.

Mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy

Astma jest najczęstszą chorobą przewlekłą u dzieci. Chociaż nie wszystkie dzieci mają te same objawy, wielu doświadcza nawracającego kaszlu, świszczącego oddechu i duszności.

Wielu badaczy uważa, że ​​wczesne wprowadzenie pokarmów stałych może zwiększyć ryzyko rozwoju astmy i innych chorób alergicznych u dziecka. Jednak badania sugerują, że nie dotyczy to wszystkich produktów spożywczych. Na przykład wczesne wprowadzenie owsa może być rzeczywiście ochronne.

Łagodzą zaparcia

Osoby w podeszłym wieku często doświadczają zaparć, środki przeczyszczające są często stosowane w celu złagodzenia zaparć. Jednak, mimo że są skuteczne wiążą się również z utratą wagi i obniżeniem jakości życia.

Badania wskazują, że otręby owsiane, bogate w błonnik mogą pomóc złagodzić zaparcia u osób starszych.

Jak włączyć płatki owsiane do diety

płatki owsiane

Najpopularniejszym sposobem jest po prostu jeść owsiankę na śniadanie.

Oto bardzo prosty sposób na zrobienie owsianki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka (250 ml) wody lub mleka
  • Szczypta soli

Połącz składniki w garnku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Aby owsianka była smaczniejsza, a jeszcze bardziej pożywna, możesz dodać cynamon, owoce, orzechy, nasiona i / lub grecki jogurt.

Chociaż owies jest naturalnie bezglutenowy, czasami jest zanieczyszczony glutenem. To dlatego, że może być zbierany i przetwarzany przy użyciu tego samego sprzętu, co inne ziarna zawierające gluten.

Jeśli masz celiakię lub nadwrażliwość na gluten , wybierz produkty owsiane, które są certyfikowane jako bezglutenowe.

Zobacz Też: