Zdrowie10 najlepszych produktów poprawiających niedoczynność tarczycy

10 najlepszych produktów poprawiających niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy odnosi się do stanu, w którym tarczyca nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilości hormonów, aby utrzymać normalne funkcjonowanie organizmu.

Aktywność małego gruczołu w kształcie motyla znajdującego się w szyi wpływa na różne układy w ciele.

Hormony wytwarzane przez ten gruczoł (TSH, T3 i T4) regulują nastrój, metabolizm, poziomy energetyczne, temperaturę ciała, tętno i ciśnienie krwi.

Niektóre objawy niedoczynności tarczycy obejmują ciągłe zmęczenie, nagły przyrost masy ciała i niezdolność do utraty wagi, zwiększona wrażliwość na zimno, zaparcia, wyjątkowo sucha skóra, opuchnięta twarz, chrypka, wysoki poziom cholesterolu we krwi, bóle mięśni, ból stawów, przerzedzenie włosów i upośledzenie pamięć.

Objawy mogą być łagodne na początku, ale wraz z postępującym spowolnieniem metabolizmu stają się bardziej zauważalne.

Aby leczyć niedoczynność tarczycy, potrzebne są leki. Leczenie niedoczynności tarczycy syntetycznymi hormonami tarczycy jest prostą, bezpieczną i skuteczną opcją. Jednak niektóre produkty spożywcze mogą również pomóc w poprawie zdrowia tarczycy i zwiększyć efektywność metabolizmu.

Oto 10 najlepszych produktów, aby poprawić niedoczynność tarczycy.

1. Orzechy brazylijskie

Selen jest ważnym minerałem dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Chroni tarczycę przed zapaleniem przez produkty produkcji hormonów.

Badanie z 2015 roku opublikowane w Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism zauważa, że ​​niski poziom selenu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób tarczycy. Ponadto zwiększone spożycie selenu może zmniejszyć to ryzyko.

Najlepszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie. Badanie z 2008 roku opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition mówi, że codzienne spożywanie dwóch orzechów brazylijskich jest skuteczne w zwiększaniu selenu.

W rzeczywistości włączenie tej wysokiej zawartości selenu w diecie może zapobiec potrzebie fortyfikacji lub suplementów w celu poprawy statusu selenu.

Ponieważ orzechy brazylijskie są bogate w aminokwasy L-argininę pomagają nawet zmniejszyć wagę.

Możesz jeść 2 lub 3 orzechy brazylijskie jako zdrową przekąskę lub dodać do sałatki.

2. Olej kokosowy

Olej kokosowy zawiera zdrowe średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które pomagają ludziom cierpiącym na niedoczynność tarczycy. Te kwasy tłuszczowe stymulują wytwarzanie hormonów tarczycy, jak również utrzymują prawidłowe funkcjonowanie gruczołów.

Co więcej olej kokosowy wspomaga utratę wagi i obniża poziom cholesterolu, dwa typowe problemy związane z niedoczynnością tarczycy.

Wymień zwykły olej na olej kokosowy z pierwszego tłoczenia. W piekarnictwie można użyć oleju kokosowego zamiast masła. Możesz również jeść codziennie od 1 do 2 łyżek oleju kokosowego extra-virgin, dodając go do mleka, herbaty, gorącej czekolady lub koktajlu.

Uwaga: Nie należy spożywać więcej niż 3 łyżki oleju kokosowego dziennie.

3. Jogurt

Jogurt jest również dobry dla zdrowia tarczycy, ze względu na wysoką zawartość witaminy D. W rzeczywistości niedobór witaminy D jest związany z chorobą Hashimoto, jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy.

W badaniu z 2013 r. opublikowanym w raporcie Endocrine Practice stwierdzono, że witamina D może potencjalnie przyczyniać się do rozwoju choroby Hashimoto i / lub jej progresji do niedoczynności tarczycy.

Co więcej jogurt probiotyczny pomaga utrzymać równowagę „dobrych bakterii” w jelicie. Jogurt zawiera również znaczące ilości wapnia, białka i jodu, które są ważne dla tarczycy, a także ogólnego stanu zdrowia.

Staraj się jeść co najmniej 1 szklankę jogurtu dziennie.

4. Łosoś

Łosoś jest jedną z najlepszych ryb, które można jeść dla zdrowia tarczycy i metabolizmu. Ma również duże właściwości przeciwzapalne, ze względu na bogatą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Liczne badania dokumentują korzyści zdrowotne łososia.

Badanie z 2010 r. opublikowane w The Journal of Nutritional Biochemistry sugeruje, że kwasy tłuszczowe sygnalizują komórki tarczycy w wątrobie, aby spalić więcej tłuszczu.

Badanie z 2014 r. opublikowane w Acta Physiologica Hungarica donosi, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą być przydatne jako środek neuroochronny przeciwko upośledzeniu funkcji poznawczych z powodu niedoczynności tarczycy.

Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko chorób serca, co jest kolejnym skutkiem ubocznym niezarządzanej niedoczynności tarczycy.

Ponieważ większość łososi sprzedawanych to te z hodowli, które są skażone PCBS (polichlorowane bifenyle) i rtęcią zaleca się wybrać łososia dzikiego. Kupując łososia, upewnij się, że jest oznaczony jako dziki. Zjedz go co najmniej dwa razy w tygodniu.

5. Wodorosty

Aby pomóc prawidłowej czynności tarczycy niezbędny jest jod. Jod wiąże się z aminokwasem tyrozyny, tworząc tyroksynę, która jest niezbędna do właściwego funkcjonowania tarczycy.

Niedostateczny poziom jodu w organizmie hamuje produkcję regulujących metabolizm hormonów tarczycy.

Aby uzyskać dzienną dawkę jodu bez zwiększania spożycia soli, wodorosty są jedną z najlepszych opcji. Są również pełen innych składników odżywczych, w tym wapnia, błonnika, białka, fosforu, magnezu, selenu, manganu, żelaza i witamin A, B, C, E i K.

Możesz używać wodorostów w sushi, zupach i sałatkach. Na rynku dostępne są również przekąski z wodorostów, które doskonale sprawdzają się jako zdrowa, niskotłuszczowa alternatywa dla chipsów.

6. Brązowy ryż

Ludzie z niedoczynnością tarczycy często pragną węglowodanów bardziej niż inne rodzaje żywności. Dzieje się tak ze względu na zmniejszenie serotoniny neuroprzekaźnika. Węglowodany podnoszą poziom serotoniny.

Ponadto węglowodany mają bezpośredni wpływ na czynność tarczycy, ponieważ insulina jest potrzebna do przekształcenia nieaktywnego hormonu T4 w aktywny hormon T3. Stwierdzono, że insulina jest dość niska wśród osób stosujących dietę bardzo niskowęglowodanową.

Ważne jest spożywanie zdrowych węglowodanów, takich jak brązowy ryż. Bogaty w złożone węglowodany, brązowy ryż ułatwia trawienie i ułatwia wypróżnianie, łagodząc częste problemy trawienne u osób z niedoczynnością tarczycy.

Pomaga także zwiększyć poziom energii, jednocześnie redukując i równoważąc poziom cukru we krwi.

Uwaga: Brązowy ryż jest bogaty w błonnik, który może zakłócać działanie syntetycznych hormonów tarczycy. Zaleca się przyjmowanie leków hormonalnych na kilka godzin przed lub po jedzeniu pokarmów bogatych w błonnik pokarmowy.

7. Fasola nerkowata

Jedzenie tej fasoli może pomóc w poprawie funkcji tarczycy. Ziarna zawierają dużą ilość mineralnego jodu wraz z innymi niezbędnymi składnikami odżywczymi, takimi jak białko, miedź, potas, wapń i kwas foliowy, które pomagają utrzymać zdrowie tarczycy i sprzyjają produkcji hormonów.

Fasola jest nawet doskonałym źródłem pożywienia dla podtrzymywania energii.

Bogate w błonnik fasolki są pomocne dla osób cierpiących na zaparcia, które często występują u osób z niedoczynnością tarczycy.

8. Jajka

Jajka są dobrym źródłem trzech najważniejszych składników – tyrozyny, jodu i selenu. Niedobór któregokolwiek z tych składników może powodować problemy z tarczycą.

Jajka są również dobrym źródłem białka. Bez odpowiedniego białka tarczyca nie może prawidłowo funkcjonować nawet jeśli bierzesz leki.

Ta wszechstronna, zdrowa żywność dostarcza również organizmowi witamin A i D, cynku, wapnia, przeciwutleniaczy i innych.

Jedz 1-2 jaja dziennie. Możesz cieszyć się nimi jako omletem, gotowanymi lub w postaci jajecznicy.

9. Ostrygi

Ostrygi są jednym z najlepszych źródeł dietetycznych cynku, minerału potrzebnego do zdrowej czynności tarczycy. Cynk pomaga w konwersji T4 do T3 u osób z niskim poziomem T3 i prowadzi do normalizacji poziomów TSH.

Badanie z 2013 r. opublikowane w International Journal of Trichology zauważa, że ​​niedobór cynku może znacząco przyczynić się do rozwoju niedoczynności tarczycy.

Objawy takie jak depresja, ostrość widzenia, utrata apetytu, zmiany skórne i utrata włosów mogą poprawić się dzięki suplementacji cynkiem.

Ostrygi są również bogate w witaminę D. U osób z niedoczynnością tarczycy stwierdza się niski poziom witaminy D.

Ostrygi mogą być spożywane na surowo, wędzone, gotowane, pieczone, gotowane na parze lub pieczone na ruszcie. Należy zachować ostrożność podczas spożywania surowych ostryg, ponieważ mogą one zawierać bakterie.

10. Kurczak

Kurczak jest dobry dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy. To źródło białka zwierzęcego zawiera znaczną ilość aminokwasów, zwłaszcza tyrozyny. Ten konkretny aminokwas jest budulcem hormonów tarczycy.

Ponadto witamina A w wątrobie drobiowej odgrywa kluczową rolę w powrocie do zdrowia.

Zupa z kurczaka lub grillowany kurczak to zdrowy obiad. Nawet smażona wątroba z kurczaka 2 lub 3 razy w tygodniu jest dobrym rozwiązaniem.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze