Serce jest mięśniowym organem, wielkości pięści. Pompuje krew przez sieć tętnic i żył zwaną układem sercowo-naczyniowym do reszty ciała. Ta krew dostarcza organizmowi tlenu i składników odżywczych oraz pomaga w usuwaniu odpadów metabolicznych.
Choroby serca są najczęstszą przyczyną śmierci zarówno kobiet, jak i mężczyzn. W rzeczywistości zgodnie z Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ponad 611,105 osób umiera każdego roku z powodu chorób serca.
Choroba serca odnosi się do problemów, które wpływają na strukturę i funkcjonowanie serca, a także naczyń krwionośnych.
Niektóre typowe rodzaje chorób to: niedokrwiennej serca, zakłócenia rytmu serca, miażdżyca naczyń, dusznica bolesna, zawał mięśnia sercowego (powszechnie znany jako atak serca), nadciśnienie, wrodzona choroba serca i choroby tętnic obwodowych.
Ryzyko wystąpienia problemów z sercem wzrasta wraz z czynnikami takimi jak: nadmierne palenie, siedzący tryb życia, starzenie się, rodzinna choroba serca, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, otyłość i nadmierne spożycie alkoholu lub kofeiny.
Niektóre częste objawy, które mogą sygnalizować problemy z sercem to uporczywy kaszel, dyskomfort w klatce piersiowej, lęk, zmęczenie, szybki lub nieregularny puls i duszność.
Ponieważ serce działa 24h 7 dni w tygodniu, ważne jest, aby było zdrowe. Poprawione funkcjonowanie serca zależy w dużej mierze od jakości krwi i przepływu krwi.
Zdrowa, zrównoważona dieta i zdrowy tryb ćwiczeń mogą pomóc w osiągnięciu celu. Możesz również włączyć pewne zioła i przyprawy do swojej diety, aby poprawić swoje zdrowie serca.
Oto 10 najlepszych ziół i przypraw dla twojego serca.
1. Czosnek
Czosnek jest bardzo korzystny dla zdrowia serca ze względu na jego właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwpłytkowe.
W badaniu przeglądowym z 2006 roku opublikowanym w czasopiśmie American Society for Nutrition wykazano silną korelację między spożyciem czosnku a korzyściami dla serca.
Czosnek jest skuteczny w leczeniu podwyższonego stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy, podwyższonego poziomu cholesterolu (lipoproteiny o małej gęstości lub LDL), zwiększonej agregacji płytek i nadciśnienia tętniczego, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca.
- Jedz 1 lub 2 świeżo zmielone ząbki czosnku codziennie.
- Możesz zdecydować się na suplementację czosnkiem. Skonsultuj się z lekarzem w celu uzyskania prawidłowej dawki.
Uwaga: Czosnek może wpływać na niektóre leki ze względu na właściwości rozrzedzające krew. Przed zażyciem leku skonsultuj się z lekarzem.
2. Kurkuma
Kurkuma ma związek zwany kurkuminą, który ma silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Kurkumina poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko wielu chorób związanych z sercem.
Kurkuma pomaga zwiększyć krążenie krwi i zapobiega krzepnięciu krwi, aby zapobiec atakom serca. Kontroluje nawet stany zapalne, które mogą prowadzić do chorób serca. Ponadto zapobiega stwardnieniu tętnic poprzez hamowanie utleniania tłuszczów i obniżanie poziomu cholesterolu.
- Używaj kurkumy podczas gotowania lub wypij szklankę ciepłego mleka kurkumowego dziennie.
- Jako suplement diety możesz przyjmować standaryzowane kapsułki kurkuminy od 250 do 600 mg 3 razy dziennie. Skonsultuj się z lekarzem w celu uzyskania właściwej dawki
3. Głóg
Pomaga w rozszerzeniu naczyń krwionośnych, co obniża ciśnienie krwi. Zwiększa również przepływ krwi do serca i poprawia skurcze mięśnia sercowego, co prowadzi do ogólnego silniejszego serca, które funkcjonuje lepiej. Ponadto jego działanie antyarytmiczne pomaga w stabilizacji bicia serca.
Stwierdzili, że głóg może potencjalnie stanowić bezpieczny, skuteczny, nietoksyczny środek w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych i choroby niedokrwiennej serca.
Zalecana dawka wynosi od 160 do 1800 mg na dobę w 2 lub 3 dawkach. Ponieważ może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, przed przyjęciem suplementu należy skonsultować się z lekarzem.
4. Hibiskus
Zwolennicy tradycyjnej medycyny polegają na hibiskusie w leczeniu chorób serca. Wodne ekstrakty z kwiatów hibiskusa wpływają na mechanizmy miażdżycowe, poziom cukru we krwi, lipidy i ciśnienie krwi. Wszystkie te elementy pomagają poprawić ogólne zdrowie serca.
W badaniu z 2003 r. opublikowanym w Journal of Agricultural and Food Chemistry stwierdzono, że ekstrakt z hibiskusa pomaga hamować rozwój miażdżycy u królików karmionych cholesterolem. Wysoki poziom cholesterolu jest jedną z głównych przyczyn chorób serca.
- Pij dwa razy dziennie filiżankę herbaty z hibiskusa.
- Możesz również zażywać od 100 do 250 mg standaryzowanego ekstraktu dwa razy dziennie. Skonsultuj się z lekarzem w celu uzyskania prawidłowej dawki.
5. Pieprz cayenne
Zawiera kapsaicynę, która sprawia, że ta przyprawa jest silnym przeciwutleniaczem. Ma także potencjał do rozszerzania naczyń krwionośnych, zwalczania oksydacji i zapobiegania powstawaniu zakrzepów krwi.
Wszystkie te czynniki przyczyniają się do dobrego zdrowia serca. Kapsaicyna pomaga w redukcji trójglicerydów i cholesterolu LDL, dwóch głównych czynników ryzyka chorób serca.
Ponadto pomaga spalić kalorie i wspomaga utratę wagi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z sercem.
- Dodaj ½ do 1 łyżeczki pieprzu cayenne do szklanki gorącej wody. Pij kilka razy w tygodniu.
- Możesz przyjmować suplementy kapsaicyny od 2000 do 4000 jm co drugi dzień. Jednak zawsze należy skonsultować się z lekarzem przed podjęciem suplementów.
Uwaga: Ważne jest, aby nie przyjmować go w nadmiarze. Kobiety w ciąży, matki karmiące piersią i dzieci powinny unikać tej przyprawy.
6. Zielona herbata
Zielona herbata jest bardzo dobra dla twojego serca dzięki flawonoidom i przeciwutleniaczom. Poprawia zdrowie komórek tworzących wewnętrzną warstwę serca i naczyń krwionośnych. Odgrywa kluczową rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
W badaniu z 2008 r. opublikowanym w czasopiśmie European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation podano, że regularne przyjmowanie zielonej herbaty poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Wypijając więcej niż 5 filiżanek zielonej herbaty dziennie, można zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu zawału serca lub udaru mózgu o 26 procent.
- Pij codziennie 4 do 5 filiżanek zielonej herbaty (najlepiej bez kofeiny).
- Możesz nawet wziąć od 100 do 750 mg standaryzowanego ekstraktu z zielonej herbaty dziennie po konsultacji z lekarzem.
7. Cynamon
Ta dobrze znana przyprawa może zapewnić ochronę przed chorobami serca. Hamuje uwalnianie zapalnych kwasów tłuszczowych z błon płytkowych krwi, co pomaga utrzymać prawidłową jakość krwi. To z kolei zmniejsza wysokie ciśnienie krwi, które może uszkodzić tętnice i inne narządy.
Ponadto pomaga obniżyć poziom trójglicerydów, a także cholesterolu LDL, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania serca.
- Aby uzyskać korzyści lecznicze, spożywaj ½ do 1 łyżeczki cynamonu w proszku dziennie. Posyp cynamonem płatki owsiane, dodaj go do herbaty, koktajli i sałatek.
Uwaga: Osoby uczulone na cynamon muszą unikać tej przyprawy. Ponadto osoby przyjmujące preparaty rozrzedzające krew muszą skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem tej przyprawy.
8. Imbir
Imbir ma naturalne właściwości rozrzedzające krew i przeciwzapalne, które mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL. Aktywnym składnikiem imbiru jest gingerol, związek, który pomaga rozluźnić naczynia krwionośne i stymuluje przepływ krwi w organizmie.
W badaniu z 2000 roku opublikowanym w Journal of Nutrition, naukowcy odkryli, że regularne przyjmowanie ekstraktu z imbiru obniża poziom cholesterolu w osoczu, hamuje utlenianie LDL i łagodzi rozwój miażdżycy.
- Zrób imbirową herbatę i pij ją na gorąco lub na zimno, 2 lub 3 razy dziennie.
- Możesz również wziąć suplement imbiru, po konsultacji z lekarzem.
Uwaga: Jeśli bierzesz rozcieńczalniki krwi, skonsultuj się z lekarzem, ile imbiru należy spożywać w postaci pokarmu lub suplementu.
9. Kozieradka
Kozieradka ma właściwości antyoksydacyjne i kardioprotekcyjne, dzięki czemu jest ważnym ziołem dla promocji zdrowia serca. W kozieradce występuje kilka związków, które mogą obniżać poziom cholesterolu, leczyć zatkane tętnice, obniżać ciśnienie krwi i zapobiegać atakom serca.
Ponadto pomaga stabilizować poziom cukru we krwi i zapobiega otyłości, czyli dwóm głównym czynnikom odpowiedzialnym za choroby serca.
- Namocz 1 łyżeczkę nasion kozieradki w wodzie na noc. Następnego ranka usuwamy wodę i jemy nasączone nasiona na pusty żołądek. Zrób to codziennie.
- Możesz nawet pić od 1 do 2 filiżanek herbaty z nasion kozieradki dziennie.
10. Kolendra
Zarówno świeże liście jak i nasiona kolendry są dobre dla twojego serca dzięki działaniu przeciwpłytkowym i naturalnym właściwościom przeciwutleniającym. Pomaga zmniejszyć agregację płytek, co może spowodować upośledzenie przepływu krwi do serca.
Nasiona kolendry mają działanie hipolipidemiczne w organizmie, które pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów . Badanie z 2008 roku opublikowane w Journal of Environmental Biology potwierdza ten fakt. Kolendra jest również przydatna w leczeniu cukrzycy, głównego czynnika ryzyka chorób serca.
- Dodaj 1 łyżeczkę proszku z nasion kolendry do szklanki wody. Zagotuj wodę, zaparz i wypij raz dziennie.