Strona głównaZdrowie10 produktów spożywczych, które łagodzą bóle stawów i stany zapalne

10 produktów spożywczych, które łagodzą bóle stawów i stany zapalne

Według Centrum kontroli i zapobiegania chorobom zapalenie stawów jest jedną z wiodących chorób, na które cierpi wiele osób. Zapalenie stawów jest bolesną chorobą reumatyczną, która charakteryzuje się sztywnością stawów i bolesnym stanem zapalnym.

Jednym z najczęstszych rodzajów zapalenia stawów jest zapalenie kości i stawów, które wpływa na stawy, chrząstki i kości. Innym częstym typem jest reumatoidalne zapalenie stawów, stan, który wpływa na błonę maziową stawów i powoduje ból, obrzęk i sztywność.

Ci, którzy doświadczają zapalenia stawów wiedzą jak bolesny może być ten stan. Niektóre badania pokazują, że niektóre zmiany diety mogą leczyć przewlekły ból związany z tą chorobą.

Jedzenie odgrywa kluczową rolę w wielu stanach przewlekłych. Chociaż leki zmniejszają ból mogą powodować uzależnienie i niepożądane działania niepożądane.

Jak już wspomniano wcześniej jedzenie może wywoływać ból, ale także łagodzić stany zapalne i sygnały bólowe.

Więc staraj się unikać przetworzonej żywności, w tym mięs, wypieków, chipsów ziemniaczanych i włącz do swojej diety więcej następujących produktów:

1. Ostra papryka

Te rodzaje papryki zawierają kapsaicynę, substancję, która może uwalniać endorfiny. Są to tak zwane „hormony szczęścia”, które nie tylko poprawiają nastrój, ale także łagodzą wiele form bólu.

Jest tak, ponieważ kapsaicyna uwalnia „substancję P”, która jest uwalniana, gdy ciało ulega pewnym obrażeniom. Alarmuje mózg, że zostałeś ranny, powodując uczucie pieczenia.

Częściej wzbogacaj swoje posiłki ostrą papryką lub dodaj do szklanki wody 1 łyżeczkę zmielonego pieprzu cayenne i pij tę mieszankę codziennie.

2. Imbir

Według badań opublikowanych w czasopiśmie Arthritis imbir jest silnym lekarstwem na reumatoidalne zapalenie stawów i zapalenie kości i stawów w porównaniu z ibuprofenem i kortyzonem.

Ludzie cierpiący na takie schorzenia włączyli imbir do swojej diety i złagodzili ból stawów i mięśni, sztywność i obrzęk w ciągu 2 miesięcy. To gingerole, potężne związki imbiru, które zapobiegają wytwarzaniu hormonów bólu.

3. Czosnek

Chociaż czosnek ma ostry zapach, nadaje potrawom niesamowity smak i jest jednym z najsilniejszych środków przeciwzapalnych, które łagodzą ból i obrzęk stawów.

Jest obciążony ważnymi związkami przeciwutleniającymi, które wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają każdy rodzaj przewlekłego stanu.

Aby zapewnić swojemu ciału potrzebne korzyści z czosnku spożywaj go w surowej formie, a nie gotowanej. Dodaj trochę mielonego lub posiekanego czosnku do zupy, sałatek, salsy i wielu innych posiłków.

4. Wiśnie

Wiśnie obfitują w wiele właściwości odżywczych. Są bogate w antocyjany, substancje nadające wiśniom rubinowy kolor. W przypadku bólu wiśnie zapobiegają stanom zapalnym i hamują enzymy bólowe.

5. Dziki łosoś

Powszechnie wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać stany zapalne i łagodzić ból i obrzęk stawów. Dziki łosoś jest potężnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą zmniejszać objawy zapalenia stawów.

6. Buraki

Pomimo ziemistego smaku buraki są jednym z najzdrowszych potraw, które mogą stać się słodkie po ugotowaniu. Są bogate w kwas foliowy, błonnik i wiele innych walorów odżywczych.

Betanina zawarta w burakach nadaje im czerwony kolor i wzmacnia odporność. Przeciwzapalne właściwości buraków zapobiegają stanom zapalnym i łagodzą objawy zapalenia stawów.

Buraki można spożywać w koktajlach lub sokach, w ten sposób stracą ziemisty smak.

7. Pomarańcze

Są obciążone dużą ilością witaminy C i zgodnie z badaniem opublikowanym w American Journal of Epidemiology, witamina C może zmniejszyć objawy reumatoidalnego zapalenia stawów o 30%.

8. Brokuły

To warzywo powinno znajdować się na szczycie listy artykułów spożywczych, jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie i zmniejszyć ból stawów. Wynika to z dużej ilości właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających, które zmniejszają stres oksydacyjny, ból i stany zapalne.

9. Jagody

Jagody są pełne kwercetyny, fitoskładnika, który zwalcza stany zapalne i zmniejsza ból stawów . Mogą zwalczać nie tylko ból stawów, ale także wiele innych rodzajów stanów zapalnych, takich jak chroniczne zmęczenie, choroby serca, alergie i wiele innych.

10. Grejpfrut

Jako pomarańcze grejpfruty są bogate w witaminę C, która może promować zdrowe stawy i zapobiegać zapaleniu stawów i chorobie zwyrodnieniowej stawów.

Zobacz Też: