Owoce to jedne z najsmaczniejszych składników spożywczych. Najlepsze jest to, że wszystkie owoce są korzystne dla naszego organizmu.
Oferują one witaminy i minerały, które nasze ciało potrzebuje w optymalnym zdrowiu.
Niektóre wykraczają poza ramy i mogą być pomocne w radzeniu sobie z jedną z najdelikatniejszych chorób jakie istnieją: rakiem.
Z tego powodu pokażemy Ci kilka przeciwnowotworowych owoców, które powinieneś włączyć do swojej diety, aby uniknąć tej choroby.
1. Żurawina
Do najlepszych owoców przeciwnowotworowych należą żurawina, bogata w przeciwutleniacze. Specyficznym przeciwutleniaczem, który znajdujemy w żurawinach jest antocyjan.
Antocyjanina, kwas elagowy i urolina zawarte w żurawinach minimalizują ingerencję wolnych rodników w DNA, co może powodować raka.
Także zabijają szkodliwe komórki i zmniejszają wzrost komórek rakowych jamy ustnej, okrężnicy, piersi i prostaty.
Witamina C to kolejna witamina, która pomaga zapobiegać rakowi. Występuje obficie w tym małym i pysznym owocu. Wychwytuje wolne rodniki i chroni komórki DNA jednocześnie hamując wzrost nowotworów.
Pamiętaj, aby dodać żurawinę do swojej listy zakupów. Możesz włączyć je do koktajli lub zjeść je jako pyszną przekąskę.
2. Winogrona
Winogrona mają drugą pozycję na liście owoców przeciwnowotworowych i powinny być dodawane do diety, gdy tylko jest to możliwe.
W winogronach znajduje się naturalny związek zwany resweratrolem, który występuje obficie w ciemnoczerwonych i czarnych winogronach.
Udowodniono, że leczenie komórek raka okrężnicy za pomocą związku resweratrolu znacząco zmniejsza aktywność dekarboksylazy ornityny.
Enzym ten jest winowajcą wzrostu komórek rakowych. Im mniej tego w twoim ciele, tym lepiej.
Działanie winogron jest nie tylko pozytywne w stosunku do wzrostu raka jelita grubego, ale także pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia prostych guzów w piersiach i gruczole krokowym.
3. Awokado
Wiele osób uważa, że awokado to warzywa, ale w rzeczywistości są one owocami i są najlepsze jakie można jeść. Owoce przeciwnowotworowe są bogate w dobre tłuszcze.
Awokado jest doskonałym źródłem glutenu przeciwutleniającego, to przyczynia się do niszczenia i eliminowania wolnych rodników, które mutują nasze DNA, mogą także powodować wzrost komórek nowotworowych.
Awokado ma również wysoką zawartość witaminy C. Pamiętaj, że wychwytuje ona wolne rodniki i chroni komórki DNA, które hamują tworzenie się guzów.
Karotenoidy występujące w awokado (beta-karoten, alfa-karoten i zeaksantyna) pomagają zapobiegać rakowi piersi, prostaty i rakowi jamy ustnej.
Obfitość witaminy E występującej w awokado drastycznie zmniejsza częstotliwość występowania raka piersi.
Ciesz się tym tłustym owocem w twoich sałatkach lub daj kremowy akcent swoim smoothies. Jeśli chcesz dać ciekawy akcent swoim potrawom spróbuj gotować, piec je z odrobiną oleju z awokado.
4. Ananas
Jednym z owoców antyrakowych uwielbianych przez wszystkich jest bez wątpienia ananas.
Ten egzotyczny owoc zawiera bromelainę, enzym, który pomaga rozbić białko i ma zdolność wychwytywania i niszczenia komórek nowotworowych i pozostawienia zdrowych komórek.
- Ten cudowny enzym znajduje się w łodydze, jak również w owocach rośliny.
- Bromelaina jest również przeciwzapalna i skuteczna w zwalczaniu skrajnego bólu. Oznacza to, że osoby cierpiące na zapalenie stawów również uznają to za korzystne.
- Przeciwzapalne i antyrakowe efekty koagulantu zwiększają odporność. To sprawia, że nasze ciało jest jeszcze bardziej skuteczne w walce z rakiem.
Korzystaj z owoców przeciwnowotworowych i zachowuj zdrowie w naturalny sposób
Jedzenie owoców to najlepszy sposób na uzyskanie witamin i minerałów, których potrzebują nasze ciała, dlatego nigdy nie powinniśmy ich eliminować z naszej diety.
Jeśli masz choroby, takie jak cukrzyca, ważne jest kontrolowanie spożycia owoców.