Lśniące nasiona granatu są nieodzowną ucztą dla wielu z nas, w tym diabetyków. Zazwyczaj cukrzykom zaleca się unikanie spożywania dużych ilości owoców i soków, aby zapobiec skokom cukru we krwi. Ale kilka badań pokazuje, że diabetycy z pewnością nie powinni unikać granatów.
Zarówno nasiona, jak i sok z granatów mogą znacznie obniżyć poziom cukru we krwi, co jest szczególnie istotną funkcją dla osób z cukrzycą typu 2. Dlaczego granaty są dobre dla diabetyków?
1. Niższe poziomy glukozy we krwi
Chociaż granaty zawierają cukier, cukry są przyłączone do przeciwutleniaczy, które obniżają poziom glukozy we krwi i zwalczają uszkodzenie komórek.
Granaty podobnie jak wszystkie inne owoce zawierają cukier, więc jak mogą obniżyć poziom glukozy we krwi? W przeciwieństwie do wielu innych owoców, które zawierają cukry w postaci wolnej, cukry z granatów są przyłączone do przeciwutleniaczy.
Spośród nich około 4 związki przeciwutleniające należące do klasy ellagitannin przyczyniają się do zmniejszenia poziomu cukru we krwi.
Dostępne w handlu soki z granatów, które są ekstrahowane z całego owocu, a nie tylko z nasion zawierają 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i zielona herbata.
Przeciwutleniacze granatu pomagają organizmowi zwalczać uszkodzenia komórkowe spowodowane przez reaktywne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami.
2. Zmniejszyć oporność na insulinę
Granaty zawierają chemikalia roślinne, takie jak garbniki i kwas galusowy, które kontrolują objawy cukrzycy typu 2.
Świeży sok z granatów zwiększa funkcję komórek beta trzustki wytwarzającej insulinę. Zmniejsza również insulinooporność i sprawia, że komórki zużywają insulinę bardziej wydajnie.
W rezultacie glukoza jest dobrze zużyta. Efekt ten jest jednak bardziej wyraźny u młodszych pacjentów i osób z niskim poziomem glukozy na czczo. Obniżając oporność na insulinę, granat może również zmniejszyć otyłość wywołaną cukrzycą.
3. Obniża poziom złego cholesterolu
Jedzenie granatów ma jeszcze jeden pozytywny aspekt: ich przeciwutleniacze pomagają zapobiegać stwardnieniu tętnic, chorobie zwanej miażdżycą. Jedną z przyczyn miażdżycy jest utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości lub cholesterolu LDL. Tak więc wysoki poziom cholesterolu LDL we krwi jest czynnikiem ryzyka dla pacjentów z cukrzycą.
Granat znacznie obniża zły cholesterol LDL. LDL są związane z twardnieniem tętnic lub miażdżycą naczyń co prowadzi do chorób serca, jednej z głównych przyczyn śmierci u diabetyków.
4. Zmniejsz uszkodzenia komórek przez wolne rodniki
Ponieważ cukrzyca stała się tak poważną epidemią, bardzo ważne jest rozważenie alternatywnych metod leczenia. Jak udowodniono tutaj, granaty są wspaniałym dodatkiem do diety każdego diabetyka.
Różne inne rośliny i pochodne roślin – w tym tulsi, kozieradka, czosnek i jamun – były używane od stuleci do kontrolowania cukrzycy i dopiero teraz otrzymują badania i wsparcie, na które zasługują.
Granaty leczą cukrzycę, zmniejszając uszkodzenie komórek w organizmie, a nie spowalniając trawienie węglowodanów. Sok z granatów może podnieść naturalny poziom przeciwutleniaczy w organizmie chorych na cukrzycę o 141%.
Chociaż wszystkie te rośliny działają nieco inaczej, większość z nich działa poprzez hamowanie działania enzymów, które pomagają w szybkim trawieniu węglowodanów.
Diabetycy mogą spożywać 1 granata dziennie
Od dawna mówi się, aby unikać owoców ze względu na zawartość cukru. Wiemy jednak, że owoce w ogóle są niezbędne dla ogólnego zdrowia i utrzymania zdrowia organizmu.
Utrzymuj umiarkowane spożycie 1 granata lub szklanki soku dziennie. Zawsze najlepiej jest mieć świeży sok, ale dobre są też komercyjne odmiany, które wykorzystują cały owoc, a nie tylko nasiona.
Podczas gdy badanie wpływu soku z granatów na miażdżycę tętnic stosowało dawkę 50 ml dziennie, University of Maryland Medical Center sugeruje, że 1 szklanka lub trochę więcej jest bezpieczna. Zalecany jest 1 granat dziennie, najlepiej zmieszany z sałatką z innymi owocami odpowiednimi dla diabetyków.