Rak jest obecnie najczęstszą przyczyną śmierci na świecie, dlatego wielu ludzi obecnie próbuje walczyć z rakiem. W wielu przypadkach rak może być dziedzicznym problemem genetycznym, a w innych Twoja dieta może być ważnym czynnikiem, niezależnie od tego, czy jesteś zagrożony.
Obecność komórek nowotworowych w twoim ciele jest stałym faktem, ale to czy mutują i rozprzestrzeniają się często zależy od ciebie, twoich nawyków i diety.
Istnieje wiele różnych rodzajów raka, a różne reakcje i czynniki środowiskowe mogą wywoływać przerzuty, w których rozprzestrzeniają się do różnych narządów co jeszcze trudniej kontrolować.
W dzisiejszym artykule chcemy udostępnić kilka soków, które mogą pomóc w zapobieganiu lub walce z rakiem, w przypadku kiedy już zaatakował nasz organizm.
Sok z marchwi, jabłka i jarmużu (lub szpinaku)
Spożywanie marchewki, jabłek i jarmużu (lub szpinaku) jest zalecane, aby zapobiec tworzeniu się raka. Te trzy składniki dostarczają organizmowi różnych ważnych składników odżywczych, w tym witamin A, B i E, a także minerałów takich jak wapń.
Składniki
- Marchew (225 g)
- 2 szklanki wody (400 ml)
- Sok z połowy cytryny
- 1/2 jabłka
- Liście jarmużu lub szpinaku do smaku
Przygotowanie
Połącz wszystkie składniki używając blendera, aż uzyskasz gładką konsystencję jogurtu.
UWAGA: zawsze możesz dodać więcej wody, jeśli sok jest zbyt gęsty.
Sok z kapusty
Kapusta to warzywo, które zawiera wiele różnych składników odżywczych, w tym białko, węglowodany, magnez, potas i witaminę C. Dlatego jest wysoce zalecane jako kluczowy składnik do walki z rakiem i jego negatywnym wpływem na zdrowie.
Składniki
- 3 lub 4 liście kapusty
- 1/2 litra wody
- Sok z marchwi (opcjonalnie)
- Brokuły (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wymieszaj liście kapusty i wodę. Jeśli chcesz nadać mu mniej gorzki smak, spróbuj dodać trochę soku z marchwi. Aby uzyskać jeszcze więcej składników odżywczych dodaj również brokuły.
Zielony sok
Jak już powiedzieliśmy kapusta jest bardzo korzystna w walce z rakiem i tutaj znajdujemy ją ponownie w tym przepisie na zielony sok. Zawiera również inne składniki, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które dodatkowo pomogą zapobiec tworzeniu się i mutacji komórek nowotworowych.
Składniki
- 2 lub 3 liście kapusty
- Garść liści szpinaku
- Brokuły (do smaku)
- 3 dojrzałe pomarańcze
Przygotowanie
Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj wszystkie składniki do blendera. Miksuj tak długo, aż uzyskasz jednolity sok. Brokuły pomagają zminimalizować gorzki smak.
UWAGA: zawsze pij ten sok na pusty żołądek, aby zmaksymalizować wchłanianie jego korzystnych właściwości.
Sok pomidorowy
Picie soku pomidorowego jest znanym sposobem zapobiegania nowotworom i leczenia go, ponieważ pomidory mają szerokie właściwości przeciwutleniające i zawierają także likopen, który jak wykazano zapobiega mutacji komórek nowotworowych.
Składniki
- 5 pokrojonych pomidorów
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ogórek
- Papryka pieprzowa i szczypta soli morskiej
- Bazylia (opcjonalnie)
Przygotowanie
Zmiksuj wszystkie składniki ze sobą i dodaj do smaku bazylii.
Sok jabłkowy, marchewkowy i imbirowy
Nasza ostatnia recepta dotyczy soku z jabłek, marchwi i imbiru, aby zminimalizować tworzenie się komórek nowotworowych. Imbir jest uważany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów leczenia raka na świecie, dlatego jest wysoce zalecany. Dodatkowo ten napój daje twojemu ciału energię i ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i kojące.
Składniki
- 5 jabłek
- 3 marchewki
- Korzeń imbiru
Przygotowanie
Dokładnie umyj wszystkie składniki. Obierz jabłka, marchewkę i imbir. Posiekaj jabłka i marchewki na małe kawałki i zetrzyj imbir. Połącz je z odrobiną wody w blenderze, aby uzyskać gładką konsystencję.
Zapamiętaj!
Skuteczność wszystkich tych napojów polega na ich zawartości przeciwutleniaczy, a także ich zdolności do równoważenia pH organizmu. Przeprowadzono kilka badań na temat raka i jak najlepiej je leczyć i zapobiegać, a oni odkryli, że zasadowe pH w krwiobiegu często hamuje rozwój komórek nowotworowych.