Strona głównaZdrowie6 pokarmów, których absolutnie musisz unikać jeśli cierpisz na chorobę tarczycy

6 pokarmów, których absolutnie musisz unikać jeśli cierpisz na chorobę tarczycy

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie chorobę tarczycy lub obawiasz się, że masz jej pierwsze objawy pamiętaj, aby unikać tych 6 pokarmów, ponieważ zaburzenie tarczycy może mieć znaczący wpływ na Twoją energię, wagę i ogólny stan zdrowia.

6 pokarmów, których absolutnie musisz unikać, jeśli cierpisz na chorobę tarczycy

Cukier

Utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi poprzez unikanie produktów zawierających cukier rafinowany ma zasadnicze znaczenie, szczególnie jeśli cierpisz na autoimmunologiczną chorobę tarczycy.

[quads id=8]

W rzeczywistości słodkie produkty mogą poważnie wpływać na czynność trzustki, prowadząc w ten sposób do insulinooporności co z kolei może uszkodzić tarczycę. Może to również znacznie obniżyć poziom hormonów.

Smażone jedzenie

Jeśli już przyjmujesz leki zastępujące hormony tarczycy pokarmy z dużą ilością tłuszczów trans mogą poważnie ograniczać ich skuteczność. Te pokarmy mogą również mieć negatywny wpływ na naturalną produkcję hormonu tarczycy w twoim ciele.

Soja

[quads id=10]

Soję można spożywać, ale tylko umiarkowanie. Może to hamować wchłanianie leku przez organizm w przypadku leczenia niedoczynności tarczycy syntetycznym hormonem tarczycy.

Zaleca się odczekanie co najmniej czterech godzin po zażyciu leku na tarczycę w celu spożycia soi, aby dać organizmowi wystarczająco dużo czasu na metabolizowanie każdej substancji z osobna.

[quads id=9]

Dotyczy to również niektórych suplementów diety, w tym tabletek magnezu i wapnia, a także środków zobojętniających kwas zawierających wodorotlenek glinu lub wapń. Ponadto osoby dotknięte niedoborem jodu mogą nawet doświadczyć obniżonej czynności tarczycy z powodu izoflawonów w soi.

Warzywa krzyżowe

[quads id=5]

Chociaż warzywa krzyżowe są niezbędne dla każdej zdrowej diety, najlepiej ich unikać jeśli przynajmniej przez jakiś czas leczysz chorobę tarczycy. W tym czasie mogą wkroczyć inne zdrowe warzywa.

Jest to jednak możliwy problem tylko w przypadku niedoboru jodu i gdy warzywa krzyżowe biorą znaczący udział w diecie. Tak więc, pod warunkiem, że w swojej diecie znajdziesz różnorodne składniki odżywcze, które dostarczają wszystkich potrzebnych składników odżywczych, twoje codzienne spożycie tego typu warzyw nie będzie problemem.

Kawa

[quads id=4]

Kawa powinna być Twoim ostatnim wyborem na poranne odświeżenie jeśli problem dotyczy zdrowia tarczycy. Chociaż codzienne spożywanie umiarkowanej ilości kawy nie stanowi problemu, nadmierne spożycie kawy może poważnie wpływać na nadnercze, co z kolei powoduje szereg różnych chorób tarczycy i zmęczenie nadnerczy.

Gluten

Ponieważ gluten zawiera gliadynę, białko obce w ludzkim organizmie, zdrowie tarczycy jest zawsze zagrożone podczas spożywania żywności z glutenem. Twoja tarczyca ma enzym bardzo podobny do gliadyny – transglutaminazę.

[quads id=3]

Kiedy spożywasz gluten twój układ odpornościowy wyzwala reakcję ataku na gliadynę i podobny enzym w Twojej tarczycy. W rzeczywistości tarczyca może ulec uszkodzeniu przez około sześć miesięcy po spożyciu glutenu. W przypadku autoimmunologicznej choroby tarczycy zaleca się regularne badania pod kątem celiakii i nietolerancji glutenu.

[quads id=7]

Niezależnie od wyborów żywieniowych pamiętaj, że utrzymanie zdrowej tarczycy ma zasadnicze znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia.

Zobacz Też: