Zdrowie6 produktów spożywczych, które naturalnie obniżają wysokie ciśnienie krwi

6 produktów spożywczych, które naturalnie obniżają wysokie ciśnienie krwi

Serce jest jednym z najważniejszych organów w ludzkim ciele, który dostarcza tlen i ważne składniki odżywcze dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jednak niektóre warunki, takie jak wysokie ciśnienie krwi mogą zakłócać jego pracę. W takim przypadku serce musi ciężko pracować, aby wykonać tę funkcję.

Nadciśnienie lub wysokie ciśnienie krwi jest bardzo częstym stanem obecnym dzisiaj na całym świecie.

Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom twierdzi, że co trzecia osoba dorosła doświadcza tego problemu. Wysokie ciśnienie krwi uważa się za poziom ciśnienia krwi wynoszący 140/90 mmHg lub wyższy.

Może to powodować kilka chorób, takich jak udar, choroby serca i nerek, a nawet ślepotę. W takim przypadku niezwykle ważne jest zrównoważenie tego warunku.

Niektórzy ludzie powinni stosować leki, podczas gdy inni mogą kontrolować ciśnienie krwi w naturalny sposób. Tak więc regulowana masa ciała, zdrowa dieta i pozostawanie aktywnym odgrywają ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi.

Wybierz produkty, które naturalnie obniżają ciśnienie krwi

Niektóre pokarmy naturalnie obniżają ciśnienie krwi i zwiększają zdrowie serca, takie jak:

1. Ciemna czekolada

Kakao jest bogate w polifenole, zwłaszcza flawanole, które są ważnymi właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwutleniającymi. Zwiększają produkcję tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym obniża ciśnienie krwi.

Według badań w Journal of Nutrition ciemna czekolada może zmniejszyć nadciśnienie w ciągu zaledwie 15 dni. Ponadto poprawia wrażliwość i nietolerancję glukozy u ludzi.

2. Granat

Oprócz pysznego smaku i niepowtarzalnego wyglądu granat obfituje w wiele właściwości leczniczych. W badaniu w ramach fitoterapii podawano osobom z wysokim ciśnieniem krwi szklankę soku z granatów między obiadem, a kolacją przez dwa tygodnie. Stwierdzono, że bioaktywne polifenole i przeciwutleniacze w owocach granatu obniżały nadciśnienie.

3. Owies

Owies może być bardzo skuteczny w przypadku nadciśnienia. To rozpuszczalny błonnik sprawia, że owsa ma zdolność obniżania nadciśnienia. Wraz z tymi właściwościami owies może obniżać poziom złego cholesterolu w organizmie.

4. Arbuz

Ten super soczysty i pyszny owoc jest bogaty w aminokwasy, zwłaszcza L-cytrulinę, które mogą zwiększać produkcję tlenku azotu. Jak wspomniano wcześniej tlenek ten rozszerza naczynia krwionośne i w ten sposób obniża nadciśnienie.

Według badań osoby z nadciśnieniem spożywając arbuza dwa razy dziennie przez sześć tygodni skutecznie obniżają skurczowe ciśnienie krwi. Zmniejszyło to również sztywność tętnic dzięki czemu krew mogła łatwo przepływać przez żyły.

5. Burak

To warzywo jest skutecznym menedżerem wysokiego ciśnienia krwi z powodu dużej ilości azotanu. Ciało przekształca azotan w tlenek azotu, co dodatkowo obniża wysokie ciśnienie krwi.

6. Czosnek

Posiekany lub zmiażdżony czosnek uwalnia związek organiczny zwany allicyną. Allicyna rozszerza naczynia krwionośne, aby krew mogła łatwo przepływać. Jest to skuteczny sposób na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze