Strona głównaZdrowieBrązowe kontra białe jajka - czy istnieje różnica i które warto jeść?

Brązowe kontra białe jajka – czy istnieje różnica i które warto jeść?

Wiele osób ma uprzedzenia, jeśli chodzi o kolor jaj. Niektórzy uważają, że brązowe jaja są zdrowsze lub bardziej naturalne, podczas gdy inne czują, że białe jajka są czystsze lub po prostu lepiej smakują.

Ale czy różnice między brązowymi i białymi jajkami są, aż takie wielkie, żeby brać kolor pod uwagę?

Ten artykuł bada, czy jeden rodzaj jaj jest naprawdę zdrowszy lub smaczniejszy.

Jaja występują w wielu kolorach

Jaja kurze mogą być w różnych kolorach i często można znaleźć zarówno brązowe, jak i białe jaja w supermarkecie. Jednak wiele osób nie wie, co powoduje, że jaja mają różne kolory.

Odpowiedź jest dość prosta – kolor jaja zależy od rasy kurczaka. Na przykład, kurczęta White Leghorn składają jaja o białych skorupach, podczas gdy Plymouth Rocks i Rhode Island Reds składają jaja o brązowych skorupkach.

Niektóre rasy kur, takie jak Araucana, Ameraucana, Dongxiang i Lushi znoszą nawet jaja niebieskie lub niebiesko-zielone. Różny kolor skorupek pochodzi z pigmentów, które produkują kury.

Podczas gdy genetyka jest głównym czynnikiem wpływającym na kolor jaja, inne czynniki również mogą mieć wpływ. Otoczenie, dieta i poziom stresu u kur mogą również w pewnym stopniu wpływać na kolor skorupki.

Czynniki te mogą sprawić, że odcień będzie jaśniejszy lub ciemniejszy, ale niekoniecznie zmieni kolor. Głównym czynnikiem determinującym kolor jest nadal rasa.

Czy brązowe jaja są zdrowsze niż białe jaja?

Często ludzie preferujący brązowe jajka uważają, że są one bardziej naturalne i zdrowsze niż białe jajka. Jednak prawda jest taka, że ​​wszystkie jajka są odżywczo bardzo podobne, niezależnie od wielkości, klasy czy koloru.

Zarówno brązowe, jak i białe jajka są zdrowymi pokarmami. Typowe jajo zawiera dużo witamin, minerałów i wysokiej jakości białek, wszystkie mają mniej niż 80 kalorii.

Jednak naukowcy porównali jaja białe z tymi brązowymi, aby zobaczyć czy istnieje jakakolwiek różnica. Kilka badań wykazało, że kolor muszli nie ma znaczącego wpływu na jakość i skład jaja. Oznacza to, że kolor skorupy jajka nie ma wiele wspólnego z jej zdrowiem. Jedyną różnicą jest pigment w powłoce.

Istnieją jednak inne czynniki, które mogą wpływać na wartość odżywczą jaja. Środowisko, w którym żyje kura może mieć duży wpływ. Na przykład jaja od kur, które mogą przebywać w słońcu zawierają 3-4 razy więcej witaminy D.

Rodzaj karmy, którą karmione są kury może również wpływać na zawartość składników odżywczych w jej jajach.

Kury karmione dietą bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3 wytwarzają jaja, które zawierają znacznie wyższe poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 niż normalnie. Ten sam efekt stwierdzono w przypadku witaminy D, gdy kury żywi się paszą wzbogaconą w witaminę D.

Czy kolor skorupki wpływa na ich smak?

Niektórzy ludzie przysięgają, że brązowe jajka smakują lepiej, podczas gdy inni wolą smak białych jaj. Ale podobnie jak w przypadku wartości odżywczych, nie ma prawdziwej różnicy między smakiem jajek białych, a brązowych.

Jednak to niekoniecznie oznacza, że wszystkie jaja smakują tak samo. Mimo, że kolor powłoki nie ma znaczenia, inne czynniki, takie jak rodzaj paszy, świeżość i sposób gotowania jajka mogą wpływać na ich smak.

Na przykład, kury karmione dietą bogatą w tłuszcz wytwarzają bardziej aromatyczne jaja niż kury karmione dietą o niższej zawartości tłuszczu. A kury karmione paszą zawierającą zbyt dużo oleju rybnego, niektóre rodzaje tłuszczów, a nawet witaminy A lub D mogą wytwarzać jaja o niezbyt dobrym smaku.

Dieta kury hodowanej w warunkach naturalnych nie jest taka sama jak u tradycyjnie hodowanej kury, co może również wpływać na smak jajek.

Dodatkowo im dłużej jajo jest przechowywane, tym bardziej prawdopodobne jest, że zmieni się smak. Przechowywanie jaj w stabilnej, niskiej temperaturze, w lodówce może pomóc w dłuższym zachowaniu ich smaku.

Jaja od kur domowych nie przechodzą procesu przetwarzania i wysyłki, więc mogą trafić na talerz szybciej niż jaja kupione w sklepie. Ponieważ są świeższe mogą smakować lepiej. Co zaskakujące sposób gotowania jajka może również wpływać na jego smak.

W jednym z badań oceniano, w jaki sposób olej z ryb wykorzystywany w karmie dla kurcząt w celu podniesienia poziomu omega-3, zmienił smak jaj. Po ugotowaniu jaja z kur karmionych olejem rybnym miały bardziej nieprzyjemny smak lub zapach siarki.

Tak więc, chociaż wiele czynników może wpływać na smak jajek, kolor skorupki nie.

Dlaczego brązowe jaja często są droższe?

Pomimo tego, że brązowe i białe jajka wydają się być takie same we wszystkich innych parametrach niż kolor, brązowe jaja mogą być droższe. Fakt ten doprowadził wielu ludzi do przekonania, że ​​brązowe jaja są zdrowsze lub lepszej jakości niż białe jajka.

Przyczyna tej luki cenowej jest jednak zupełnie inna. Prawdę mówiąc brązowe jaja kosztują więcej, ponieważ w przeszłości ilość kur znoszących brązowe jajka było mniej, a co za tym idzie było i mnie brązowych jaj. W związku z tym brązowe jaja musiały być sprzedawane po wyższej cenie, aby nadrobić dodatkowe koszty ich hodowli.

Może to też wynikać z tego, że jaja specjalne, takie jak jaja od kur z wolnego wybiegu lub ekologiczne są raczej brązowe niż białe jajka.

Jeśli kolor nie ma znaczenia, to co ma?

Oczywiste jest, że kolor nie jest ważnym czynnikiem. Co zatem należy wziąć pod uwagę przy zakupie jajek?

Oto krótki przegląd dostępnych typów jaj i ich oznaczeń.

Organiczne

Jaja, które są certyfikowane jako ekologiczne pochodzą od kurcząt otrzymujących wyłącznie paszę ekologiczną i niemodyfikowaną genetycznie. Muszą mieć one również dostęp przez cały rok do wybiegu.

Ponadto nie podano im antybiotyków ani hormonów, chociaż nigdy nie dopuszcza się stosowania hormonów w przypadku kur niosek.

Etykieta ekologiczna oznacza, że ​​antybiotyki mogą być stosowane tylko wtedy, gdy jest to konieczne z medycznego punktu widzenia. W przeciwnym razie, małe dawki antybiotyków są często podawane w paszy i wodzie, co może przyczyniać się do oporności na antybiotyki u bakterii.

Obecnie nie ma dowodów na to, że jaja organiczne są bardziej pożywne niż jaja tradycyjne. Jednak jakość życia certyfikowanych kur ekologicznych jest prawdopodobnie lepsza, a większy dostęp do słońca prawdopodobnie zwiększa poziom witaminy D w ich jajach.

Bez klatek

Podczas gdy konwencjonalnie hodowane kury są trzymane w zamkniętych pomieszczeniach w bardzo małych, pojedynczych klatkach, kury wolne od klatek są trzymane w otwartym budynku.

Życie bez klatek może być nieco lepsze dla kury. Jednak pod względem żywienia jaja bezklatkowe prawdopodobnie nie są zdrowsze niż konwencjonalne jaja.

Wolny wybieg

Etykieta „chów na wolnym wybiegu” oznacza jaja pochodzące od kur żywionych pewną formą ciągłego dostępu do otwartej przestrzeni. To idealnie zapewnia lepszą jakość życia kur.

Może również zwiększyć jakość odżywczą jaj, ponieważ kury wystawione na działanie promieni słonecznych wytwarzają jaja o znacznie wyższych poziomach witaminy D.

Wzbogacone w omega-3

Jaja wzbogacone Omega-3 pochodzą od kur karmionych dietą wzbogaconą w zdrowe kwasy omega-3. Dlatego zawartość omega-3 w jajku jest znacznie wyższa niż normalnie.

Jaja wzbogacone w omega-3 stanowią alternatywne źródło tłuszczów omega-3, które tradycyjnie są bardzo ograniczone w diecie człowieka. Wybór jajek wzbogaconych w omega-3 może przynieść pewne korzyści zdrowotne.

Jedno małe badanie wykazało, że spożywanie czterech jajek wzbogaconych w omega-3 codziennie przez cztery tygodnie obniżyło poziom trójglicerydów we krwi i ciśnienie krwi u uczestników.

Inne badanie wykazało, że spożywanie dwóch jajek wzbogaconych w omega-3 codziennie przez sześć tygodni zwiększyło zawartość tłuszczu omega-3 w mleku matki karmiącej piersią.

Ogólnie rzecz biorąc jaja wzbogacone w kwasy omega-3 mogą oferować dodatkowe korzyści zdrowotne w porównaniu z przeciętnym jajkiem.

Lokalny rynek

Jaja pochodzące ze stada przydomowego lub kupowane bezpośrednio od małych, lokalnych rolników prawdopodobnie będą najświeższe i zwykle pochodzą od kur, które żyją w bardziej naturalnym środowisku z dużą ilością dostępu do słońca.

Diety kur przydomowych mogą różnić się od kur hodowanych konwencjonalnie, co również może mieć wpływ na zawartość składników odżywczych w jajach.

Jest to szczególnie ważne, gdy kury mają dostęp do trawy, ponieważ okazuje się, że kury karmione trawą, jak również konwencjonalną paszą wytwarzają jaja o wyższym poziomie tłuszczów omega-3 i witaminy E.

Jednak stada przydomowe nie podlegają tym samym przepisom dotyczącym higieny co stada komercyjne. Dlatego kupuj jaja tylko ze źródeł, które znasz.

Brązowe kontra białe jajka

Jaja są w wielu kolorach, w zależności od rasy kur. Jednak nie ma żadnej różnicy odżywczej między brązowymi i białymi jajkami. Ostatecznie jedyną różnicą jest kolor powłoki i może cena.

Niemniej jednak inne czynniki wpływają na smak i wartość odżywczą jajek, w tym dieta i warunki hodowlane.

Następnym razem, gdy sięgniesz po jajka, upewnij się, że bierzesz pod uwagę te inne czynniki. Kolor powłoki nie powie ci całej historii.

Zobacz Też: