ZdrowieCo 15 migdałów każdego dnia może zrobić dla twojego zdrowia?

Co 15 migdałów każdego dnia może zrobić dla twojego zdrowia?

Jedną z pierwszych rzeczy, która przyjdzie ci do głowy, gdy mówisz o zdrowej żywności, zwłaszcza nasionach i orzechach są prawdopodobnie migdały. I się nie mylisz. Oprócz tego, że są pyszne są niezwykle korzystne dla zdrowia.

Możesz spożywać je na surowo lub na wiele innych sposobów. Na przykład możesz przygotować naleśniki z migdałami i owocami lub domowe mleko migdałowe.

Czy jednak wiesz jaka jest zalecana liczba migdałów do spożycia dziennie, aby uzyskać wszystkie korzyści zdrowotne?

Według jednego badania klinicznego migdały mogą pomóc poprawić dobry poziom cholesterolu. Uczestnikom badania, którzy mieli chorobę wieńcową podawano 10 g migdałów dziennie, co odpowiada 12-15 szt.

Poprawiono nie tylko ich dobry poziom cholesterolu, ale także poziom cholesterolu trójglicerydowego, LDL i VDL. Zauważyli także obniżenie wskaźnika aterogennego, który jest związany z chorobami naczyniowymi i przewlekłym stanem zapalnym.

Jedzenie 10-15 migdałów dziennie zapewnia następujące korzyści:

1. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Migdały zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy, które pomagają chronić przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować stres oksydacyjny. To z kolei przyczynia się do starzenia się i różnych chorób, w tym raka.

2. Zapobiega uszkodzeniu błony komórkowej. Migdały zawierają dużo witaminy E – witaminy, która gromadzi się w błonach komórkowych, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Oznacza to ochronę przed rakiem, chorobą Alzheimera i chorobami serca.

3. Dobre dla diabetyków, cukrzyków. Migdały są bogate w błonnik, białko i dobre tłuszcze, ale ubogie w węglowodany. To czyni je idealnymi dla diabetyków.

Orzechy te zawierają również magnez, który jest potrzebny do ponad 300 procesów zachodzących w organizmie, z których jednym jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi.

4. Dobre dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Dzięki zawartości magnezu migdały mogą obniżać wysokie ciśnienie krwi – jeden z czynników przyczyniających się do niewydolności nerek, udaru mózgu i zawałów serca.

Dlatego eksperci zalecają spożywanie 15 migdałów dziennie. Pamiętaj jednak, aby nie jeść większej ilości niż zalecana, ponieważ spożywanie dużej ilości migdałów może prowadzić do przyrostu masy ciała.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze