Strona główna Zdrowie Co 15 migdałów każdego dnia może zrobić dla twojego zdrowia?

Co 15 migdałów każdego dnia może zrobić dla twojego zdrowia?

Jedną z pierwszych rzeczy, która przyjdzie ci do głowy, gdy mówisz o zdrowej żywności, zwłaszcza nasionach i orzechach są prawdopodobnie migdały. I się nie mylisz. Oprócz tego, że są pyszne są niezwykle korzystne dla zdrowia.

Możesz spożywać je na surowo lub na wiele innych sposobów. Na przykład możesz przygotować naleśniki z migdałami i owocami lub domowe mleko migdałowe.

Czy jednak wiesz jaka jest zalecana liczba migdałów do spożycia dziennie, aby uzyskać wszystkie korzyści zdrowotne?

Według jednego badania klinicznego migdały mogą pomóc poprawić dobry poziom cholesterolu. Uczestnikom badania, którzy mieli chorobę wieńcową podawano 10 g migdałów dziennie, co odpowiada 12-15 szt.

Poprawiono nie tylko ich dobry poziom cholesterolu, ale także poziom cholesterolu trójglicerydowego, LDL i VDL. Zauważyli także obniżenie wskaźnika aterogennego, który jest związany z chorobami naczyniowymi i przewlekłym stanem zapalnym.

Jedzenie 10-15 migdałów dziennie zapewnia następujące korzyści:

1. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Migdały zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy, które pomagają chronić przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować stres oksydacyjny. To z kolei przyczynia się do starzenia się i różnych chorób, w tym raka.

2. Zapobiega uszkodzeniu błony komórkowej. Migdały zawierają dużo witaminy E – witaminy, która gromadzi się w błonach komórkowych, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Oznacza to ochronę przed rakiem, chorobą Alzheimera i chorobami serca.

3. Dobre dla diabetyków, cukrzyków. Migdały są bogate w błonnik, białko i dobre tłuszcze, ale ubogie w węglowodany. To czyni je idealnymi dla diabetyków.

Orzechy te zawierają również magnez, który jest potrzebny do ponad 300 procesów zachodzących w organizmie, z których jednym jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi.

4. Dobre dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Dzięki zawartości magnezu migdały mogą obniżać wysokie ciśnienie krwi – jeden z czynników przyczyniających się do niewydolności nerek, udaru mózgu i zawałów serca.

Dlatego eksperci zalecają spożywanie 15 migdałów dziennie. Pamiętaj jednak, aby nie jeść większej ilości niż zalecana, ponieważ spożywanie dużej ilości migdałów może prowadzić do przyrostu masy ciała.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także


loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Ten ludowy środek, który powstał po raz pierwszy w społeczeństwie amiszów od wieków wykorzystywany jest do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Przede wszystkim jest niezwykle korzystny...
Produkty do pielęgnacji włosów, które nazywamy odżywkami istnieją już od lat i zasłużyły na ważne miejsce w wielu schematach pielęgnacyjnych dla kobiet. Podczas, gdy szampon...
Chrapanie to nieprzyjemny dźwięk, który pojawia się, gdy dochodzi do zatkania dróg oddechowych. 75% osób, które mają ten problem, również cierpi na bezdech senny, niebezpieczny stan, który...
Wraz ze wspaniałym smakiem brokuły są znane z niezliczonych korzyści jakie zapewniają ludzkiemu ciału. Mają mało kalorii, ale są bogate w niezbędne witaminy i...
Produkty naturalne są najlepszym rozwiązaniem do walki z chorobami serca, podwyższonym poziomem cholesterolu i innymi zdrowotnymi problemami.  Oto lista 5 najlepszych artykułów, które obniżają poziom...