Strona głównaZdrowieCo dzieje się z twoim ciałem, gdy żujesz kilka ziaren kawy dziennie?

Co dzieje się z twoim ciałem, gdy żujesz kilka ziaren kawy dziennie?

Ziarna kawy nie muszą być wykorzystywane wyłącznie do produkcji popularnego czarnego płynu. Czy wiesz, że nawet ich żucie może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie?

Nie tylko picie kawy wiąże się z całym szeregiem korzyści, podobne działanie ma żucie i spożywanie całych ziaren kawy.

Różnica polega na tym, że ziarna są znacznie bardziej skoncentrowane niż kawa. Filiżanka kawy zawiera około 95 mg kofeiny, 1 ziarno kawy około 6 do 10 mg.

Ziarna kawy

Ziarna kawy to tak naprawdę nasiona owocu kawowca, który swoim kształtem i kolorem przypomina wiśnie.

Aby zrobić z nich swój ulubiony ciemny napój, ziarna muszą przejść odpowiednią obróbkę, czyli suszenie, następnie prażenie i mielenie.

Nowy trend

Żucie i podjadanie ziaren kawy stało się w ostatnich latach bardzo popularne. Dzięki tej metodzie kofeina i inne składniki odżywcze są szybciej wchłaniane do krwi.

Ziarna zawierają dużą liczbę substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Są to głównie przydatne białka, błonnik, węglowodany, przeciwutleniacze, potas i magnez.

Ziarna surowe czy prażone?

W każdym razie lepiej jest spożywać prażone ziarna, które zostały poddane suszeniu i prażeniu.

Nie tylko smakują lepiej, ale są również bardziej miękkie. Ponadto palenie zwiększa aktywność przeciwutleniającą kawy.

W porównaniu z nimi surowe ziarna kawy są zielone, nieco twarde i mają gorzki, drzewny smak. Jednak niektórzy eksperci są również zwolennikami zielonych ziaren.

Nie przekraczaj dziennej dawki kofeiny

Decydując się na żucie ziaren kawy w ciągu dnia, nigdy nie należy przesadzać z ich ilością.

Prawdą jest, że liczba ziaren kawy, które można bezpiecznie zjeść, nie powinna przekraczać zalecanej dziennej dawki kofeiny.

Więc ile ziaren możesz przeżuć? Dorosła osoba nie powinna przekraczać dziennej dawki od 200 do 400 mg, co odpowiada około 30 ziarenkom kawy.

Korzyści zdrowotne

Jest skoncentrowanym i bardzo łatwo przyswajalnym źródłem kofeiny, która jest naturalnym stymulantem stymulującym nasz mózg i ośrodkowy układ nerwowy. Dzięki niej jesteśmy pełni energii, wydajniejsi, a nawet w lepszym nastroju.

Jednocześnie jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, podobne działanie wykazują również zawarte w nim substancje fenolowe.

Ziarna kawy są zaangażowane w zmniejszanie ryzyka cukrzycy typu 2 i są skuteczne w zapobieganiu rozwojowi raka i stanom zapalnym w organizmie.

Przyczyniają się również do zapewnienia lepszej odporności. A jeśli się odchudzasz przyspieszysz proces utraty zbędnych kilogramów.

Zobacz Też: