Lecznicze właściwości czosnku są znane i stosowane jako część medycyny naturalnej od tysięcy lat. Po pierwsze, jest to silny antybiotyk, a także przeciwutleniacz, który skutecznie zwalcza infekcje i choroby.
Najlepszą porą na spożycie tego warzywa jest przede wszystkim poranek, ponieważ żołądek jest pusty i może całkowicie wchłonąć składniki odżywcze zawarte w czosnku.
Czosnek jest najlepszym naturalnym lekiem na nadciśnienie, ponieważ utrzymuje ciśnienie krwi pod kontrolą bez żadnych skutków ubocznych.
Co więcej, nie ma nic, co lepiej chroni przed zapaleniem niż czosnek, co czyni to warzywo niezwykle korzystnym dla osób cierpiących na zapalenie stawów. Jedzenie czosnku na pusty żołądek skutecznie zmniejsza objawy zapalenia stawów i bólów stawów.
Czosnek zapobiega również zakażeniom różnego rodzaju, w tym zakażeniom grzybiczym, HPV i bakteryjnym. Regularne codzienne spożywanie czosnku ułatwia łatwiejsze zwalczanie tych zakażeń.
Ponadto jedzenie ząbka czosnku rano poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego i zmniejszy podatność na infekcje i bakterie, co jest szczególnie ważne, jeśli często cierpisz na przeziębienie, alergie nosa lub inne choroby.
Pojedynczy ząbek czosnku zawiera 5 mg wapnia, 12 mg potasu i ponad 100 związków siarki, co czyni to warzywo znacznie lepszym rozwiązaniwm niż jakiekolwiek pigułki lub suplementy wspomagające zdrowie.
Wreszcie, czosnek poprawia czynność płuc i zapobiega wielu chorobom układu oddechowego, w tym zapaleniu płuc, zapaleniu oskrzeli, przekrwieniu, kaszlowi itp.