Cukrzyca: warzywo, które „znacznie” obniża poziom cukru we krwi w ciągu kilku minut od spożycia


okra cukrzyca

Ponieważ przypadki cukrzycy rosną z roku na rok, leczenie choroby szybko staje się priorytetem w kręgach medycznych na całym świecie. Na szczęście jedno warzywo wykazało działanie obniżające poziom glukozy w ciągu 30 minut.

Cukrzyca jest wynikiem niedoboru produkcji insuliny lub zmniejszonej wrażliwości na hormon. Główną rolą insuliny jest pochłanianie cukru we krwi krążącego we krwi, więc jego brak może spowodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. 

Zwalczanie pierwotnej przyczyny problemu sprowadza się głównie do poprawy diety. Jeden produkt został okrzyknięty za działanie obniżające poziom glukozy, obniżając poziom cukru we krwi w zaledwie 30 minut.

Poziom cukru we krwi jest miarą ilości glukozy we krwi. Poziom cukru u diabetyków jest wyższy, ponieważ insulina nie może wchłonąć cukru do organizmu. Leki i dieta są podstawą leczenia cukrzycy.

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym mogą powodować wzrost poziomu cukru we krwi, ale inne pokarmy mogą mieć odwrotny skutek, powodując szybkie obniżenie poziomu glukozy.

Do tej pory dowody sugerują, że okra może mieć silne działanie obniżające poziom glukozy. Te delikatne strąki są bardzo niskokaloryczne, dostarczają zaledwie 30 kalorii na 1 gram i nie zawierają tłuszczów nasyconych ani cholesterolu.

Niektóre badania wykazały spadek poziomu cukru we krwi po moczeniu pokrojonych kawałków okry w wodzie przez noc, a następnie wypiciu soku następnego ranka.

Jedno z indonezyjskich badań, opublikowane w czasopiśmie Rasayan w 2019 r., miało na celu potwierdzenie tych twierdzeń, podając zwierzętom napój przed sprawdzeniem ich profilu glukozy we krwi.

Aby porównać i skontrastować wyniki, naukowcy podali niektórym zwierzętom standardowy lek przeciwcukrzycowy znany jako glibenklamid.

Grupa glibenklamidowa nie wykazała znaczących różnic w porównaniu z kontrolą po 30 minutach, co oznacza, że ​​glibenklamid jako standardowy lek przeciwcukrzycowy może obniżyć poziom glukozy we krwi do normy w ciągu 20 minut.

Sok z okry w dawce 25 mg/kg i 50 mg/kg był w stanie obniżyć poziom glukozy we krwi po 30 minutach, na co wskazywała znaczna różnica w porównaniu z grupą kontrolną.

Na podstawie profilu poziomu glukozy we krwi w teście doustnej tolerancji glukozy, sok z okry miał działanie obniżające poziom glukozy we krwi w dawkach 25, 50, 100 i 200 mg/kg mc u zdrowych zwierząt, więc ma potencjał przeciwcukrzycowy.

Oddzielne badania przeprowadzone w Indiach potwierdziły te odkrycia, odnotowując stopniowy spadek poziomu glukozy we krwi po spożyciu okry.

Opublikowani w Journal of Pharmacy & BioAllied Science naukowcy odkryli, że myszy karmione suszoną i zmieloną skórką okry doświadczały stopniowego spadku poziomu glukozy we krwi po regularnym przyjmowaniu okry przez około 10 dni.

Oprócz obniżania poziomu glukozy we krwi, okra może również obniżać poziom cholesterolu poprzez wiązanie się z cząsteczkami w jelitach.

Oddzielne badania pokazują, że może zmniejszać ryzyko raka, zwłaszcza raka jelita grubego, ze względu na wysokie stężenie witaminy A i witaminy C. Ponieważ owoc jest dobrym źródłem błonnika, jest również optymalny dla trawienia.

Ale ponieważ okra jest pełna fermentujących węglowodanów, w niektórych przypadkach może powodować wzdęcia.



Udostępnij na: