Strona głównaZdrowieCukrzyca: Tanie jedzenie, które może utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach

Cukrzyca: Tanie jedzenie, które może utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach

Cukrzyca jest przewlekłym stanem zwiększającym poziom cukru we krwi. Na szczęście, ten trwający całe życie stan można kontrolować poprzez kontrolę poziomu cukru we krwi. Oto jedna tania żywność dostępna w każdym sklepie spożywczym, która może pomóc w utrzymaniu poziomu cukru w ryzach.

[quads id=8]
cukrzyca

Wiele osób na świecie ma wysoki poziom cukru we krwi, co sprawia, że są w stanie przedcukrzycowym, co nie jest jeszcze zdiagnozowane jako cukrzyca, ale stwarza większe ryzyko. Jednym z kluczowych aspektów cukrzycy jest kontrola poziomu cukru we krwi. Dieta może odegrać ważną rolę w utrzymaniu poziomu cukru w ryzach.

[quads id=10]

Jeśli chodzi o super jedzenie dla cukrzyków, fasola znajduje się na szczycie listy. Napakowana błonnikiem, fasola może pomóc utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach.

Mimo że fasola zawiera węglowodany, ma niski indeks glikemiczny (IG). IG wyjaśnia, z jaką prędkością jedzenie podnosi poziom cukru we krwi. Wszystkie węglowodany są wchłaniane w różnym tempie, a IG określa, jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po ich spożyciu.

Jak donosi organizacja charytatywna, pokarmy o niskim IG mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi u osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Oznacza to, że pokarmy o niskim indeksie glikemicznym, takie jak fasola, nie powodują dużych skoków poziomu glukozy we krwi.

[quads id=9]

American Diabetes Association wyjaśnia, że fasola może pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi lepiej niż wiele innych pokarmów bogatych w skrobię.

Jaką fasolę wybrać?


W czasach, gdy na półkach supermarketów aż roi się od fasoli, może być trudno określić, na jaki jej rodzaj się zdecydować.

Amerykańska organizacja charytatywna udziela jednak odpowiedzi. Zaleca ona fasolę suszoną lub jej bezsodowe odpowiedniki w puszkach.

[quads id=5]

Powinnaś dodawać te konkretne rodzaje do swoich posiłków kilka razy w tygodniu.

Ważne jest, aby obniżyć spożycie sodu, ponieważ sól może podnieść ciśnienie krwi, które jest zagrożeniem u pacjentów z cukrzycą.

Jeśli chodzi o rodzaj, czarna fasola wydaje się mieć dodatkowe korzyści, ponieważ badania sugerują, że organizm trawi ją wolniej, co w konsekwencji pomaga w zarządzaniu poziomem cukru we krwi.

Inne rodzaje, w tym fasola kidney, fasola pinto i fasola adzuki, również mogą być bardzo korzystne.

[quads id=4]

Fasola jest bogata w błonnik, czyli tę część pokarmu roślinnego, która nie jest trawiona.

Błonnik ma wiele zalet, od obniżania poziomu cholesterolu po zmniejszanie ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Istnieją dwa rodzaje błonnika – nierozpuszczalny i rozpuszczalny – które tworzą część zdrowej, zróżnicowanej diety, utrzymując zdrowe jelita.

U pacjentów z cukrzycą, błonnik może pomóc spowolnić wchłanianie glukozy i poprawić poziom glukozy we krwi.

[quads id=3]

Fasola i rośliny strączkowe są bogate w rozpuszczalny błonnik, który może pomóc utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach.

Chociaż dieta może być kluczowa w zarządzaniu cukrzycą, to inne kroki, w tym ćwiczenia i regularne badania krwi, powinny być również włączone do nowej rutyny.

Zobacz Też: