Strona głównaZdrowieCzarny kminek: najpotężniejszy naturalny antybiotyk, możesz go łatwo wyhodować

Czarny kminek: najpotężniejszy naturalny antybiotyk, możesz go łatwo wyhodować

Czarnuszka to roślina, którą bez problemu kupisz do swojego ogrodu. Jej uprawa jest zupełnie niewymagająca, a jej pozytywny wpływ na zdrowie może Cię zaskoczyć.

Czarnuszka to zioło, które było już ulubieńcem królowej Kleopatry, była nawet tak czczona, że ​​jej nasiona umieszczono nawet w grobowcu Tutenchamona.

Pochodzi z obszaru rozciągającego się od Morza Śródziemnego po Indie. W naszym regionie uprawiana jest jako roślina jednoroczna i zwykle wykorzystywana jest nie tylko jako kwiat ozdobny, ale także jako przyprawa i lek.

Jak zrobić naturalny olejek leczniczy z czarnuszki?

Zmiel 5 łyżeczek kminku i umieść w żaroodpornej misce. Następnie wlej 200 ml oliwy z oliwek do mielonego kminku i dobrze wymieszaj.

Postaw duży garnek z wodą na kuchence i umieść miskę mieszanki kminku i oleju w tej kąpieli i stopniowo podgrzewaj ją przez 45 minut, nadal w umiarkowanej temperaturze.

Dzięki temu z kminku pozyskiwane są olejki eteryczne. Mieszanina będzie stopniowo ciemnieć, po upływie odpowiedniego czasu odstaw do ostygnięcia i przelej do mniejszych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

Jak stosować olejek?

Ten dobroczynny olejek stosuje się nie tylko w przypadku kłopotów, ale jest też doskonałą profilaktyką.

Wystarczy wziąć 1 łyżeczkę oleju 15 minut przed posiłkiem. Jeśli uznasz, że ma gorzki smak, wypij go z sokiem pomarańczowym.

Na co działa czarnuszka?

Kminek zawsze był uważany za uniwersalne panaceum, głównie dlatego, że działa jako antybiotyk o szerokim spektrum działania w przypadku chorób bakteryjnych i wirusowych.

Olej z czarnuszki ma doskonały skład chemiczny. Według naukowców zawiera ponad 100 substancji aktywnych, które wspaniale się uzupełniają i dzięki temu mają bardzo silne działanie.

Reprezentowane są nienasycone kwasy omega 3, witaminy B1, B2, B6 oraz gorzka substancja nigelina.

Olejek pomoże Ci przy astmie, reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, cukrzycy, nadciśnieniu, grzybicy i niechcianych pasożytach.

Może być również stosowany w leczeniu zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, zapalenia zatok i chorób wątroby.

Bardzo łatwo uwolni Cię również od nieprzyjemnych skurczów czy trudnych biegunek.

Jak uprawiać czarnuszkę?

To roślina z rodziny jaskierowatych, która rośnie stosunkowo szybko i jest uprawiana głównie ze względu na czarne owoce – kapsułki.

Kwitnie pięknymi niebieskimi kwiatami z dużą ilością pręcików od czerwca do września.

Nasiona można wysiewać od kwietnia bezpośrednio na grządkę w odległości od 10 do 20 cm, ponieważ roślina obficie się rozgałęzia i rozrasta. Około 10 tygodni po siewie zobaczysz duże kwiaty.

Czarnuszka doceni słoneczne miejsce

Jeśli zdecydujesz się uprawiać czarnuszkę, daj roślinie ciepłe, słoneczne miejsce. Nie radzi sobie dobrze w cieniu i nie lubi nadmiernego podlewania.

Odpowiednia jest dobrze przepuszczalna gleba. Po kwitnieniu nasiona można zbierać i stosować albo jako przyprawę do przyprawiania potraw zamiast pieprzu i klasycznego kminku, albo jako środek leczniczy.

Zobacz Też: