Większość z nas wie, że witamina D buduje mocne, zdrowe kości i zęby, a niektórzy z nas wiedzą, że ma ona inne korzyści zdrowotne, od ochrony przed poważnymi chorobami do wspierania naszego układu odpornościowego. Ale czy witamina D dodaje Ci również energii?
W pewnym stopniu witamina D odgrywa rolę w zmniejszaniu zmęczenia i zwiększaniu poziomu energii. Dzieje się tak dlatego, że wspomaga ona funkcjonowanie mitochondriów w komórkach organizmu, które są odpowiedzialne za tworzenie energii.
Zagłębiliśmy się w badania nad witaminą D i energią, a także rozmawialiśmy z ekspertami, aby wyjaśnić jak to wszystko działa.
Czym jest witamina D?
Witamina D (czasami określana jako kalcyferol) jest witaminą, którą pozyskujemy z ekspozycji na światło słoneczne, niektórych pokarmów i suplementów. Umożliwia ona organizmowi wchłanianie wapnia i fosforu z pokarmów przechodzących przez jelita, co pomaga w rozwoju silnych, zdrowych kości i zębów. Jeśli nie otrzymujemy wystarczającej ilości witaminy D, nasze kości mogą stać się kruche, słabe i źle ukształtowane.
Istnieje kilka innych korzyści zdrowotnych wynikających z witaminy D:
- Wspiera silny i zdrowy układ odpornościowy poprzez zwalczanie bakterii i wirusów
- Reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi
- Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak rak, cukrzyca typu 2 i stwardnienie rozsiane
- Istnieją również dowody, że niski poziom witaminy D może przyczyniać się do niskiego nastroju.
Czy witamina D wpływa na poziom energii?
Dowody wskazują, że tak. Według Cleveland Clinic, niektóre z głównych objawów niedoboru witaminy D u dorosłych to zmęczenie, osłabienie mięśni i niski nastrój, z których wszystkie mogą sprawić, że poczujemy się przygnębieni i wyczerpani.
W podwójnie badaniu w czasopiśmie Medicine porównano wyniki dwóch grup, które doświadczyły zmęczenia i niedoboru witaminy D. Jedna grupa otrzymywała suplementy witaminy D, a druga placebo. Naukowcy stwierdzili, że grupa, której podawano witaminę D doświadczyła znacznej poprawy poziomu energii w ciągu zaledwie czterech tygodni.
Witamina D została wykazana w badaniach, aby wspomóc funkcjonowanie mitochondriów w obrębie komórek ciała, które są odpowiedzialne za tworzenie energii.
Skąd można uzyskać witaminę D?
Twoje ciało może wytwarzać witaminę D, gdy jest wystawione na działanie światła słonecznego. W rzeczywistości, większość ludzi otrzymuje witaminę D w ten sposób w lecie i nie potrzeba zbyt dużo czasu, aby organizm zaczął ją produkować.
Chociaż uzyskanie całej potrzebnej witaminy D z samego jedzenia jest wyzwaniem, niektóre pokarmy są naturalnie bogate w witaminę D.
Należą do nich: wzbogacona żywność i napoje, takie jak mleko lub płatki śniadaniowe, tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk i oleje z wątroby ryb, żółtka jaj, ser i niektóre grzyby.
Suplementacja witaminą D może być potrzebne, zwłaszcza w miesiącach zimowych, gdy ekspozycja na światło słoneczne jest ograniczona.
Jeśli nie jesteś pewien, ile witaminy D powinieneś przyjmować porozmawiaj z lekarzem lub zarejestrowanym dietetykiem.
Zbyt duża ilość witaminy D może powodować gromadzenie się wapnia we krwi, co powoduje nudności, wymioty i osłabienie. Może to nawet prowadzić do potencjalnie poważnego stanu zwanego hiperwitaminozą D.