Jeśli poszukujesz najzdrowszej żywności na świecie, która zapewnia wiele korzyści zdrowotnych to warto zainteresować się daktylami. Daktyle są bardzo korzystne dla naszego organizmu, jeśli chodzi o rozwiązywanie problemów zdrowotnych, takich jak podwyższony poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, choroby serca i udary mózgu.
Daktyle zawierają duże ilości cennych składników odżywczych, które pozwalają organizmowi zachować zdrowie i ochronić go przed wieloma chorobami.
Poznaj najważniejsze korzyści zdrowotne daktyli:
Są pełne żelaza
Jest to szczególnie ważne dla pacjentów z niedokrwistością, kobiet w ciąży i dzieci. Tylko 100g daktyli zawiera około 0,90 mg żelaza. Ta liczba jest równa 11% dziennej dawki. Żelazo reguluje poziom hemoglobiny i poziom czerwonych krwinek oraz umożliwia przepływ tlenu w krwiobiegu.
Zapobiegają biegunce
Innym minerałem występującym w daktylach jest potas, który doskonale radzi sobie w przypadku wystąpienia biegunki. Potas leczy florę jelitową i korzystnie wpływa na produkcję pozytywnych bakterii w jelitach.
Przeciwdziałają zaparciom
Oprócz leczenia biegunki daktyle mogą pomóc w problemach z zaparciami. Pozostaw daktyle w zamoczone w wodzie przez noc i następnego dnia rano wypij wodę, w której namoczone były daktyle. Jest to wspaniały naturalny środek przeczyszczający.
Utrzymują optymalną wagę ciała
daktyle są pełne składników odżywczych, które mogą regulować wagę ciała i zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu. Jedz je na czczo w celu uzyskania najlepszych wyników.
Regulują poziom cholesterolu
Pomagają obniżyć poziom cholesterolu, ale także przyczyniają się do oczyszczenia naszych naczyń krwionośnych oraz minimalizują ryzyko wystąpienia skrzepów krwi.
Naturalnie wzmacniają serce
Chcąc uzyskać optymalne korzyści namocz daktyle w wodzie i odstaw przez noc. Następnego ranka wypij wodę, a daktyle zjedz w ciągu dnia.
Regulator ciśnienia krwi
5 – 6 daktyli zawiera około 80 mg magnezu, minerał ten rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie.
Zmniejszone ryzyko udaru
Wszystko to dzięki zawartemu w daktylach potasowi. Tylko 400 mg lub więcej potasu dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o 40 procent.