ZdrowieDlaczego warto jeść 2 łyżki oleju kokosowego każdego dnia?

Dlaczego warto jeść 2 łyżki oleju kokosowego każdego dnia?

Z jednej strony olej kokosowy jest uważany za nowoczesną „super żywność”, podczas gdy z drugiej strony jest to jeden z najbardziej dyskusyjnych produktów na rynku.

Olej kokosowy wspomaga utratę wagi

To prawda, że ​​1 łyżka oleju kokosowego zawiera 120 kalorii, ale te kalorie nie dają tego samego efektu w organizmie, jak na przykład 120 kalorii oleju rzepakowego.

Rzecz w tym, że różne pokarmy mają różny wpływ na nasze hormony i zdrowie metaboliczne. Porównując olej kokosowy z innymi produktami spożywczymi i tłuszczami, jest on bardziej termogeniczny, co oznacza, że ​​zwiększa ilość spalanej energii w organizmie. Inaczej mówiąc spalisz więcej kalorii, jedząc więcej oleju kokosowego.

Poprawa zdrowia

Lecznicze właściwości oleju kokosowego są niezaprzeczalne. Oprócz tego, że jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które redukują działanie wolnych rodników i zapobiegają stresowi oksydacyjnemu i uszkodzeniom organizmu, olej kokosowy ma długą listę innych właściwości leczniczych.

  • Antybakteryjny – zwalcza bakterie, które prowadzą do chorób dziąseł, infekcji gardła, infekcji dróg moczowych i wrzodów w ich torach.
  • Anty-rakotwórczy – hamuje rozwój nowotworów, wzmacniając układ odpornościowy.
  • Przeciwgrzybiczny – zabija grzyby i drożdże powodujące infekcje.
  • Przeciwzapalny – zmniejsza stan zapalny w organizmie i naprawia uszkodzoną tkankę.
  • Antybakteryjny – zabija szkodliwe drobnoustroje i zmniejsza infekcję.
  • Antyoksydant – zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne wolnych rodników.

Spożywanie zaledwie dwóch łyżek tego oleju może poprawić zdrowie na wielu poziomach.

Kontroluje poziom cukru we krwi i poziom insuliny

Chociaż olej kokosowy, który jest tłuszczem nie ma bezpośredniego wpływu na poziom cukru we krwi. Ma jednak pośredni wpływ, ponieważ pomaga glukozie przedostać się do komórek, spowalniając i zmniejszając poziom insuliny we krwi.

Rzecz w tym, że zdrowy tłuszcz w oleju kokosowym jest niezbędny do kontrolowania poziomu cukru we krwi – spowalnia trawienie poprzez obniżenie ogólnego indeksu glikemicznego posiłku, wspierając tym samym stały przepływ energii z pożywienia.

Mówiąc dokładniej, gdy olej kokosowy łączy się z posiłkiem z węglowodanami, rozkłada węglowodany wolniej na glukozę, zapewniając stały poziom cukru we krwi nawet po jedzeniu.

Zmniejsza ryzyko chorób serca

Według badań kraje, w których olej kokosowy jest integralną częścią ich diety są mniej podatne na choroby serca. Jedno z badań na temat Polinezyjczyków, którzy spożywają ponad 60% ich całkowitej ilości kalorii z kokosa wykazało, że ten naród jest w doskonałym zdrowiu, bez oznak chorób serca.

Inna populacja w Nowej Gwinei, która opiera swoją dietę na oleju kokosowym i innych produktach kokosowych ma również rzadkie przypadki udaru i chorób serca.

W przeciwieństwie do olejów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, olej kokosowy nie utlenia się pod wpływem tlenu, światła lub ciepła co oznacza, że ​​nie uszkadza tętnic. Włączenie oleju kokosowego do diety jest wysoce zalecane, zwłaszcza jeśli w rodzinie występują choroby serca.

Zwiększa funkcję tarczycy

Coraz więcej dowodów łączy olej kokosowy z funkcjami metabolicznymi i tarczycowymi organizmu. To unikalne kwasy tłuszczowe zawarte w tym oleju, które poprawiają przemianę materii zapewniają wspaniałe źródło energii dla ciała i stymulują utratę wagi.

Niestety większość populacji nie zdaje sobie sprawy, że niedoczynność tarczycy jest chorobą autoimmunologiczną, dlatego konwencjonalne zabiegi terapeutyczne są zwykle nieskuteczne. Prawda jest taka, że ​​nie ma sensu przyjmować zastępczych hormonów tarczycy, chyba że zajmiemy się zaburzeniami równowagi immunologicznej w organizmie.

Może pomóc uzyskać płaski brzuch

Wreszcie olej kokosowy jest idealnym narzędziem do płaskiego brzucha. Jednym z głównych powodów, dla których trudno jest uzyskać płaski brzuch jest fakt, że większość kobiet nie jest wystarczająco zdrowa.

Chociaż brzmi to trochę przesadnie jest w rzeczywistości bliższe prawdzie niż cokolwiek innego.

Olej kokosowy może spalić trzewny tłuszcz, jest to najniebezpieczniejszy tłuszcz ściśle związany z wieloma nowoczesnymi chorobami, w tym otyłością, cukrzycą i rakiem.

Jak wykazano w badaniu obejmującym 40 kobiet z otyłością brzuszną, regularne codzienne uzupełnianie diety olejem kokosowym może znacznie zmniejszyć BMI i obwód talii w okresie 12 tygodni.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze