Z jednej strony olej kokosowy jest uważany za nowoczesną „super żywność”, podczas gdy z drugiej strony jest to jeden z najbardziej dyskusyjnych produktów na rynku.
Olej kokosowy wspomaga utratę wagi
To prawda, że 1 łyżka oleju kokosowego zawiera 120 kalorii, ale te kalorie nie dają tego samego efektu w organizmie, jak na przykład 120 kalorii oleju rzepakowego.
Rzecz w tym, że różne pokarmy mają różny wpływ na nasze hormony i zdrowie metaboliczne. Porównując olej kokosowy z innymi produktami spożywczymi i tłuszczami, jest on bardziej termogeniczny, co oznacza, że zwiększa ilość spalanej energii w organizmie. Inaczej mówiąc spalisz więcej kalorii, jedząc więcej oleju kokosowego.
Poprawa zdrowia
Lecznicze właściwości oleju kokosowego są niezaprzeczalne. Oprócz tego, że jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które redukują działanie wolnych rodników i zapobiegają stresowi oksydacyjnemu i uszkodzeniom organizmu, olej kokosowy ma długą listę innych właściwości leczniczych.
- Antybakteryjny – zwalcza bakterie, które prowadzą do chorób dziąseł, infekcji gardła, infekcji dróg moczowych i wrzodów w ich torach.
- Anty-rakotwórczy – hamuje rozwój nowotworów, wzmacniając układ odpornościowy.
- Przeciwgrzybiczny – zabija grzyby i drożdże powodujące infekcje.
- Przeciwzapalny – zmniejsza stan zapalny w organizmie i naprawia uszkodzoną tkankę.
- Antybakteryjny – zabija szkodliwe drobnoustroje i zmniejsza infekcję.
- Antyoksydant – zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne wolnych rodników.
Spożywanie zaledwie dwóch łyżek tego oleju może poprawić zdrowie na wielu poziomach.
Kontroluje poziom cukru we krwi i poziom insuliny
Chociaż olej kokosowy, który jest tłuszczem nie ma bezpośredniego wpływu na poziom cukru we krwi. Ma jednak pośredni wpływ, ponieważ pomaga glukozie przedostać się do komórek, spowalniając i zmniejszając poziom insuliny we krwi.
Rzecz w tym, że zdrowy tłuszcz w oleju kokosowym jest niezbędny do kontrolowania poziomu cukru we krwi – spowalnia trawienie poprzez obniżenie ogólnego indeksu glikemicznego posiłku, wspierając tym samym stały przepływ energii z pożywienia.
Mówiąc dokładniej, gdy olej kokosowy łączy się z posiłkiem z węglowodanami, rozkłada węglowodany wolniej na glukozę, zapewniając stały poziom cukru we krwi nawet po jedzeniu.
Zmniejsza ryzyko chorób serca
Według badań kraje, w których olej kokosowy jest integralną częścią ich diety są mniej podatne na choroby serca. Jedno z badań na temat Polinezyjczyków, którzy spożywają ponad 60% ich całkowitej ilości kalorii z kokosa wykazało, że ten naród jest w doskonałym zdrowiu, bez oznak chorób serca.
Inna populacja w Nowej Gwinei, która opiera swoją dietę na oleju kokosowym i innych produktach kokosowych ma również rzadkie przypadki udaru i chorób serca.
W przeciwieństwie do olejów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, olej kokosowy nie utlenia się pod wpływem tlenu, światła lub ciepła co oznacza, że nie uszkadza tętnic. Włączenie oleju kokosowego do diety jest wysoce zalecane, zwłaszcza jeśli w rodzinie występują choroby serca.
Zwiększa funkcję tarczycy
Coraz więcej dowodów łączy olej kokosowy z funkcjami metabolicznymi i tarczycowymi organizmu. To unikalne kwasy tłuszczowe zawarte w tym oleju, które poprawiają przemianę materii zapewniają wspaniałe źródło energii dla ciała i stymulują utratę wagi.
Niestety większość populacji nie zdaje sobie sprawy, że niedoczynność tarczycy jest chorobą autoimmunologiczną, dlatego konwencjonalne zabiegi terapeutyczne są zwykle nieskuteczne. Prawda jest taka, że nie ma sensu przyjmować zastępczych hormonów tarczycy, chyba że zajmiemy się zaburzeniami równowagi immunologicznej w organizmie.
Może pomóc uzyskać płaski brzuch
Wreszcie olej kokosowy jest idealnym narzędziem do płaskiego brzucha. Jednym z głównych powodów, dla których trudno jest uzyskać płaski brzuch jest fakt, że większość kobiet nie jest wystarczająco zdrowa.
Chociaż brzmi to trochę przesadnie jest w rzeczywistości bliższe prawdzie niż cokolwiek innego.
Olej kokosowy może spalić trzewny tłuszcz, jest to najniebezpieczniejszy tłuszcz ściśle związany z wieloma nowoczesnymi chorobami, w tym otyłością, cukrzycą i rakiem.
Jak wykazano w badaniu obejmującym 40 kobiet z otyłością brzuszną, regularne codzienne uzupełnianie diety olejem kokosowym może znacznie zmniejszyć BMI i obwód talii w okresie 12 tygodni.