Zaczęłam zażywać syrop z bzu czarnego na zapobieganie przeziębieniom i grypie ostatniej zimy, kiedy byłam w ciąży z moją córką, ponieważ jest on pełen witamin i antyoksydantów wzmacniających odporność.
Kiedy tylko mogę uwielbiam używać naturalnych produktów zamiast leków bez recepty, ponieważ uważam, że jest to lepsze rozwiązanie dla mojego zdrowia i zdrowia mojej rodziny.
Wiedziałam, że w tym roku chciałabym spróbować zrobić syrop z bzu czarnego w domu, ponieważ gotowe produkty w sklepach są coraz droższe, zwłaszcza jeśli zażywasz je codziennie podczas sezonu przeziębienia i grypy.
Składniki:
-
- 2/3 szklanki suszonego bzu czarnego
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 szklanka miodu (najlepiej naturalny)
- 2/3 szklanki octu jabłkowego
Przygotowanie:
Krok 1: Gotuj jagody, przyprawy i wodę w garnku, mieszając od czasu do czasu, aż płyn zmniejszy się o połowę. Powinno to zająć około 45 minut.
Krok 2: Odcedź płyn do miski i wyrzuć jagody bzu. Najlepiej, gdy używasz czegoś takiego jak sitko, filtr do kawy, firanka lub delikatna gaza.
Krok 3: Gdy syrop ostygnie dodaj miód, a następnie ocet jabłkowy i bardzo dobrze wymieszaj.
Krok 4: Wlej powstały syrop do czystego szklanego słoika i przechowuj w lodówce do 3 miesięcy.
Stosowanie:
Standardowa dawka dla wzmocnienia układu odpornościowego i zapobiegania przeziębieniom i grypie:
1 łyżeczka dziennie dla dzieci i 1 łyżka dziennie dla dorosłych
Jeśli jesteś chory, przyjmuj powyższą dawkę co 2-3 godziny w razie potrzeby.