Liczne korzyści zdrowotne octu jabłkowego są niepodważalne. Ten wspaniały kuchenny składnik może polepszyć Twoje zdrowie na wielu płaszczyznach.
Może on sprawić cuda w środku organizmu jak i na zewnątrz. Choć większość ludzi go dodaje do różnych receptur kulinarnych, takich jak zupy i sałatki.
Ocet jabłkowy może być również stosowany w wielu naturalnych środkach stosowanych do leczenia wielu schorzeń, w tym niestrawność, zgaga, stany zapalne, infekcje i wiele innych.
Dlatego należy zawsze mieć go w zasięgu ręki. Chociaż zawsze można iść do supermarketu i kupić butelkę organicznego octu jabłkowego, najlepszym rozwiązaniem jest, aby stworzyć własny ocet organiczny. I nie martw się o przygotowanie; jest to bardzo proste.
Jak zrobić własny organiczny ocet jabłkowy
Składniki:
organiczne jabłka
woda
cukier
Sposób użycia:
Umyj dokładnie jabłka i je pokrój. Umieść jabłka w szklanym słoju, dodaj cukru (10g cukru na 1kg jabłek). Cukier jest niezbędny w procesie fermentacji i całkowicie zostanie usunięty w produkcie końcowym. Napełnij słoik wodą, przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej około 20 ° C.
Po 7-10 dniach ze słoika zacznie uwalniać się kwaśny zapach. Z dnia na dzień będzie stawać się on coraz silniejszym, lepiej przechowywać go wtedy w miejscu innym niż kuchnia.
Po miesiącu Twój domowy ocet jabłkowy będzie gotowy, należy go odcedzić przez gazę i przechowywać w wysterylizowanych szklanych butelkach.