Wiele osób czasami postrzega jajka jako przestępców. Dietetycy raz je promują, a potem znowu mówią, że są dla nas złe. Ta sprzeczność wynika z ogólnej kontrowersji, że jaja podnoszą poziom cholesterolu, co może prowadzić do chorób serca.
Poprzednie badania powiązały regularne spożywanie jaj z zawałami serca, wysokim ciśnieniem krwi i przyrostem masy ciała. Wiadomo również, że czynniki powodujące uszkodzenie serca, tętnic i krążenia krwi zwiększają ryzyko choroby Alzheimera.
Według American Heart Association (American Heart Association) zdrowa osoba dorosła powinna spożywać ponad 300 miligramów cholesterolu dziennie. Jedno duże jajko zawiera około 186 miligramów cholesterolu, a małe jajko około 141 miligramów.
Oznacza to, że 2 jajka w dużej mierze pokryją to zapotrzebowanie na cholesterol.
Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Wschodniej Finlandii pokazuje, że stosunkowo wysokie spożycie cholesterolu w diecie nie jest powiązane ze zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca – największego zabójcy na świecie.
Wiele osób uważa również, że jaja zwiększają ryzyko demencji lub choroby Alzheimera. Jednak fińscy badacze odkryli, że codzienne spożywanie jaj może pomóc poprawić funkcjonowanie mózgu.
Lepsza wydajność mózgu
Na potrzeby badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition naukowcy przeanalizowali dietę prawie 2500 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat przez 22 lata .
Na początku analizy u żadnego uczestnika nie zdiagnozowano zaburzeń pamięci, takich jak demencja czy choroba Alzheimera. Spośród tych 2500 mężczyzn u 337 w pewnym momencie rozwinęło się jakieś schorzenie neurologiczne – większość cierpiała na chorobę Alzheimera.
Autorzy badania odkryli, że ani cholesterol, ani spożycie jaj nie wiązało się z większym ryzykiem demencji lub choroby Alzheimera.
Pomimo powszechnego przekonania, że cholesterol w diecie ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi, dr. Jyrki Virtanen, profesor epidemiologii żywienia w Instytucie Zdrowia Publicznego i Żywienia Klinicznego na Uniwersytecie Wschodniej Finlandii w Kuopio, stwierdził, że spożycie cholesterolu i jaj nie wiąże się z większym ryzykiem chorób serca .
Dodał także, że uważa się, że cholesterol pochodzący z pożywienia ma pewien wpływ na poziom cholesterolu we krwi tylko u nosicieli genu APOE4.
Jednak według Virtanena i współpracowników wydaje się, że jeśli chodzi o jedzenie jajek lub jakiejkolwiek innej formy cholesterolu w diecie, nawet nosiciele APOE4 nie mają się czym martwić.
Co więcej, dane wykazały również, że regularne spożywanie jaj nie zwiększa ryzyka zaburzeń pamięci, nawet u osób, które mają do tego predyspozycje. Z drugiej strony naukowcy odkryli, że spożycie jaj poprawiło wyniki testów neuropsychologicznych płata czołowego i funkcji wykonawczych mózgu.
Badanie to zostało sfinansowane przez Uniwersytet Wschodniej Finlandii , a Virtanen dodał, że nie miał żadnych funduszy od przemysłu jajecznego.
Nie bój się jajek
Choć w ostatnich latach jajka zyskały złą reputację, powracają na półki ze zdrową żywnością.
Jak donosi Daily Mail Online, jedno duże jajko zawiera około sześciu gramów wysokiej jakości białka i przyzwoity poziom przeciwutleniaczy luteiny i zeaksantyny, a także witamin E, D i A.
Chociaż luteina może zapobiegać zatykaniu naczyń krwionośnych, wykazano również, że witamina E zmniejsza ryzyko przyszłych zawałów serca u osób z istniejącą chorobą układu krążenia. Amerykańscy naukowcy stwierdzili już wcześniej, że nie ma wyraźnego związku między spożyciem jaj a chorobą niedokrwienną serca.
Niedawno opublikowano również badania, które wykazały, że samo jedzenie jednego jajka dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o 12%.