Ulubiony jesienny deser, ciasto z dyni zawiera wiele korzyści zdrowotnych. Dla wszystkich, którzy nie wiedzieli, pojedynczy kawałek ciasta dyniowego zapewnia około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania na błonnik dla dorosłych.
b-ad-placeholder-179" data-inserter-version="2" data-placement-location="under_page_title">
Ponadto zawiera więcej niż zalecane dzienne spożycie witaminy A, która jest szczególnie korzystna dla wzroku i układu odpornościowego, a także potasu, witaminy C i żelaza, które są świetnymi środkami poprawiającymi nastrój.
Według dietetyków z National Institutes of Health regularne spożywanie karotenoidów, żółtych i pomarańczowych warzyw, takich jak dynie może znacznie zmniejszyć ryzyko raka.
I to nie wszystko. Ciasto z dyni to nie tylko dynia. Zwykle zawiera wiele zdrowych przypraw, w tym cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki, z których wszystkie mogą zdziałać cuda dla twojego zdrowia. Spójrzmy na niektóre z ich korzyści zdrowotnych.
Cynamon
Jedna z najsmaczniejszych przypraw, cynamon istnieje od tysięcy lat. Wykonany jest z wewnętrznej kory drzewa cynamonowego, które po wysuszeniu tworzą paski, które zwijają się w rolki. Pałeczki można również zmielić w celu utworzenia proszku cynamonowego.
Substancja czynna, aldehyd cynamonowy występujący w dużych ilościach w oleistych częściach cynamonu nadaje tej przyprawie wyjątkowy zapach i smak. Związek ten bierze również pod uwagę większość korzyści zdrowotnych cynamonu, w tym:
– duża ilość silnych przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, które chronią organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi spowodowanymi przez wolne rodniki;
– właściwości przeciwzapalne, które zapobiegają infekcjom i leczą uszkodzenie tkanek;
– obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca;
– obniża poziom cukru we krwi, tym samym znacznie zmniejszając insulinooporność, co z kolei zapobiega poważnym stanom, takim jak zespół metaboliczny i cukrzyca typu 2;
– ma pozytywny wpływ na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona;
– zapobiega rozwojowi raka;
– ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, które zmniejszają infekcje i zapobiegają próchnicy zębów
Imbir
Bogaty w składniki odżywcze i związki bioaktywne, imbir jest jedną z najbardziej korzystnych dla zdrowia przypraw na ziemi. Gingerol, aktywny składnik imbiru decyduje o większości jego właściwości leczniczych, a także o wyraźnym zapachu i smaku.
Imbir powszechnie stosowany w wielu przepisach może być świeży, suszony, sproszkowany lub jako olej lub sok. Ponadto ma długą tradycję stosowania go w medycynie alternatywnej.
Najważniejsze lecznicze właściwości imbiru obejmują:
– jest niezwykle korzystny w zapobieganiu różnym rodzajom nudności, w tym porannym, morskim, nudnościom związanym z chemioterapią i nudnościom po operacji;
– jest skuteczny w zmniejszaniu bólu mięśni, a także objawów choroby zwyrodnieniowej stawów;
– może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi i czynniki chorobowe serca u pacjentów z cukrzycą typu 2;
– jest korzystny dla osób z niestrawnością i związanym z tym dyskomfortem w żołądku;
– może złagodzić ból menstruacyjny, zwłaszcza jeśli jest przyjmowany na początku okresu;
– znacznie obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi;
– może potencjalnie zwalczać raka;
– może hamować związane z wiekiem uszkodzenia mózgu i jednocześnie poprawiać funkcję mózgu u starszych kobiet;
– może pomóc zwalczać infekcje ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa pochodząca z wysp w pobliżu Indonezji stała się obecnie powszechnie stosowaną przyprawą. Ta lekko słodka przyprawa jest nasionem drzewa wysoko cenionym ze względu na olejki eteryczne pochodzące z drzewa i liści.
Ze względu na zawartość składników odżywczych w witaminach, minerałach i związkach organicznych związanych z olejkami eterycznymi gałka muszkatołowa jest powszechnie stosowana w medycynie alternatywnej.
Niektóre z jego korzyści zdrowotnych obejmują:
– łagodzi ból spowodowany ranami, urazami, napięciami i przewlekłym stanem zapalnym spowodowanym stanami takimi jak zapalenie stawów;
– poprawia trawienie oraz zmniejsza częstotliwość i dyskomfort zaparć i innych problemów jelitowych;
– zmniejsza degradację szlaków nerwowych i funkcji poznawczych, które normalnie pojawiają się u osób cierpiących na demencję lub chorobę Alzheimera;
– jej aktywne składniki mają zdolność rozpuszczania kamieni nerkowych oraz zwiększania ogólnej funkcji i wydajności nerek i wątroby;
– właściwości przeciwbakteryjne są bardzo korzystne w przypadku nieświeżego oddechu;
– zapewnia ulgę w bezsenności ze względu na wysoką zawartość magnezu;
– potencjalnie może zabijać komórki raka białaczki;
– poprawia jakość skóry,
