Ulubiony jesienny deser, ciasto z dyni zawiera wiele korzyści zdrowotnych. Dla wszystkich, którzy nie wiedzieli, pojedynczy kawałek ciasta dyniowego zapewnia około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania na błonnik dla dorosłych.
Ponadto zawiera więcej niż zalecane dzienne spożycie witaminy A, która jest szczególnie korzystna dla wzroku i układu odpornościowego, a także potasu, witaminy C i żelaza, które są świetnymi środkami poprawiającymi nastrój.
Według dietetyków z National Institutes of Health regularne spożywanie karotenoidów, żółtych i pomarańczowych warzyw, takich jak dynie może znacznie zmniejszyć ryzyko raka.
I to nie wszystko. Ciasto z dyni to nie tylko dynia. Zwykle zawiera wiele zdrowych przypraw, w tym cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki, z których wszystkie mogą zdziałać cuda dla twojego zdrowia. Spójrzmy na niektóre z ich korzyści zdrowotnych.
Cynamon
Jedna z najsmaczniejszych przypraw, cynamon istnieje od tysięcy lat. Wykonany jest z wewnętrznej kory drzewa cynamonowego, które po wysuszeniu tworzą paski, które zwijają się w rolki. Pałeczki można również zmielić w celu utworzenia proszku cynamonowego.
Substancja czynna, aldehyd cynamonowy występujący w dużych ilościach w oleistych częściach cynamonu nadaje tej przyprawie wyjątkowy zapach i smak. Związek ten bierze również pod uwagę większość korzyści zdrowotnych cynamonu, w tym:
– duża ilość silnych przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, które chronią organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi spowodowanymi przez wolne rodniki;
– właściwości przeciwzapalne, które zapobiegają infekcjom i leczą uszkodzenie tkanek;
– obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca;
– obniża poziom cukru we krwi, tym samym znacznie zmniejszając insulinooporność, co z kolei zapobiega poważnym stanom, takim jak zespół metaboliczny i cukrzyca typu 2;
– ma pozytywny wpływ na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona;
– zapobiega rozwojowi raka;
– ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, które zmniejszają infekcje i zapobiegają próchnicy zębów
Imbir
Bogaty w składniki odżywcze i związki bioaktywne, imbir jest jedną z najbardziej korzystnych dla zdrowia przypraw na ziemi. Gingerol, aktywny składnik imbiru decyduje o większości jego właściwości leczniczych, a także o wyraźnym zapachu i smaku.
Imbir powszechnie stosowany w wielu przepisach może być świeży, suszony, sproszkowany lub jako olej lub sok. Ponadto ma długą tradycję stosowania go w medycynie alternatywnej.
Najważniejsze lecznicze właściwości imbiru obejmują:
– jest niezwykle korzystny w zapobieganiu różnym rodzajom nudności, w tym porannym, morskim, nudnościom związanym z chemioterapią i nudnościom po operacji;
– jest skuteczny w zmniejszaniu bólu mięśni, a także objawów choroby zwyrodnieniowej stawów;
– może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi i czynniki chorobowe serca u pacjentów z cukrzycą typu 2;
– jest korzystny dla osób z niestrawnością i związanym z tym dyskomfortem w żołądku;
– może złagodzić ból menstruacyjny, zwłaszcza jeśli jest przyjmowany na początku okresu;
– znacznie obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi;
– może potencjalnie zwalczać raka;
– może hamować związane z wiekiem uszkodzenia mózgu i jednocześnie poprawiać funkcję mózgu u starszych kobiet;
– może pomóc zwalczać infekcje ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa pochodząca z wysp w pobliżu Indonezji stała się obecnie powszechnie stosowaną przyprawą. Ta lekko słodka przyprawa jest nasionem drzewa wysoko cenionym ze względu na olejki eteryczne pochodzące z drzewa i liści.
Ze względu na zawartość składników odżywczych w witaminach, minerałach i związkach organicznych związanych z olejkami eterycznymi gałka muszkatołowa jest powszechnie stosowana w medycynie alternatywnej.
Niektóre z jego korzyści zdrowotnych obejmują:
– łagodzi ból spowodowany ranami, urazami, napięciami i przewlekłym stanem zapalnym spowodowanym stanami takimi jak zapalenie stawów;
– poprawia trawienie oraz zmniejsza częstotliwość i dyskomfort zaparć i innych problemów jelitowych;
– zmniejsza degradację szlaków nerwowych i funkcji poznawczych, które normalnie pojawiają się u osób cierpiących na demencję lub chorobę Alzheimera;
– jej aktywne składniki mają zdolność rozpuszczania kamieni nerkowych oraz zwiększania ogólnej funkcji i wydajności nerek i wątroby;
– właściwości przeciwbakteryjne są bardzo korzystne w przypadku nieświeżego oddechu;
– zapewnia ulgę w bezsenności ze względu na wysoką zawartość magnezu;
– potencjalnie może zabijać komórki raka białaczki;
– poprawia jakość skóry,