Koperek dlaczego jest „super rośliną” dla układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego?

Udostępnij:

koper

Koper był już znany i używany przez starożytnych Greków i Rzymian, ponieważ ma niezliczone właściwości lecznicze!

Ze względu na swój silny aromat i aromat nie tylko dostarcza przyjemności kulinarnej, ale również odgrywa znaczącą rolę w medycynie naturalnej ze względu na swój wpływ na zdrowie.


Jeśli do tej pory używałeś go tylko do gotowania, możesz spróbować go od teraz ze względu na jego lecznicze działanie.



Aby poprawić ogólny stan zdrowia, możesz spożywać go codziennie. Pobudza trawienie, łagodzi bóle i skurcze żołądka, ale także korzystnie wpływa na układ naczyniowy.

Silny przeciwutleniacz

Wszystkie części kopru mają silne działanie przeciwutleniające, ale badania wykazały, że najskuteczniejszy jest ekstrakt z jego kwiatu.

Jest bakteriobójczy

Olejek eteryczny z kopru jest bardzo skuteczny w różnych infekcjach wywołanych przez bakterie, wykazano również, że działa przeciwko mikroskopijnym grzybom odpowiedzialnym za infekcje płuc, przewodu pokarmowego i pochwy.


Skuteczny w chorobach układu krążenia

Badania na szczurach wykazały, że koperek obniża poziom cholesterolu. Karmiono je pokarmami wysokotłuszczowymi, co skutkowało dużym wzrostem poziomu lipidów.

Po podaniu ekstraktu z kopru, proszku z kopru lub olejku eterycznego poziom trójglicerydów we krwi, „złego” cholesterolu spadł, a poziom „dobrego” cholesterolu wzrósł.

Ma pozytywny wpływ na żołądek

Badania laboratoryjne wykazały również, że ekstrakty z nasion kopru chronią błonę śluzową żołądka i zmniejszają kwasowość. Dlatego koperek może być bardzo skuteczny u pacjentów z wrzodami żołądka.

podobne artykuły