Krótka droga do zawału i raka: bądźcie ostrożni jeżeli to jecie!

Nie bez powodu mówi się, że "jesteśmy tym, co jemy". Podczas gdy spożywanie niektórych rodzajów pokarmów korzystnie wpływa na organizm, nadmiar innych może mu szkodzić.

Współczesne społeczeństwo może się pochwalić medycyną na bardzo wysokim poziomie, umożliwiającą leczenie prawie każdego problemu zdrowotnego.

Z drugiej strony dramatycznie wzrasta liczba chorób cywilizacyjnych, za które w wielu przypadkach ludzie sami są odpowiedzialni.

Problemem jest nie tylko środowisko, ale także nadmierne stosowanie leków, nadmiar stresu, brak aktywności fizycznej i nieodpowiednie odżywianie.

W ostatnich latach dużo się mówi o spożywaniu czerwonego mięsa.

Problem czerwonego mięsa

Jednym z problematycznych obszarów żywienia jest wspomniane spożywanie czerwonego mięsa. Czerwone mięso samo w sobie nie jest szkodliwe, zawiera wiele korzystnych substancji, w tym niezbędne białka i witaminy, które nasze przodki spożywali bez żadnego problemu.

Jednak warto zdać sobie sprawę, że podczas gdy jeszcze sto lat temu ludzie jedli mięso tylko raz w tygodniu, dzisiaj mięso jest spożywane kilka razy dziennie. A jego jakość już nie jest taka sama.

Wielkie fermy, na których zwierzęta są szybko dokarmiane, aby osiągnąć wagę ubojową w jak najkrótszym czasie i karmione antybiotykami, aby zapobiec ich chorobom, zdecydowanie nie przyczyniają się do jakości mięsa.

To jest jeden z powodów, dlaczego rośnie popularność mięsa z tzw. chowów ekologicznych.

Jakość jest ważniejsza niż ilość

Możesz śmiało spożywać mięso, ale zwracaj uwagę na jego jakość. Staraj się ograniczyć ogólnie ilość spożywanego czerwonego mięsa i od czasu do czasu pozwól sobie na naprawdę dobrą wołowinę lub wieprzowinę, najlepiej pochodzącą z lokalnych hodowli.

Jeśli obawiasz się, że przez zmniejszenie spożycia mięsa organizm nie będzie miał wystarczającej ilości białka, możesz być spokojny.

Białko znajduje się również w wielu produktach roślinnych, a dzienną potrzebę białka łatwo uzyskasz.

I dodatkowo, naprawdę pomożesz swojemu organizmowi. Nieskończona liczba badań naukowych wiąże spożywanie produktów zwierzęcych ze zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów raka.

Według badań, najgorsze jest częste spożywanie przetworzonego mięsa, takiego jak kiełbasy czy parówki.

Są w nich między innymi duże ilości soli, która podrażnia żołądek, powoduje zapalenie błon śluzowych, wzmacnia niekorzystne zmiany komórkowe i zwiększa działanie innych substancji rakotwórczych obecnych w przetworzonym mięsie.

Naukowcy z Harvardu dodatkowo powiązali nadmierne spożywanie mięsa i białek zwierzęcych ogólnie z wyraźnie większym ryzykiem powstawania kamieni nerkowych. Staraj się więc zminimalizować ich ilość do minimum.

Kto powinien szczególnie unikać czerwonego mięsa

Nadmierne spożywanie czerwonego mięsa i produktów mięsnych nie jest zdrowe dla nikogo. Istnieją jednak grupy ludzi, dla których jest to szczególnie niebezpieczne. Są to przede wszystkim:

Osoby z wysokim poziomem cholesterolu: Ogranicz spożywanie dużych ilości mięsa, nawet jeśli w przeszłości miałaś/eś wysoki poziom cholesterolu we krwi.

Osoby z chorobą nerek: Mięso bogate w białka jest dużym obciążeniem nawet dla zdrowych nerek, nie wspominając o dodatku soli w przetworzonym mięsie.

Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego: Osoby cierpiące na wrzody powinny unikać przetworzonego mięsa, zwłaszcza z powodu wysokiej zawartości sodu i azotanów.

Osoby z rodowodem nowotworowym: Jak już wspomniano, badania sugerują, że mięso może przyczyniać się do powstawania nowotworów. Dotyczy to głównie zwiększonego ryzyka raka jelita grubego, odbytnicy, a także trzustki.

Osoby z zespołem alfa-gal: Jest to alergia na mięso ssaków, która rozwija się w wyniku ugryzienia przez kleszcza.

Osoby z chorobą serca: I oczywiście ludzie, u których istnieje większe ryzyko takiej choroby (osoby otyłe, o niskim poziomie aktywności fizycznej oraz osoby leczone z nadciśnieniem lub cukrzycą).

Jeśli należysz do miłośników mięsa, nie musisz od razu stać się wegetarianinem, aby dbać o swoje zdrowie.

Zacznij od tego, że raz w tygodniu zjesz danie bezmięsne. Kiedy będzie Ci to wydawać się całkowicie naturalne, dodaj kolejny dzień.