Kurkuma i miód – najsilniejszy naturalny antybiotyk

Czy kiedykolwiek próbowałeś złotego mleka? Eksperci hinduskiej medycyny naturalnej tłumaczą, że zmiksowana kurkuma z miodem jest bardziej efektywna niż syntetyczne antybiotyki..

Kurkuma, miód i pieprz, czyli złote mleko niszczy bakterie i wirusy, zwiększa odporność, a jego działanie przeciwzapalne może pomóc łagodzić objawy alergii sezonowej. Ta słodka mieszanina przyśpiesza trawienie i pobudza wzrost pożytecznych bakterii, a co najważniejsze nie ma żadnych skutków ubocznych.

Według badań opublikowanych w FASEB Journal w lipcu 2010 roku miód niszczy bakterie, zawiera też białko, które dodaje się do leków, może ono przyczynić się do leczenia infekcji opornych na antybiotyki. Badania laboratoryjne wykazały, że kurkuma może również niszczyć bakterie i wirusy.

Kurkuma i miód – przepis na złote mleko

Składniki:

1 łyżka kurkumy w proszku

100 g miód

Szczypta pieprzu czarnego

Można również dodać 2 łyżki octu jabłkowego i łyżeczkę sok z cytryny do tej receptury.

Przygotowanie:

Umieść składniki w słoiku i dobrze wymieszaj. Zakręć go i odstaw powstałą mieszaninę na 2 tygodnie.

Dawkowanie:

Oto dokładne dawki jakie należy podjąć podczas leczenia przeziębienia / grypy:

Dzień 1 – ½ łyżeczki co godzinę

Dzień 2 – ½ łyżeczki co 2 godziny

Dzień 3 – ½ łyżeczki trzy razy dziennie

Jeśli zależy nam na wyleczeniu alergii spożywaj łyżkę dziennie.

Przyjmuj pół łyżeczki tego środka zaradczego, trzy razy dziennie w celu złagodzenia problemów z układem oddechowym (astma i zapalenie oskrzeli).

Uwaga:

Kurkuma jest zdrową przyprawą, ale nie należy jej przyjmować, gdy mamy problemy zdrowotne związane z pęcherzykiem żółciowy, ponieważ kurczy ona jego mięśnie. Nie stosuj kurkumy jeśli masz niskie ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, ponieważ obniży go ona jeszcze bardziej.

👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: