Pokrzywy można spotkać niemal wszędzie w przyrodzie. Rosną głównie w rowach, wzdłuż dróg i ogrodzeń, w zaroślach i wilgotnych lasach.
Z reguły unikamy tej rośliny, aby się nie poparzyć, jednak zdecydowanie warto założyć rękawiczki i ją zbierać. Nie tylko liście mają właściwości lecznicze, ale już teraz możesz zacząć zbierać również nasiona.
Lekarstwo nadające się również na talerz
Taka zwykła pokrzywa również bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni. Młode liście pokrzywy są tradycyjnie kluczowym składnikiem farszu, ale można je również podsmażyć jak szpinak, dodać do omletów i naleśników lub przygotować pyszne koktajle.
Co potrafi pokrzywa i jej nasiona?
Z leczniczego działania pokrzywy ludzkość korzystała już od czasów starożytnych. Ma bardzo różnorodne działanie i pomaga przy wielu dolegliwościach zdrowotnych. Pokrzywa działa przeciwreumatycznie, przeciwwirusowo i przeciwcukrzycowo.
Pozytywnie wpływa na pracę trzustki, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerek. Przyspiesza także procesy gojenia i zapobiega wypadaniu włosów. Polecana przy anemii, astmie oraz w celu ogólnego pobudzenia i oczyszczenia organizmu.
Jak zbierać nasiona
Wystarczy oskubać lub odciąć nasiona z zebranych pokrzyw i pozostawić je rozłożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Są suche, gdy szeleszczą. Na tym etapie rozgnieć je na sicie, co oddzieli nasiona od liści i łodyg. Przechowuj je w zamykanym słoiku.
Nasiona to superfood
Nasiona pokrzywy zaliczane są do superfoods i pod względem wartości odżywczej mogą konkurować z nasionami chia. Zawierają witaminy A, B, C i E, ale także potas, żelazo i wapń.
Podobnie jak liście pokrzywy, nasiona można również dodawać do jedzenia. Świetnie sprawdzają się np. w sałatkach, jogurtach, kaszkach, ale także w napojach. Nasiona pokrzywy można również namoczyć w miodzie.
Spożywać wyłącznie w stanie suchym
Możesz także spróbować nasion na surowo, ale przygotuj się na poparzony język. Gdy wyschną, nie będą już stanowić zagrożenia. Wręcz przeciwnie, możesz spodziewać się przyjemnie chrupiącego, zdrowego przysmaku o delikatnym smaku.