Awokado ma wyjątkową zawartość składników odżywczych, co czyni je jednym z najzdrowszych pokarmów na Ziemi. Ale stary mit o zagrożeniach związanych z tłuszczami nie pozwalał im być popularnym wśród ludzi, aż do niedawna.
Naukowcy odkryli, że powinieneś spożywać awokado w profilaktyce i leczeniu raka, a czytając dalej ten artykuł dowiesz się dlaczego tak jest.
Oprócz tego, że jest bogate w składniki odżywcze i idealne do zaspokojenia codziennych potrzeb żywieniowych, awokado może również pomóc w powstrzymaniu i odwróceniu niektórych chorób.
Naukowcy nie przestają odkrywać niewiarygodnych korzyści płynących z tego pożywienia.
Po co spożywać awokado w leczeniu raka?
W 2015 r. naukowcy odkryli związek w awokado, który indukuje apoptozę (autodestrukcję komórek) w komórkach raka ostrej białaczki szpikowej, nie uszkadzając normalnych komórek i optymalnego środowiska biochemicznego i biologicznego. Ten typ ostrej białaczki jest najczęstszy wśród dorosłych.
Ponadto twój mózg potrzebuje zdrowych kwasów tłuszczowych z awokado, które również nie mogą powodować przyrostu masy ciała.
Apoptoza zapewnia przestrzeń dla nowo powstałych zdrowych komórek. Ponieważ jednak komórki rakowe są zaprogramowane na ekspansję i rozmnażanie, ta indukowana programowana apoptoza jest tym, co próbują osiągnąć najbardziej naturalne alternatywne metody leczenia raka. Umożliwi celowanie i zabijanie komórek rakowych bez szkody dla zdrowych.
Z drugiej strony chemioterapia niszczy środowisko raka, w tym zarówno komórki rakowe, jak i zdrowe.
Naukowcy z University of Waterloo w Ontario w Kanadzie przeanalizowali wpływ awokatyny B, związku z awokado na komórki ostrej białaczki szpikowej. Odkryli, że związek ten indukuje apoptozę w komórkach rakowych.
Niemniej jednak badania skupiły się na opracowaniu skondensowanych ekstraktów pochodzenia naturalnego, zwanych nutraceutykami. Jednym z przykładów nutraceutyków jest letril pochodzący z amigdaliny występującej w ziarnach moreli. Niestety jest zakazany ze względu na jego niesamowity potencjał i skuteczność w walce z rakiem.
Żywność zawierająca amigdalinę leczącą raka nie będzie zbanowana, dopóki nie będzie jako tako promowana. Ale awokatyna B może być w stanie indukować apoptozę nie tylko w komórkach ostrej białaczki szpikowej, ale także w innych typach komórek rakowych.
Jak jeść awokado, aby uzyskać optymalne korzyści?
Wybierz dojrzałe i miękkie awokado, którego skóra zacznie czernieć. Przekrój na pół za pomocą średnio dużego ostrego noża i wyciągnij dolną część, przekręcając ją. Bądź ostrożny, ponieważ używasz noża.
Następnie ponownie przekrój połówki, aby zrobić ćwiartki i użyj palców, aby oderwać skórę. Jednak upewnij się, że miąższ znajdujący się najbliżej skórki pozostaje nienaruszony, ponieważ zawiera najbogatszą zawartość składników odżywczych bogatych w karotenoidy.
Jednym z łatwych i zaskakująco pysznych sposobów na zjedzenie awokado jest posypanie go solą morską.
Istnieje również niezwykle zdrowy olej z awokado, który jest dostępny na większości lokalnych rynków, a także w Internecie.
Możesz go używać na różne sposoby, aby uzyskać wiele korzyści zdrowotnych, takich jak leczenie raka i zapobieganie mu, poprawa zdrowia serca i oczu, zapobieganie osteoporozie, lepsze trawienie oraz zmniejszone ryzyko depresji i wysokiego poziomu cholesterolu.