Często towarzyszące nudnościom, wymiotom, ekstremalnej wrażliwości na światło i dźwięk, a nawet mrowieniu w rękach i nogach, ataki migreny mogą powodować znaczny ból przez wiele godzin lub dni i być dość intensywnymi.
Zatem znajomość dokładnej przyczyny migreny może wiele znaczyć, jeśli chcesz trzymać się z daleka od rozdzierających bólów głowy.
Szereg badań wskazuje, że niedobory witaminy B mogą faktycznie prowadzić do częstszego występowania migreny. Z tego powodu osobom cierpiącym na tę chorobę zaleca się zwiększenie dziennego spożycia witaminy B.
Według badań wystarczające spożycie witaminy B12 i B6, a także B9 lub kwasu foliowego, może powodować zarówno zmniejszenie częstości występowania, jak i intensywności bólu migreny.
Badanie z udziałem 52 osób, które regularnie cierpiały na ataki migreny wykazało, że osoby przyjmujące suplementy witaminy B odnotowały 50% zmniejszenie ataków migreny.
Około 15% ludzi cierpi na migrenę, a kobiety są dotknięte dwa razy bardziej niż mężczyźni.
Aby uniknąć wyniszczającego działania migreny osobom, które regularnie cierpią na tę chorobę zdecydowanie zaleca się zwiększenie spożycia witaminy B w postaci suplementów lub żywności bogatej w te witaminy.
Oto lista produktów bogatych w witaminy B:
-
- jajka
- brokuły
- szpinak
-
- szparagi
- warzywa, zwłaszcza groszek
- świeże i suszone owoce
- mleko
- ryba
- ryż
- wątróbka
- kurczak
- ziemniaki
- orzeszki ziemne
- niektóre płatki śniadaniowe