Zapalenie stawów jest obecnie jednym z najczęstszych schorzeń, charakteryzującym się bólem i zapaleniem stawów. Według Centers for Disease Control and Prevention , około 52,5 miliona dorosłych i 300 000 dzieci zostało poinformowanych, że ma zapalenie stawów.
Ten instytut uważa, że do 2040 roku będzie około 78 milionów dorosłych (w wieku 18 lat i starszych) cierpiących na zapalenie stawów.
Stan ten może wystąpić u każdego niezależnie od wieku, więc może wpływać nawet na dzieci. Najczęstszymi objawami zapalenia stawów są ból stawów, sztywność, obrzęk i zmniejszony zakres ruchu.
Objawy mogą wystąpić nagle i wahają się od łagodnego do ciężkiego bólu. Ciężkie zapalenie stawów może znacznie zakłócać codzienne czynności, powodując trudności w chodzeniu, wchodzeniu po schodach itp.
Istnieje ponad 100 rodzajów zapalenia stawów, w tym fibromialgia, dna moczanowa, reumatyzm i inne, ale 2 najczęstsze postacie zapalenia stawów to:
– Zapalenie kości i stawów
– Reumatoidalne zapalenie stawów
Historia Susie
Tutaj przedstawiamy historię Susie – byłej chorej na zapalenie stawów. Jej przyjaciele nazywali ją „pogodą”, ponieważ mogła przewidzieć zmiany pogody, zauważając, że jej ręce zaczynają puchnąć.
Na szczęście wszystko w jej życiu się zmieniło kiedy postanowiła podjąć prostą decyzję o odstawieniu mleka i innych produktów mlecznych, których zawartość obejmuje białko zwierzęce.
Postanowiła wypróbować tę teorię i zdecydowanie nie żałowała. Pozostała wierna temu planowi diety, a po 2 miesiącach straszny ból zniknął. Susie wyjaśnia, że czuje się jakby miała nowe ciało po wyleczeniu z zapalenia stawów.
Susie zaleca każdemu, kto cierpi na zapalenie stawów, aby usunąć mięso i produkty mleczne z ich diety. Mówi, że spożycie białka zwierzęcego znacznie zwiększa poziom kwasowości w organizmie, a nadmiernie kwaśne pH jest winowajcą wielu form zapalenia stawów.
Ponadto osobom cierpiącym na zapalenie stawów zaleca się utrzymanie zdrowej masy ciała i regularną aktywność fizyczną.