ZdrowieOLEJ KOKOSOWY - 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych

OLEJ KOKOSOWY – 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych

Olej kokosowy jest produktem dietetycznym i kosmetycznym stosowanym od wieków w regionach tropikalnych, zwłaszcza w południowo-wschodniej Azji i na wyspach Pacyfiku.

Jego popularność rośnie na całym świecie i nie bez powodu. Olej kokosowy jest doskonałym źródłem odżywiania i ma wiele zalet zdrowotnych.

Ma właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pomaga również w absorpcji innych minerałów.

W rzeczywistości, olej kokosowy jest jednym z nielicznych produktów, które można sklasyfikować jako „pożywienie”, które od samego początku wspiera zdrowie i urodę.

Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych płynących z oleju kokosowego.

1. Wzmacnia układ odpornościowy

Olej kokosowy składa się ze zdrowych tłuszczów – kwasu laurynowego, kwasu kaprylowego i kwasu kaprynowego,  które zawierają właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe, a wszystko to pomaga wzmocnić układ odpornościowy organizmu.

Silny układ odpornościowy oznacza, że ​​organizm jest bardziej zdolny do walki z różnymi wirusami i bakteriami, które powodują choroby takie jak opryszczka, grypa, a nawet HIV.

Dodając olej kokosowy do swojego planu diety będziesz utrzymywać swój system odpornościowy na najwyższym poziomie przez cały rok, a szczególnie w miesiącach zimowych.

2. Obniża poziom cholesterolu

Kilka badań sugeruje, że stosowanie oleju kokosowego w diecie może zwiększyć poziom lipoprotein o dużej gęstości (HDL lub „dobry” cholesterol) i obniżyć poziom lipoprotein o małej gęstości (LDL lub „zły” cholesterol) we krwi.

To z kolei zmniejsza ryzyko obrażeń i uszkodzenia tętnic i pomaga zapobiegać miażdżycy. Ta poprawa czynników ryzyka sercowo-naczyniowego pomoże obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca w dłuższym okresie czasu.

3. Kontroluje poziom cukru we krwi

Wiadomo także, że olej kokosowy pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, poprawiając wydzielanie insuliny. Niedawne badania przeprowadzone w Instytucie Medycznym Garvan wykazały, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe obecne w oleju kokosowym zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2.

Tłuszcze te są łatwo wchłaniane do komórek i szybko przekształcane w energię. Ten proces poprawia wrażliwość na insulinę. Olej kokosowy promuje również efektywne wykorzystanie glukozy we krwi, która odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy.

Olej kokosowy jest jednym tłuszczem, który diabetycy mogą jeść bez obaw i mogą czerpać korzyści z niego.

4. Leczy infekcje i zmiany skórne

Olej kokosowy ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, które pomagają chronić organizm przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Dodatkowo nawilżający i delikatny charakter oleju kokosowego sprawia, że ​​jest to doskonały wybór do leczenia różnych rodzajów zakażeń drożdżami.

Miejscowe nakładanie czystego oleju kokosowego na dotkniętą skórę zapewnia ulgę od zapalenia wywołanego przez candida. Ponadto wysoka zdolność zatrzymywania wilgoci w oleju zapobiega pękaniu lub łuszczeniu się skóry. Chorzy na Candida powinni również zwiększyć spożycie oleju kokosowego, aby przyspieszyć proces gojenia.

5. Usuwa rozstępy

Olej kokosowy może skutecznie zmniejszyć wygląd rozstępów ze względu na swoje właściwości nawilżające i przeciwutleniające. Zdrowe tłuszcze nasycone w oleju kokosowym pomogą wzmocnić ściany komórkowe skóry, a jego właściwości przeciwutleniające pomagają zwalczać wolne rodniki i odżywiają uszkodzoną skórę.

Olej ten wchłania się głęboko w skórę bardzo szybko po wmasowaniu w zaatakowany obszar. Wraz z rozstępami olej kokosowy pomaga również w leczeniu różnych problemów skórnych, w tym łuszczycy, zapalenia skóry, egzemy i innych infekcji skórnych.

Aby zapobiegać rozstępom lub je zmniejszać można używać oleju kokosowego zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

6. Odżywia włosy

Olej kokosowy może skutecznie pomóc w utrzymaniu pięknych, zdrowych i lśniących włosów. Jest uważany za jeden z najlepszych naturalnych składników odżywczych dla twoich włosów. Będąc bogaty w trójglicerydy o średniej długości łańcucha, olej ten łatwo wnika w głąb włosa, umożliwiając dostęp do niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do wzrostu włosów.

To z kolei pomaga przyspieszyć tempo wzrostu włosów, poprawiając jednocześnie stan zniszczonych włosów. Dodatkowo unikalna struktura chemiczna oleju kokosowego ma moc, aby włosy i skóra głowy były wolne od łupieżu i wszy.

W celu odżywienia i leczenia zniszczonych włosów po prostu masuj skórę głowy ciepłym olejem kokosowym dwa lub trzy razy w tygodniu.

7. Trawienie pokarmów

Badania pokazują, że olej kokosowy jest wyjątkowo dobry dla układu trawiennego. Wspomaga proces trawienia, a także zapobiega różnym problemom żołądkowym i żołądkowo-jelitowym, takim jak niestrawność, zespół jelita drażliwego, hemoroidy i zaparcia.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym wymagają mniej energii i mniej enzymów, aby się rozpaść. Pozwala to na łatwe trawienie i wchłanianie oleju, co jest bardzo ważne dla osób cierpiących na problemy trawienne.

Dodatkowo olej kokosowy wspomaga wchłanianie innych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i aminokwasy, które pomagają w procesie trawienia .

Jeśli cierpisz na słabe trawienie lub jakiekolwiek problemy trawienne, spróbuj dodać do diety olej kokosowy. W ciągu kilku dni możesz zauważyć znaczną poprawę stanu.

8. Mocniejsze kości

Olej kokosowy wspomaga wchłanianie wapnia, magnezu, witaminy D i innych ważnych minerałów przez organizm. Wapń i magnez mają kluczowe znaczenie dla utrzymania mocnych kości.

Stwierdzono, że kobiety w średnim wieku, które są podatne na osteoporozę mogą znacznie zmniejszyć ryzyko przy regularnym przyjmowaniu oleju kokosowego.

9. Zwalcza chorobę Alzheimera

Istnieje silny związek między regularnym spożywaniem oleju kokosowego a zapobieganiem Alzheimerowi i innym problemom mózgu.

Pediatra, dr Mary Newport sugeruje również, że olej kokosowy może być przydatny w leczeniu choroby Alzheimera.

Uważa się, że trójglicerydy o średnim łańcuchu występujące w oleju kokosowym mogą zwiększać poziomy we krwi ciał ketonowych, które działają jako alternatywne paliwo mózgowe.

Tylko jedna codzienna porcja oleju kokosowego poprawi funkcjonowanie poznawcze i pamięć dla osób w każdym wieku, w tym seniorów.

10. Promuje utratę wagi

Olej kokosowy jest bardzo użyteczny przy odchudzaniu. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym są krótsze i bardziej rozpuszczalne w wodzie w porównaniu do innych olejów, takich jak oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Te średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są wchłaniane bezpośrednio do komórek, co oznacza, że ​​tłuszcz można natychmiast spalić jako energię, a nie przechowywać w ciele.

Ponadto ten jadalny olej jest lekkostrawny i pomaga zwiększyć tempo metabolizmu organizmu. Z tych wszystkich powodów kilku ekspertów w dziedzinie zdrowia zaleca olej kokosowy tym, którzy próbują schudnąć.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze