Strona głównaZdrowieOlej rycynowy to kosmetyk i uniwersalny lek stosowany już przez nasze babcie

Olej rycynowy to kosmetyk i uniwersalny lek stosowany już przez nasze babcie

Najbardziej znany ze swoich korzyści dla włosów i skóry, olej rycynowy ma też pewne niesamowite zalety terapeutyczne, których nie jesteśmy świadomi. Chociaż, nasi dziadkowie zawsze mówili o dobroci oleju rycynowego, większość z nas jest świadoma tylko jego korzyści dla włosów i skóry.

Oprócz tego jest znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i różnych korzyści leczniczych i terapeutycznych. Oto inne zastosowania oleju rycynowego:


Zwiększenie odporności

Dla tych, którzy przestrzegają naturopatii, olej rycynowy wzmacnia układ odpornościowy poprzez zwiększenie liczby białych krwinek, a tym samym zwalcza infekcje. Jest również udowodnione, że olej rycynowy zwiększa liczbę komórek T-11 (rodzaj białych krwinek) i produkcję limfocytów we krwi w ciągu kilku godzin od zastosowania. To inicjuje organizm do produkcji większej ilości przeciwciał, jak również do zabijania wirusów, grzybów, bakterii i komórek rakowych.



Olej rycynowy poprawia również przepływ krwi, zdrowie grasicy i drenaż limfatyczny. Niektóre badania wykazały, że pacjenci, którzy używają okładów z oleju rycynowego mają znaczny wzrost produkcji limfocytów. Limfocyty są naturalnymi bojownikami organizmu, którzy atakują zewnętrznych najeźdźców, takich jak bakterie i inne toksyny.

olej rycynowy

Układ limfatyczny ma wpływ na układ trawienny i krwionośny, dlatego pomaga również w detoksykacji, wspiera zdrowie serca i rozwiązuje problemy trawienne. Olej rycynowy jest hydrolizowany w jelicie cienkim przez enzymy trzustki, co prowadzi do uwolnienia glicerolu i kwasu rycynolowego oraz innych korzystnych metabolitów.

Wzmacnia krążenie




Odporność i prawidłowy przepływ krwi idą w parze. Jeśli Twój układ limfatyczny nie działa, będziesz przewlekle chorować. Układ krwionośny jest kluczowy dla utrzymania nas przy życiu poprzez dostarczanie tlenu do naszych komórek. Wykazano, że olej rycynowy pomaga w przepływie krwi.

Aby wywołać poród

Wiele kobiet w ciąży w pełnym terminie otrzymuje doustnie olej rycynowy, ponieważ według ginekologów wywołuje on poród poprzez wywoływanie skurczów macicy. Kwas rycynolowy zawarty w oleju aktywuje receptor prostanoidowy EP3 w macicy, pomagając w ten sposób w porodzie. Jednak w wielu przypadkach nie jest on zalecany, ponieważ wywołuje u kobiety mdłości.


Aby pozbyć się pieprzyków i cyst

Stosowanie oleju rycynowego z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej na zainfekowanym obszarze daje pożądany efekt. W rzeczywistości, miejscowe stosowanie oleju rycynowego rozwiązuje również problem cyst i nagniotków poprzez ich rozpuszczenie. Mówi się również, że olej rycynowy pomaga rozpuszczać torbiele w jajniku, ponieważ kwas tłuszczowy w oleju rycynowym jest łatwo wchłaniany przez skórę.

Na zaparcia

Olej rycynowy jest również korzystny jako środek przeczyszczający – po spożyciu kwas rycynolowy uwalnia się w jelitach i wtedy zaczyna działać jak środek przeczyszczający. Ciepło wytwarzane przez olej rycynowy inicjuje działanie, wspomagając proces trawienia i oczyszczania organizmu poprzez pomoc w prawidłowym wypróżnianiu.

Aby leczyć bóle stawów

Olej rycynowy jest znany w leczeniu zapalenia stawów, jego właściwości przeciwzapalne sprawiają, że jest idealnym olejem do masażu w celu złagodzenia bólu stawów, zapalenia nerwów i obolałych mięśni. Masowanie stawu z olejem rycynowym i umieszczenie torebki z gorącą wodą pomaga w łagodzeniu bólu. W przypadku zapalenia stawów, proces ten powtarzany dwa razy w tygodniu zapewni lepsze wyniki.

Sprawia, że Twoje włosy są mocniejsze i grubsze


Olejek rycynowy jest bardzo dobry dla Twoich długich i lśniących włosów. Korzystanie z oleju rycynowego dwa razy w tygodniu sprawia, że włosy rosną szybciej, mocniejsze, bardziej błyszczące, grubsze i są wolne od łupieżu. Olej rycynowy zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, które przechodzą do korzenia włosów i poprawiają krążenie.

Przeciwgrzybicze i antybakteryjne właściwości oleju rycynowego mogą pomóc usunąć łupież i leczyć infekcje skóry głowy.

Przepis: Wymieszaj jedną łyżkę stołową oleju rycynowego z jedną łyżką stołową oliwy z oliwek i dodaj sok z połowy cytryny, nałóż maskę na skórę głowy na około 30 minut, a następnie spłucz szamponem.

Olej rycynowy jest również bardzo dobry do kontroli wypadania włosów.

Przepis: Wymieszaj olej rycynowy i oliwę z oliwek w proporcji 4:6 i stosuj dwa razy w tygodniu. Będziesz w stanie zobaczyć zmianę w ciągu 2 miesięcy.

Leczy suchą, podrażnioną, poparzoną słońcem lub trądzikową skórę

Chcesz pozbyć się trądziku na zawsze? Oto rozwiązanie, użyj oleju rycynowego. Kwas rycynolowy znajdujący się w oleju rycynowym sprawia, że jest to świetny naturalny domowy środek do walki z trądzikiem. Wnika głęboko w skórę i walczy z przerostem bakterii, które mogą zatykać pory.

Zmiękcza i nawilża podrażnioną skórę w tym samym czasie. Działa również w celu rozwiązania głębszych problemów powodujących powstawanie wyprysków, takich jak niezdrowa równowaga bakterii w jelitach i zaburzenia hormonalne.

Najnowsze artykuły

Strona głównaZdrowieOlej rycynowy to kosmetyk i uniwersalny lek stosowany już przez nasze babcie

Popularne artykuły

Podobne artykuły