W Polsce żyje ponad 2 miliony diabetyków, co dobitnie pokazuje, że ludność naszego kraju przywiązuje bardzo małą wagę do zdrowego stylu życia.
Do jej rozwoju mogą przyczynić się również różne czynniki genetyczne i predysponujące, jednak cukrzyca typu 2 występuje najczęściej w wyniku nieprawidłowej diety.
Dlaczego warto rozmawiać o spożyciu cukru? Zgodnie z zaleceniami WHO, organizm powinien przyjmować maksymalnie 6 łyżeczek cukru dziennie, co jest stosunkowo trudne do przestrzegania, biorąc pod uwagę, że większość produktów spożywczych jest bogata w cukry.
Więc nawet jeśli ktoś myśli, że ten problem go nie dotyczy może spożywać zbyt dużo cukru, nie wiedząc o tym.
Wpływ cukru na organizm
Zwiększa trzewną tkankę tłuszczową
Dieta bogata w cukier i fruktozę zachęca organizm do magazynowania tłuszczu. Powoduje to również ten efekt w wątrobie, co może powodować niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
Może powodować choroby serca
Spożycie cukru zwiększa poziom insuliny, który jeśli jest zbyt wysoki wpływa również na funkcję komórek mięśniowych i podnosi ciśnienie krwi.
Obejmuje to wzrost poziomu trójglicerydów we krwi, co może powodować powstawanie blaszek miażdżycowych w krwioobiegu, uniemożliwiając dotarcie tlenu do serca i innych narządów.
Ten stan może mieć bardzo niebezpieczne konsekwencje. Większość osób cierpiących na wysoki poziom cholesterolu to osoby, których dieta jest bogata w produkty zawierające dodatek cukru.
Zwiększa ryzyko choroby Alzheimera
Zaburzenie metabolizmu tłuszczów wpływa również na funkcjonowanie mózgu, u osób cierpiących na insulinooporność mózg ma trudności z przetwarzaniem glukozy, co przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera z towarzyszącymi zaburzeniami pamięci.
Może powodować depresję
Ludzie, którzy jedzą produkty bogate w cukier są o 40% bardziej narażeni na depresję niż inni.
Z tego powodu może rozwinąć się cukrzyca typu 2
Chociaż spożycie cukru nie powoduje bezpośrednio cukrzycy typu 2, choroba ta najczęściej rozwija się u osób z nadwagą.
Jedzenie wysokokalorycznych, słodkich pokarmów prowadzi bezpośrednio do otyłości, więc może pośrednio prowadzić do cukrzycy.
Głównymi źródłami cukru są różnego rodzaju sosy, niskotłuszczowe jogurty, płatki śniadaniowe, owoce w puszkach, batoniki musli czy soki owocowe.