Paluszki serowo-szynkowe: smakołyki, dzięki którym zdobędziesz punkty na każdej uroczystości i przyjęciu

Szukasz inspiracji na smaczną i szybko przygotowaną przekąskę? Zatem trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie przygotujemy błyskawiczne paluszki z ciasta francuskiego z serem i szynką. Do przygotowania tego przysmaku potrzebujemy składników, które prawie zawsze mamy w domu.


Doskonały przepis na paluszki serowo-szynkowe:

Czego będziemy potrzebować:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • kostka sera edamskiego (350 g)
  • kostka szynkowa (350 g)
  • 2 żółtka
  • 20 g sezamu

Jak to zrobić:

1) Zaczynamy od pocięcia ciasta francuskiego na jednakowo szerokie paski.

Batony z serem i szynką przygotowane w mgnieniu oka: przekąska, którą pokochasz!

2) Ser i szynkę pokroić w równe plasterki.

Batony z serem i szynką przygotowane w mgnieniu oka: przekąska, którą pokochasz!
Batony z serem i szynką przygotowane w mgnieniu oka: przekąska, którą pokochasz!
Batony z serem i szynką przygotowane w mgnieniu oka: przekąska, którą pokochasz!

3) Następnie wystarczy zawinąć szynkę i ser w ciasto francuskie. Ułóż patyczki bezpośrednio na blasze do pieczenia.

Batony z serem i szynką przygotowane w mgnieniu oka: przekąska, którą pokochasz!

4) Posmaruj żółtkiem i udekoruj ziarnami sezamu.

Batony z serem i szynką przygotowane w mgnieniu oka: przekąska, którą pokochasz!

5) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Batony z serem i szynką przygotowane w mgnieniu oka: przekąska, którą pokochasz!

INSTRUKCJA WIDEO