Musiałeś słyszeć o potężnych właściwościach cytryn i wody cytrynowej. Jeśli unikasz tego owocu ze względu na jego specyficzny kwaśny smak, pozbawiasz swoje ciało różnych korzyści zdrowotnych.
Niektóre z nich to: lepsze trawienie, detoksykacja wątroby, zdrowsza skóra, poprawiona odporność, odpowiednia waga, ulga w zaparciach i niestrawności, lepsze warunki oddechowe, zrównoważone ciśnienie krwi, łagodzone bólu zębów itp.
Cytryny okazały się jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Badania wykazały, że można uzyskać zalecaną dzienną ilość tej witaminy, spożywając codziennie cytryny.
Nie tylko są doskonałym źródłem witaminy C, ale także zawierają w swoim składzie magnez, potas, miedź i elektrolity.
Pytanie brzmi, kiedy i jak je spożywasz?
Czy jesteś jednym z wielu, którzy piją rano wodę cytrynową i wyrzucają skórki? Jeśli tak, robisz to źle.
Według ekspertów picie tylko soku z cytryny nie zapewni Ci wszystkich leczniczych korzyści z cytryny. Zamiast tego powinieneś przygotować przepis, który przedstawiamy w tym poście, aby czerpać korzyści zdrowotne z tego owocu.
Przygotowanie
Wyciśnij sok z 2 cytryn w szklance wody. Zaskocz innych i dodaj do szklanki dużą ilość startej skórki. Otóż to! To jest właściwy sposób na przygotowanie porannej wody z cytryną.
Ten napój zrównoważy kwasowość żołądka i poprawi trawienie. Pomoże również w absorpcji pokarmu, a ty staniesz się mniej odporny na insulinę poprzez zwiększenie wrażliwości błon komórkowych na insulinę.
Ponieważ zawiera duże ilości witaminy C, poprawi również układ odpornościowy i metabolizm. Więc następnego ranka jak pomyślisz o zrobieniu zwykłej wody z cytryną, nie zapomnij o skórkach!