Kolendra jest popularnym ziołem, stosowano ją już w starożytnym Egipcie, jednak mniej osób wie, że można z niej przyrządzać również herbatę.
Nawet jej nasiona lub liście można wykorzystać do przygotowania bardzo zdrowego gorącego napoju o poranku, który jest pełen przeciwutleniaczy, manganu, magnezu i żelaza.
Działanie herbaty kolendrowej
Herbata z kolendry wspomaga trawienie i jest naturalnym środkiem przeciw wzdęciom, poprawia pracę wątroby, zmniejsza ryzyko chorób serca dzięki działaniu obniżającemu poziom cholesterolu i jest dobra na pamięć.
Do tego wszystkiego stabilizuje poziom cukru we krwi i przyspiesza przemianę materii, znane jest też jej działanie przeciw otyłości.
Według badań przeprowadzonych w maju 2023 r., wyciąg z tego ekstraktu pomaga zapobiegać tworzeniu się poduszek tłuszczowych, zespołowi metabolicznemu związanemu z otyłością brzuszną oraz zapobiega cukrzycy typu 2 ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy.
Przygotowanie herbaty kolendrowej
Odwar z niej sporządzony to tradycyjny indyjski napój zwany dhaniya, który można przyrządzać na wiele różnych sposobów.
Jeśli chcesz zrobić wywar z nasion, podgrzej łyżeczkę kolendry w 200 mililitrach wody przez 2-3 minuty, gdy kolor wody zacznie się zmieniać, możesz zdjąć z ognia.
Zacznij od tego codziennie przez dwa tygodnie, spożywaj na pusty żołądek, aby mógł wywierać swoje dobroczynne działanie.
Napój można zrobić z liści na dwa sposoby. Umyj 10-20 liści kolendry, a następnie namocz je przez noc w 200 mililitrach wody.
Rano przecedzić i spożyć na pusty żołądek. Jeśli chcesz, możesz doprawić go odrobiną soku z cytryny.
Zgodnie z drugą metodą, włóż liście do rozdrabniacza, dodaj 200 mililitrów ciepłej wody, a następnie dopraw odrobiną soku z cytryny. Wypij przed śniadaniem.
Kobietom w ciąży, zdecydowanie zaleca się skonsultowanie się z lekarzem przed spożyciem produktu jako lekarstwa.