Strona głównaZdrowie5 pokarmów wybranych przez kardiologa w celu obniżenia poziomu cholesterolu

5 pokarmów wybranych przez kardiologa w celu obniżenia poziomu cholesterolu

Co kardiolog nakłada na swój talerz, aby kontrolować poziom cholesterolu? Przeczytaj sekrety żywieniowe, które mogą dać ci mocne serce!

Znaczenie układu sercowo-naczyniowego dla ogólnego samopoczucia organizmu jest niezaprzeczalne.

Nie potrzeba dyskusji, aby udowodnić, że serce, jeden z dominujących organów ludzkiego ciała ma kluczowe znaczenie dla długowieczności i dobrego samopoczucia.

A jednak często zagrażają mu różne dolegliwości, z których część wynika ze złych wyborów stylu życia.

Jednym z takich bardzo powszechnych i zagrażających sercu schorzeń jest wysoki poziom cholesterolu.

Zdaniem kardiologa dr. Elizabeth Clodas, założycielka Kliniki Profilaktyki Kardiologicznej, jeśli masz wysoki cholesterol zanim sięgniesz po pigułkę, aby go uregulować, spójrz na swój talerz.

Ekspert wyjaśnia, że ​​nawyki żywieniowe odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. 

Z tego powodu zaleca rozpoczęcie od drobnych, prostych zmian w codziennej diecie, które mogą dać spektakularne efekty w regulacji poziomu cholesterolu, zwłaszcza „złego” LDL, który przyczynia się do odkładania się tłuszczu w tętnicach.

Według eksperta zmianę można rozpocząć od dodania pięciu prostych, łatwych i ekonomicznych produktów spożywczych, które w decydujący sposób przyczynią się do utrzymania zdrowia układu krążenia. Czym więc jest te pięć produktów spożywczych?

1. Migdały

Badanie z 2018 roku wykazało, że migdały mogą obniżać poziom cholesterolu LDL, jednocześnie utrzymując lub nawet zwiększając poziom cholesterolu HDL, „dobrego” cholesterolu, który pomaga usuwać inne, szkodliwe formy cholesterolu z krwioobiegu.

Jeśli nie lubisz migdałów, możesz alternatywnie spożywać orzechy laskowe, orzechy włoskie lub pistacje, które również pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

2. Brokuły

Liczne badania powiązały zdrowie układu krążenia z dietą bogatą w warzywa. Spośród nich wyróżniają się zalety brokułów, warzyw bogatych w rozpuszczalny błonnik, który może znacząco pomóc w wysiłkach na rzecz obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu.

Równie ważne w utrzymaniu prawidłowego poziomu są szpinak, brukselka i kapusta. Wszystkie te warzywa zawierają szeroką gamę witamin i przeciwutleniaczy, które są również przydatne w regulacji poziomu „złego” cholesterolu.

3. Owies

Owies jest bogaty w błonnik, w tym błonnik rozpuszczalny, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu w układzie pokarmowymBłonnik chroni również przed skokami insuliny, które z kolei przyczyniają się do wzrostu poziomu złego cholesterolu.

Jeśli nie jesz wystarczającej ilości błonnika, zwiększenie spożycia o 10 gramów dziennie może zmniejszyć ryzyko zawału serca o 14% i śmierci z powodu chorób serca o 27%, wynika z wyników powiązanych badań.

4. Nasiona chia

Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, cennego składnika dla zdrowia organizmu. Zwiększenie spożycia tych zdrowych tłuszczów nawet o jeden gram dziennie wiąże się z 16% zmniejszeniem ryzyka problemów sercowo-naczyniowych.

Chociaż kwasy tłuszczowe omega-3 nie wydają się mieć szczególnego wpływu na poziom cholesterolu LDL, to jednak mogą zwiększać poziom cholesterolu HDL, przyczyniając się jednocześnie do redukcji trójglicerydów.

5. Arbuz

Jeśli chcesz regulować poziom cholesterolu, ale jednocześnie chcesz ograniczyć dzienne spożycie cukru, odłóż na bok niezdrowe przekąski i delektuj się kawałkiem chłodnego arbuza.

Arbuz zawiera likopen, który znany jest ze swoich zdolności do redukcji lipidów, obniżając poziom cholesterolu całkowitego i LDL.

Jeśli arbuz nie jest twoim ulubionym owocem, sięgnij po jabłka, winogrona, truskawki, owoce cytrusowe, a nawet awokado, wszystkie smaczne opcje bogate w pektynę, rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL.

Zobacz Też: